• Konkursa Mana pirts uzvarētājs Aldis Auza: Pirts ir mana baznīca

    Mana pirts
    Lauku Māja
    8. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Martā žurnāls Lauku Māja aicināja lasītājus pastāstīt par savām pirtīm – atjaunotām, no jauna būvētām, īpašām. Pēc saņemto pieteikumu skaita varam tikai gūt vēl vienu apstiprinājumu tam, ko nojautām, – pirts ir īpaša vieta latviešu lauku sētā. Tā ir vieta gan priekam, gan mieram, gan kopā būšanai, gan skaistai vienpatībai.

    Pirts dosjē

    • Atrodas Rundāles novada Svitenes pagastā.
    • Ēka ir 1925. gadā celta klētiņa, kuru tās tagadējais saimnieks – zemnieks Aldis Auza – aptuveni pirms desmit gadiem pārvedis no Vidzemes un pārveidojis par īsti latvisku melno pirti ar niedru jumtu un laukakmeņu pamatiem. 
    • Ar Alda paša rokām un pāris meistaru palīdzību pirts uzcelta vienas vasaras laikā.
    • Pašmācības ceļā apguvis pirtniecības pamatus, Aldis pirts rituālus veic ģimenes locekļiem un draugiem. Te atbilstoši tautas tradīcijām tiek svinēti latviešu svētki, piemēram, Jāņi.

    «Te ir manas bērnības takas. Mamma kolhozā bija biteniece, un šeit bija viņas bites,» atceras Aldis. Īpašumam izveidots līgans reljefs, bet kādreizējo linu mārku vietā izrakts dīķis, kas sakarsušos pirts baudītājus veldzē ar neparasti skaidru ūdeni. Pati ēka – guļbūve – pārvesta no Mārsnēnu pagasta, un par tās cienījamo vecumu liecina gada skaitlis uz durvīm un meistara paraksts.

    Aldis gan smaida, ka viens ēkas gals esot bijis «par vienu kortelīti» šaurāks – tas rekon­strukcijas procesā izlabots. Būvniecības laikā Aldis iedvesmu smēlies, apmeklējot Brīvdabas muzeju. Veidotas lielas jumta pārkares, starp pamatiem un guļbaļķu sienu likta bērza tāss – viņš zina teikt, ka tā ir senlatviešu autentiskā hidroizolācija. Pirts telpas – ģērbtuve un atpūtas istaba – iekārtotas ar mantotām vai senlietu tirdziņos atrastām mēbelēm un priekšmetiem. «Tradicionāli latviešu pirtī bija tikai ģērbtuve, taču bijušas arī pirtis ar papildu dzīvojamo istabu tā sauktajiem vaļiniekiem – tagadējiem pensionāriem.

    Viņi tajā ikdienā dzīvoja, pina vīzes un grozus, bet sestdienās kurināja pirti,» stāsta Aldis. Šeit atpūtas istaba iekārtota tā, lai pēc rituāla lauku mierā un klusumā varētu baudīt tēju – tajā ir plati koka soli, senatnīgas mēbeles un liels galds, ko klāj Alda mammas astotajā klasē darināts galdauts. Daudz lietu izgatavojis pats Aldis – var just, ka visam šeit ir gluži vai māksliniecisks pieskāriens. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē