• Paradīzes ābeles. Garšīgākās šķirnes un stādīšanas knifi

    Dārzs
    Laila Ikase
    23. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    3/5Svarīgākais par kopšanu

    Svarīgākais par kopšanu

    1. Tikko iestādītam kociņam var būt vajadzīga vainaga veidošana. Ja stādam ir vairākas galotnes vai zari izvietoti asimetriski, liekos izgriež, ieveidojot vainagu, kas skaisti izskatās. Viengadīgam nezarotam stādam apgriež galotni 80–100 cm augstumā un veido nākamajā gadā. Ja pļauj zālienu, jāizgriež visi pārāk zemie zari 60–80 cm augstumā.
    2. Viena no biežākajām kļūdām ir iestādīto kociņu aizlaišana pirmajos gados. Jaunajai ābelītei ir seklas saknes, kas nespēj konkurēt ar nezālēm. Tāpēc ap kociņu jāuztur 1 m plata tīra apdobe, ko ravē vai mulčē ar šķeldu. Tikai pieaugušam kokam apdobi var aizaudzēt ar zālienu vai apakšā stādīt sīpolpuķes.
    3. Mēslo pēc vajadzības! Spēcīgi augošam, zaļoksnam kokam mēslojums nav nepieciešams.
    4. Kaitēkļi, sevišķi laputis, var koku izkropļot vai pat pilnībā apturēt augšanu. Te derēs tie paši augu aizsardzības līdzekļi, ko lieto, piemēram, rožu kopšanā. Ja ap dārzu nav žoga, ap stumbru jāapliek stiepļu siets, kas pasargās no zaķiem. Tomēr stirnas tas neapturēs, tāpēc žogs ir obligāts.
    5. Pieaugušām sīkaugļu ābelēm atšķirībā no lielaugļu šķirnēm nav nepieciešama profesionāla koku veidošana. Vainagu veido minimāli, izgriežot tikai zarus, kas aug šķērsām citiem zariem, uz vainaga iekšpusi vai izjauc koka simetriju. Pārlieka griešana var būt pat kaitīga, jo stimulē spēcīgu augšanu, un kokā būs vairāk lapu nekā ziedu. Ja vēlies veidot dzīvžogu no ābelēm vai dekoratīvas bumbas, tad jāstāda maza auguma koki un jācērp ļoti regulāri.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē