• Ko darīt ar ziemcietēm rudenī?

    Dārzs
    Ilze Klapere
    8. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    3/5Vai ziemcietes rudenī var arī pārstādīt uz jaunu vietu?

    Vai ziemcietes rudenī var arī pārstādīt uz jaunu vietu?

    Un kā ar dalīšanu?

    Atšķirībā no podiņos augušiem stādiem, kurus var stādīt no pavasara līdz vēlam rudenim un, ja zeme nav sasalusi, pat ziemā, augu pārstādīšanā ir citādi. «Pavasarī var dalīt un pārstādīt teju visu, jo augiem ir iekšā dabiskais pavasara augšanas spars. Rudenī jāskatās – īsumā es teiktu, ka veselīgus augus var pārstādīt droši, taču, ja tos vēlas sadalīt, rudens nebūs piemērotākais laiks sīkai dalīšanai. Ja tikai uz pusēm, tad var, bet, ja gribas lielāku ceru sadalīt vairākos jaunos stādos, to labāk atlikt uz pavasari,» iesaka Sanita Reinberga.

    Lūk, vēl daži padomi:

    • Jāņem vērā, ka ziemcietes ar vienu sakni (mietsakni) nevar sadalīt, turklāt tām nepatīk arī pārstādīšana. Izopus, lavandas, vējmietiņus, agastahes un citus augus ar mietsakni labāk rudenī nekustināt, tikai pavasarī.
    • Tās puķes, kuras zied pavasarī un vasaras sākumā, rudenī ir grūtāk pārstādīt un sadalīt tāpēc, ka lapojums tām visdrīzāk jau ir nokritis un pazudis, – šīs puķes labāk pārstādīt uzreiz pēc noziedēšanas vai arī agri pavasarī, kad mostas jauni pumpuri un dzinumi tik tikko nāk ārā. Piemēram, lauztā sirds – ja gribētu to pārstādīt vai sadalīt tagad, oktobrī, to būtu sarežģīti izdarīt, jo lapojums šai ziemcietei vairs nav saglabājies.
    • Ja nolemts pārstādīt tagad ziedošas puķes, tās pirms pārstādīšanas jānogriež (lai arī ir pilnos ziedos). Ir ziemcietes, kuras mostas vēlu pavasarī, bet tad strauji izaug un zied lielākoties rudenī, kad agrāk modušās jau noziedējušas un iet gulēt. Piemēram, iespaidīgā auguma graudzāles miskantes tā īsti pamostas tikai jūnijā, toties sazeļ krietni un ziedēt sāk tikai septembrī, oktobrī. Ja pavērosiet, pamanīsiet, ka vairums vēlu ziedošo ziemciešu ir arī liela auguma – vīgriezes, sudrabsveces, kurpītes, persikārijas, krastkaņepes u. c.
    • Graudzāles rudenī neiesaku pārstādīt – tas nozīmē vienkārši nogriezt visu skaistumu! Savā dārzā par graudzālēm priecājos visu rudeni, un arī ziemā tās ir ļoti skaistas, īpaši sarmainā laikā. Vēl ir tāda lieta, ka, piemēram, pusotrmetrīgu vai lielāku miskanti bez nogriešanas nemaz nevar sadalīt, jo nevar tikt klāt auga apakšai. Savukārt pavasarī graudzāļu pērnie dzinumi tāpat būs jānogriež, un tad arī ceru pie viena var ērti sadalīt.

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē