• Kad ir īstais brīdis sēt un stādīt dārzeņus?

    Pavasaris!
    Mārīte Gailīte
    12. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    2/9Pirmie – sīpoli un ķiploki

    Pirmie – sīpoli un ķiploki

    Pēc iespējas agri jāsēj vai jāstāda sīpolu sēklas vai sīksīpoli, savukārt sīpolu dēstus gan drošāk ir izstādīt vēlāk, kad vairs nedraudēs nopietnas salnas, jo tās var izprovocēt priekšlaicīgu ziedēšanu.

    Sīpolu raža ir atkarīga no vairākiem faktoriem, tostarp no pašu vācamo sīpolu lieluma. Jo vairāk lapu (loku) augs paspēs izveidot līdz sīpola piebriešanas sākumam, jo lielāks izaugs sīpols. Sīpola piebriešana sākas, dienas garumam sasniedzot 16 stundas – Latvijā tas ir jau maija beigās.

    Labai ražai nepieciešams, lai sīpola augs izveidotu 9–13 lapas, un tieši tāpēc tie jāsēj un jāstāda pēc iespējas agrāk. Tāpat ir arī ar vasaras ķiplokiem. Sīpolus un ķiploku daiviņas stāda 3–4 cm dziļi, protams, ar saknēm (stādīšanas brīdī īstu sakņu parasti vēl nav) uz leju. Stādot apaļos sīksīpolus, ir viegli kļūdīties. Otrādi iestādīts sīksīpols, protams, ar laiku apgriezīsies pareizi, bet par vairākām dienām atpaliks no saviem pareizi iestādītajiem kaimiņiem.

    Sīpolus nedrīkst iestādīt par retu. Attālumam starp sīpoliem rindā jābūt 5–6 cm. Jo lielāks attālums, jo prāvāki izaugs sīpoli, bet augšana prasīs ilgāku laiku. Pavisam uz viena kvadrātmetra jāizvieto apmēram 70–75 augi.

    Arī vasaras ķiploki ir jāizstāda pēc iespējas agrāk. Tos stāda retāk nekā sīpolus – vidēji 26–35 augus uz kvadrātmetru.

    Mazdārzā attālumu starp rindiņām nosaka ravēšanas paņēmiens. Ravējot ar rokām, starp rindām var atstāt 15–20 cm. Lietojot kapli, attālums starp rindām ir atkarīgs no kapļa asmens platuma. Attālumam jābūt tādam, lai augi netiktu savainoti.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē