Neaizmirsti izkaltēt sausziedes!

Zelta padomi
Santa.lv
Santa.lv
14. septembris
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Uldis Muzikants
Sausziedes – salmenes, gomfrēnas, zilpodzes, limonijas, skabiozas, lunārijas, celozijas un citas – ziemā lieliski noderēs ziedu kārtojumos. Konsultē Indra Prieciņa, zemnieku saimniecības Dārziņi 2 saimniece.

Izkaltētās sausziedes, ja tās sargā no mitruma un putekļiem, var izmantot pat trīs gadus un ilgāk.

13 kaltēšanas likumi

  1. Kaltēšanai domātie augi jāvāc sausā, saulainā laikā, kad tajos ir vismazāk mitruma.
  2. Sausziedes kaltēšanai nevajag vākt rīta stundās un pievakarēs, kad ir rasa.
  3. Ziedi jāgriež tad, kad tie ir pusplaukuši, jo žūstot tie vēl pavērsies. Ja kaltē izplaukušas puķes, sakaltušas tās izskatās pārziedējušas.
  4. Mājās pārnestie augi jāizžāvē maksimāli ātri. Jo ātrāk tie izkaltīs, jo labāk izskatīsies.
  5. Vislabāk floristikas materiālus kaltēt bēniņos vai citā siltā, sausā, ēnainā vietā ar labu gaisa cirkulāciju jeb caurvēju.
  6. Saulē augus nevajag žāvēt, jo tie izbalēs.
  7. No kātiem jānoņem lapas, jo sažuvušas tās nebūs glītas.
  8. Sausziedes labi izžūs, ja tās sasiesi nelielās buntītēs un pakarināsi ar ziediem uz leju.
  9. Ja žāvēsi tikai ziedu galviņas, tās jāizliek uz papīra dvielīšiem, avīzēm vai uz cita mitrumu labi uzsūcoša materiāla, raugoties, lai ziedi ir izklaidus un ap katru no tiem cirkulē gaiss.
  10. Katru augu veidu vajadzētu kaltēt atsevišķi, jo tie satur dažādu mitruma daudzumu, tāpēc izžūst atšķirīgā laika posmā.
  11. Augi ir pilnībā izkaltuši tad, ja laužot tie lūst vai sabirst.
  12. Kad sausziedes izžuvušas, tās, kas izkaltētas ar visiem kātiem, jāietin papīrā, lai nepieput. Sauso ziedu galviņas var salikt kartona kastītēs ar vākiem.
  13. Iepakojumus ar sausajiem augiem var salikt uz skapjiem, augšējiem grāmatu plauktiem vai citās sausās un siltās vietās.

 

Izžāvētos ziedus glabā ar rāvējslēdzēju cieši noslēdzamā plastmasas maisiņā. Svarīgi, lai tajā nevarētu iekļūt mitrs gaiss, citādi sausie ziedi ātri vien atkal uzsūks mitrumu un sāks pelēt. Sevišķi uzmanīgi jāapietas ar limonijām, jo tām, sevišķi dzeltenajām, ir tādi kā dzelksnīši, kas, stiprāk uzspiežot, var pārdurt plastmasu. Kamēr limonijas vēl nav izžāvētas, asumus tik ļoti nejūt.

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Lasi citur

 

Veselība

Vairāk

Receptes

Vairāk

Privātā Dzīve

Vairāk

Ieva

Vairāk

Mans Mazais

Vairāk

Māja un Dārzs

Vairāk

AutoBild.lv

Vairāk

Astes

Vairāk

Klubs

Vairāk

Santa+