• Kādu dārza šļūteni labāk izvēlēties?

    Praktiski padomi
    Liene Millere
    2. septembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Pērkot šļūteni, vispirms jāsaprot dažas praktiskas lietas – kam tā tiks izmantota, kā tiks glabāta, vai tiks pievienoti laistītāji. Uzzini, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties ūdens laistīšanas šļūteni!

    Lasītājs Mārtiņš žurnālam «Lauku māja» jautā: «Esmu jaunietis, kurš no pilsētas pārcēlies atpakaļ uz laukiem, un ir daudz jaunu lietu, kas jāmācās un jāapgūst. Varbūt varat papētīt, kura dārza šļūtene ir labākā? Šobrīd dažas ir izmēģinātas, bet visām kaut kādi trūkumi.»

    Ūdens šļūtene ir neatņemama dārza sastāvdaļa un kalpo dažādiem mērķiem – laistīšanai, īslaicīgai ūdens padevei vasarnīcā, siltumnīcas apgādei ar ūdeni un pat auto noskalošanai pēc brauciena pa putekļainu ceļu. Tādēļ, šļūteni pērkot, vispirms jāsaprot dažas praktiskas lietas. Vai tā tiks izmantota tikai dārza laistīšanai? Vai šļūtenei tiks pievienots viens vai vairāki laistītāji? Cik gara šļūtene vajadzīga? Vai tā tiks glabāta izstieptā veidā vai arī rullī?

    No gumijas vai plastmasas?

    Lai arī gandrīz visas šļūtenes pamatā tiek ražotas no gumijas un PVC (polivinilhlorīds) materiāla, tomēr veikalos pieejamās lielākoties izgatavotas no PVC. Tas ir daudz pateicīgāks materiāls par gumiju, jo ir viegls un arī salīdzinoši lēts. Lai šļūtenes materiālam būtu atbilstošas fizikālās īpašības, tam pievieno dažādas piedevas, kas reizēm var būt arī kaitīgas. Atbildīgi ražotāji nodrošina, lai izstrādājumā izmantotais materiāls nesatur tādas vielas kā kadmijs un bārijs.

    Ideāla šļūtene ir gana elastīga un pietiekami izturīga, tāda, kas spēj paciest temperatūras maiņas, kā arī regulāru staipīšanu un locīšanu.

    Cik garu pirkt?

    Izvēloties šļūtenes garumu, jāņem vērā, ka brīdī, kad tā piepildās ar ūdeni, mainās arī tās svars. Ja ikdienas vajadzībām laistāmais attālums nav liels, tad arī šļūteni nav nepieciešams pirkt pārlieku garu. Labāk iegādāties divas šļūtenes, kas vajadzības gadījumā ir sastiprināmas. Liela nozīme ir arī šļūtenes diametram. Ja ikdienā tā tiks izmantota tikai viena laistītāja pieslēgšanai, tad pilnīgi pietiks ar 1/2” (12,5 mm) diametra šļūteni. Ja pie dārza šļūtenes tiks slēgti klāt divi vai trīs laistītāji, tad tiem būs nepieciešams lielāks ūdens daudzums, ko var nodrošināt lielāka diametra šļūtene. Parastas saimniecības vajadzībām visbiežāk pietiek ar diametru 1/2" (vienam laistītājam), 5/8" (diviem laistītājiem vai vienam laistītājam ar lielu patēriņu) un 3/4" (diviem vai trim laistītājiem). Jebkurai dārza šļūtenei, arī vislētākajai, būtu jāvar izturēt maksimālo ūdensvada spiedienu, kas nepārsniedz sešus bārus.

    Šķērsgriezumā

    Ūdens spiediena izturību nodrošina šļūtenes tehniskais pinums, kas lielā mērā nosaka arī tās kalpošanas mūža ilgumu. Dārza šļūtenēm parasti ir vienkāršs krustveida pinums, kas pilnībā nodrošina to spiediena izturību. Ja šis pinums nav vienmērīgs, tad, visticamāk, arī ražotāja izvēlētā materiāla kvalitāte nebūs diez ko augsta.

    PVC šļūtenes parasti tiek ražotas ar trim un vairāk slāņiem (iekšējais slānis, tekstila pinums, ārējais slānis). Iekšējais slānis nodrošina tehniskās prasības, kas nepieciešamas materiāla saskarei ar ūdeni – aizsardzību pret UV starojumu. Savukārt ārējais slānis nodrošina dekoratīvās funkcijas un tehniskās īpašības, kas nepieciešamas materiāla saskarei ar apkārtējo vidi, piemēram, gādā par nodilumizturību. Papildu slāņi laistīšanas šļūtenei dod arī papildu īpašības, taču galvenā no tām – šļūtenes sieniņas biezums. Dārgākām šļūtenēm iekšējais slānis tiek veidots no PVC materiāla, kas izmantojams arī saskarē ar pārtikas produktiem.

    Iegādājoties lētāko šļūteni, jārēķinās, ka tā ir ražota tā, lai nodrošinātu minimālās tehniskās prasības par lielisku cenu, bet tā noteikti nebūs ilgmūžīga.

    Atkarībā no šļūtenei izmantotā materiāla mainās arī tās lietošanas temperatūra, kas var būt pat no mīnus 20 grādiem līdz plus 60 grādiem. Tas nenozīmē, ka šļūtenē mīnus grādos varēs laist ūdeni, bet gan to, kādā temperatūrā šļūtenes materiāls saglabās savas tehniskās īpašības, no kurām galvenā ir elastīgums. Atkārtoti vērts pieminēt, ka šļūtenes funkcijas jāapsver jau pirms tās iegādāšanās. Tātad, ja ūdens šļūtene ziemas periodā tiks glabāta neapsildāmā šķūnītī vai ārā, tad obligāti jāizvērtē tās izmantošanas temperatūra. Ja šļūteni ārpus sezonas plānots uzglabāt vietā, kur temperatūra zemāka par 0 grādiem, ieteicams izvēlēties tādu, kurai darba temperatūra norādīta vismaz mīnus 10 grādu, citādi tās tehniskās īpašības strauji pasliktināsies ar katru sezonu.

    Savienotāji

    Lai šļūteni pieslēgtu pie krāna, nepieciešams atbilstošs savienotājs, tāpēc, to iegādājoties, jābūt vismaz skaidrībai par vītņu saderību, jo tās var atšķirties. Praktisks ir leņķveida pieslēgs ar grozāmu savienotāju, kas novērš šļūtenes samezglošanos vai savīšanos, to uztinot arī uz ratiņu spoles. Krāniem bez vītnes ir paredzēts apaļās formas pieslēgs, kuru piestiprina bez instrumentu palīdzības. Ir arī adapteri, kas ļauj sistēmu savienot ar virtuves krānu neatkarīgi no tā, vai tam ir iekšējā vai ārējā vītne, vai arī pieslēgt to pie krāna aeratora galviņas.

    Pastāv arī iespēja pie viena krāna vienlaikus pievienot divas vai pat četras autonomi regulējamas šļūtenes.

    Šļūtenes uzglabāšana

    Ja šļūteni nav plānots turēt izstieptā veidā, ir vērts padomāt par tās kompaktu uzglabāšanu. Protams, to vienmēr var turēt savītu kādā dārza nostūrī, bet tas būs ne tikai neestētiski, bet arī saīsinās tās kalpošanas mūžu. Šļūteni var uzglabāt, to vienkārši pakarinot uz kronšteina vai noliekot uz plaukta, to var turēt pie sienas vai uz grīdas spolēs vai speciālos ratiņos.

    Viens no labākajiem uzglabāšanas veidiem ir automātiskās savilkšanas mehānisms.

    Tas nodrošina automātisku šļūtenes uztīšanu, vienmēr var iztīt tikai nepieciešamo šļūtenes garumu, un nav jāsmērē rokas, lai to satītu atpakaļ. Ļoti ērti izmantojami ir arī šļūtenes ratiņi. Parasti tie tiek veidoti robustas konstrukcijas veidā, lai būtu stabili un mobili kā lielākās, tā mazākās dārza platībās. Nelielās platībās un uz balkoniem pateicīga ir šļūtenes kaste. Tajā ir viegli uztīt šļūteni, un šādām kastēm ir ērti rokturi, lai tās pārnēsātu. Papildu pluss šļūtenes kastei ir iespēja to vienmēr ievietot pat nelielā automašīnā, lai vestu līdzi, piemēram, uz kempingu.

    Populārākie aksesuāri

    Lai aplaistītu dārzu, nepietiks tikai ar šļūteni vien. Latvijā populārākais šļūtenes aksesuārs ir šļūtenes pistole. Otrs populārākais pirkums ir savienojumi, ko izmanto, lai šļūteni pagarinātu, un savienojumi ar autostopu, kas noslēdz ūdeni un neļauj tam nekontrolēti tecēt. Autostops patiesībā ir ļoti ērta ierīce, jo, piemēram, mainot laistīšanas uzgaļus, katru reizi nav nepieciešams doties aizgriezt krānu. Lielākiem dārziem un zālieniem ieteicams izvēlēties arī sistēmas ar taimeri, kas ieslēdz laistītājus noteiktā laikā. Horizontālie smidzinātāji var aplaistīt no 180 līdz 320 kvadrātmetru plašu laukumu. Daudziem apaļajiem un zemē ieduramajiem smidzinātājiem iespējams automātiski regulēt komandas atkarībā no tā, vai nepieciešams laistīt apli, pusapli, uzturēt nemainīgu vai variēt ūdens spiediena stiprumu.

    Šobrīd viena no pieprasītākajām ir tā sauktā porainā šļūtene.

    To izklāj dārzā, bet ūdens lēnām izdalās no porām, uzturot augsni pastāvīgi mitru. Tā ir īpaši ērti lietojama gar sētām, garās vagās un siltumnīcās.

    Ko reklāma tev nestāsta?

    *Šļūtene nepinas! Visbiežākais reklāmas triks, uz kā uzķeras pircējs, ir pārdevēja stāsts par to, ka šļūtene nepinas vai to nav iespējams samezglot. Visas dārza šļūtenes pēc īsāka vai garāka lietošanas laika sāk mezgloties un galu galā arī saplīst. Te jau atkal jāpiemin pareiza šļūtenes uzglabāšana, kā arī ražotāja materiāla izvēle. Ilgāk, bet ne mūžīgi kalpos stingrāka materiāla, bet elastīgas šļūtenes.

    *Īpaši viegla! Vēl viens reklāmas triks ir stāsti par svaru. Jā, ir vieglākas un smagākas šļūtenes, bet vienmēr jāatceras, ka lielāko svaru dod tajā esošais ūdens. Lai cik viegla būtu pati šļūtene, nepareizi izvēlēts tās garums (pārāk gara) būs tas, kas veidos lielāko svaru brīdī, kad tā piepildīsies ar ūdeni.

    *Universālais uzgalis. Tas, kas der visam, neder nekam. Pirms jebkādu aksesuāru iegādes vienmēr jāpārliecinās par mājās esošo ūdens padeves sistēmu, lai nesanāk iegādātos produktus vest atpakaļ uz veikalu.

    Der zināt!

    • Nepērc šļūteni, kas neatbilst tās izmantošanas prasībām, un nepērc to garāku, nekā vajadzīgs.
    • Neizvēlies šļūteni pēc krāsas. Pat ja kaimiņš saka, ka dzeltenā ir daudz labāka par zaļo. Patiesībā krāsai nav nekādas nozīmes.
    • Ja laistīšanas šļūtene sezonas lielāko daļu būs izritināta un nekustīgi atradīsies vienā noteiktā vietā, droši var izvēlēties vienkāršu šļūteni ar krustenisku tehnisko pinumu.
    • Šļūtenēm ar plānu sieniņu periodiski var būt nepieciešams atkārtoti nostiprināt savienotājus.
    • Kvalitatīva šļūtene, kas tiek pareizi lietota, var kalpot pat līdz 30 gadiem.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē