• Kā audzēt eikaliptu podā?

    Eikalipti
    Zane Purne
    Ievas Dārzs
    Ievas Dārzs
    7. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Man uzdāvināja eikaliptu podā, taču man nav ne jausmas, ko ar to iesākt… Atbild Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja ZANE PURNE.

    Lasītājas jautājums: Man uzdāvināja eikaliptu podā, taču man nav ne jausmas, ko ar to iesākt. Lūdzu, pastāstiet par šiem augiem un kā tos kopt!

    Atbild Zane Purne:

    Miršu (Myrtaceae) dzimtas augi – mūžzaļie, daudzgadīgie, ēterisko eļļu saturošie eikalipti (Eucalyptus) – izceļas ar dažādu lapu formu un krāsu. Dabā Austrālijā eikalipti aug kā milzīgi koki. Telpās tiem raksturīga krūma forma, taču ar griešanas palīdzību varam izveidot nelielus augststumbra kociņus.

    Visbiežāk telpās sastopams zilganais (E. globulus) un Gunna (E. gunnii) eikalipts. Vēl audzē E. citriodora, E. cinerea, E. ficifolia, E. niphophila un citus.

    Interesanti, ka eikalipta lapas jaunībā atšķiras no pieauguša auga lapām. Tāpēc uz auga varam ieraudzīt dažādu lapu formas.

    Izredzes, ka eikalipts telpā uzziedēs, ir minimālas, tomēr kādreiz ziedus var arī sagaidīt.

    Eikalipti izceļas ar savu izturību pret kaitēkļiem. Lai eikalipti telpās veiksmīgi augtu, tiem ārkārtīgi svarīgs ir svaigs gaiss, kā vēsajos gada mēnešos, kad mazāk vēdinām telpas, parasti pietrūkst. Jārēķinās arī, ka šie augi nav piemēroti audzēšanai mazā telpā.

    Eikaliptiem ir plašas saknes, un tie vislabprātāk aug podā vieni, taču ziemasdārzu dobēs tiem nav iebildumu pret kaimiņiem, ja tiem ir tās pašas audzēšanas prasības. Telpās eikaliptus audzē saulainā vai gaišā vietā. Vasarā tie labāk jutīsies dārzā vai uz lodžijas, bet ziemas mēnešos tiem patiks gaiša vieta, 4–10 grādu temperatūra, minimāla laistīšana un nemēslošana. Pavasarī, vasarā un rudenī eikaliptus mēreni laista ar mīkstu, siltu ūdeni. Eikaliptu saknes nekādā gadījumā nedrīkst iekaltēt. Ja tā gadās, tad novītušās lapas turgoru vairs neatgūst.

    Tā kā eikalipti ātri aug, tos mēslo ar barības šķīdumiem, kuros ir samazināts slāpekļa un kalcija daudzums. Baro 1–2 reizes mēnesī, ja tie stādīti viegli skābā līdz neitrālā, trūdvielām bagātā substrātā, kas sastāv no lapu zemes, trūdzemes, rupjas grants, neitralizētas kūdras. Taču, ja eikalipti aug vienīgi bagātinātā kūdras substrātā, tos mēslo katru nedēļu.

    Eikalipti jāpārstāda katru gadu, vislabāk martā vai aprīlī. Tad arī augus apgriež, ja ir šāda vajadzība. Ja augu saknes ir veselas, pārstādot tās tikai nedaudz pairdina, pilnībā neizjaucot sakņu kamolu. Stāda jaunā, nedaudz lielākā podā, svaigā, mitrā augsnē.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē