• Jaungada sagaidīšanai – jaunas glāzes!

    Zelta padomi
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    29. decembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kuras glāzes izvēlēties vīnam, kurās pasniegt pašu gatavotu olu liķieri, bet kuras visdzidrāk skanēs, saskandinot šampanieti par veiksmīgu jauno gadu?

    Konsultēja Aija Stjade, SIA ARKOLAT trauku kategorijas vadītāja, un Māris Zāle, SIA GEMOSS trauku nodaļas konsultants.

    Cik lielu komplektu iegādāties?

    Lai nopirktu patiešām piemērotākās glāzes, jāapdomā: kāda veida dzērieni ģimenes lokā un svētkos ir iecienīti, cik glāžu parasti tiek servēts uz galda un kad tās paredzēts lietot – tikai svētkos, ikdienā vai abos gadījumos. Tad arī kļūs skaidrs, kāda veida un cik daudz glāžu nepieciešams.

    Ikdienai pietiks ar mazāku glāžu skaitu, taču svētkos, uzņemot ciemiņus, visticamāk, būs nepieciešams vairāk glāžu. Diemžēl pat izturīgās rūdītā stikla un pašas kvalitatīvākās glāzes mēdz saplīst. Ja vieta atļauj, protams, var uzreiz nopirkt glāžu rezervi. Tomēr pārsvarā glāzes pieejamas komplektos pa četrām vai sešām. Lieks komplekts tikai rezervei būs gan papildu izdevumi, gan aizņems vietu trauku skapī.

    Ja glāzes mājās mēdz plīst bieži, labs variants ir izvēlēties klasiska, nevis specifiska dizaina glāzes, lai vēlāk varētu piemeklēt tādas pašas vai ļoti līdzīgas glāzes. Veikalos, kā arī vairumtirdzniecības bāzēs un noliktavās var nopirkt pa vienai glāzei atsevišķi. Tā rezervei varēs piepirkt, piemēram, vienu vai divas, nevis sešas glāzes.

    Smalkākās – dārgākas

    Glāžu cenu nosaka gan izvēlētais materiāls, gan ražotāja vārds un popularitāte, arī glāzes dizains un kvalitāte, kurai ir vairāki svarīgi rādītāji.

    • Glāzes dzidrums – ja stikla glāzei ir zaļgana vai pelēcīga nokrāsa, tas liecina, ka stikls nav pilnīgi attīrīts no piejaukumiem. Savukārt tīra stikla glāzes ir marķētas ar īpašu kvalitātes ikonu uz iepakojuma un dārgākas.
    • Glāzes gludums – to var sajust, glāzi paņemot rokā. Jo kvalitatīvāka glāze, jo mazāk jūtama kājiņas un kausa savienojuma vieta, kā arī pašas kājiņas savienojuma vietas. 
    • Skaņa – kristāla un kristalīna glāzēm kvalitāti vēl papildus nosaka to skaņa, ko nodrošina īpašais glāzes materiāls. Izteikti dzirdama skaņa gan būs tikai gludām kristalīna glāzēm, jo slīpētās parasti ir pārāk biezas, lai radītu dzirdu skaņu.
    • Kā glāzes gatavotas – roku darbs, pūstas vai presētas. Ar rokām veidotas un dekorētas glāzes pieejamas ierobežotā skaitā un ir visdārgākās. Pūstas glāzes ir gana smalkas, un, tās ražojot, nepieciešama īpaša uzmanība, tāpēc tās cenas ziņā ir nākamās dārgākās. Presētajām glāzēm kvalitāte nebūt nav zemāka, taču tās ir vienkāršākas, ražotas lielā skaitā, tāpēc lētākas.

    Krāsainas vai klasiskas

    Ir glāzes ar klasisku dizainu, ar griezumiem un rakstiem, rotājumiem un ornamentiem, caurspīdīgas un pavisam necaurspīdīgas, tāpat dažādu krāsu glāzes. Kādas izvēlēties, ir tikai gaumes jautājums. Protams, glāzes labi izskatīsies uz galda, ja saskanēs ar interjeru, traukiem, galda piederumiem, galdautu un galda klājuma stilu.

    Ir glāžu sērijas, kur pieejams pilns komplekts – gan glāzes uz kājas, gan zemās glāzes visu veidu dzērieniem, taču ir arī sērijas, kas nodrošina tikai pašu minimumu – sulas, viskija, pāris tilpumu vīna un šampanieša glāzes.

    Ja ir vēlme pēc īpašai vīna šķirnei paredzētas glāzes, tās jāmeklē specializētos trauku veikalos. Plaša patēriņa un lietojuma glāzes iespējams atrast arī lielveikalos.

      Glāzes bez pārīša

      Ja no glāžu komplekta pāri palikušas vien dažas glāzes un šādi komplekti ir vairāki, rodas jautājums – ko ar tām darīt? Ja, klājot galdu, negribas katram viesim servēt citādu glāzi un ir vēlme saglabāt vienotu stilu, var iegādāties jaunu glāžu komplektu, bet vecās glāzes lietot ikdienā vai arī tās izmantot kā galda vai interjera dekoru, kurās veidot, piemēram, dabas velšu kompozīcijas.

      Aija Stjade uzskata, ka dažādas glāzes galda klājumā labi izskatīsies tikai tad, ja viss pārējais galda noformējums arī būs tikpat alternatīvs. Pretējā gadījumā dažādas glāzes radīs salasītu trauku sajūtu un, iespējams, bojās kopējo noskaņu.

      Savukārt Māris Zāle mājas viesībās iesaka nebaidīties no dažādām glāzēm, īpaši, ja svinības notiek ģimenes lokā, tiek rīkoti dārza svētki vai bērnu ballītes. Tam var būt arī savs bonusiņš – šādi būs mazāka iespēja sajaukt un nejauši paņemt kāda cita viesa glāzi. Šim nolūkam gan noder arī glāžu dekori, lentītes vai speciāli stiklam paredzēti nomazgājami marķieri, ar kuriem uz glāzes uzrakstīt viesa vārdu vai īpašu simbolu.

      Lai atbrīvotu vietu jaunam glāžu komplektam, vairs nevajadzīgās glāzes var ziedot labdarībai. Savukārt, ja glāze ir ieplīsusi vai ir apdrupušas tās maliņas, glāzi tomēr ieteicams izmest – no šādas glāzes var sūkties ārā dzēriens vai ir iespēja sagriezties.

      Ja glāzes dāvināsi

      Glāzes ir ļoti populāra dāvana. Eiropā lielākoties tiek nodalītas ikdienas lietošanai paredzētas glāzes, kas tiek tirgotas vienkāršākos, bieži vien atvērtos iepakojumos, tādējādi arī samazinot glāzes cenu, un smalkākas glāzes – slēgtos un gaumīgi noformētos iesaiņojumos.

      Lai ar šo dāvanu nekļūdītos, vajadzētu padomāt par dāvanas saņēmēja dzīvesstilu, mājas interjeru, iecienītākajiem dzērieniem, cik lielai ģimenei dāvināsi glāžu komplektu, kā arī par dāvanas saņēmēja vecumu.

      Jaunākiem cilvēkiem, visticamāk, nebūs nepieciešamas īpaši greznas kristāla glāzes, un piemērotāka dāvana varētu būt interesanta dizaina vai krāsainas glāzes. Pašlaik glāžu modē iecienītas ir glāzes ar ornamentiem un grebumiem. Savukārt dāvinot glāzes, piemēram, vecākiem uz kāzu jubileju, smalkas glāzes būs tieši laikā. Ja zini, ka ar dāvanu dodies pie klasikas cienītāja, var izvēlēties klasiska un vienkāršāka dizaina glāzes.

      Kuru glāzi kuram dzērienam?

      Lai pilnīgāk varētu izbaudīt aromātu, smaržu un garšu, svarīgi katram dzērienam izvēlēties piemērotu glāzi. Glāžu dizains un forma mēdz atšķirties, taču pamatprincipi ir līdzīgi.

      Vīns – jo spēcīgāks vīns, jo lielāka glāze, lai vīns varētu labāk izpausties un lai būtu vairāk vietas, kur tam koncentrēt aromātu un garšu. Lielākoties sarkanvīna glāzes ir ar kājiņu. Retāk sastopamas sarkanvīna glāzes bez kājas. Sarkanvīna glāžu tilpums parasti ir sākot no 300 ml un vairāk. Vīna etiķete nosaka, ka glāzi nekad nelej pilnāku par divām trešdaļām. Ja vīns ir mazāk spēcīgs un aromātisks, var izmantot mazāku glāzi. Deserta vīnus mēdz liet arī interesantāka dizaina glāzēs.

      Baltvīnam paredzēts līdzīgas formas, taču mazāka tilpuma glāzes – aptuveni 200–350 ml. 

      Šampanietis un dzirkstošais vīns – šaura, smaila glāze ar dažādu garumu kājiņām. Saldākam šampanietim šaurāka glāze, sausajam – atvērtāka. Tilpums dzirkstošo vīnu glāzēm variē no 100 līdz 240 ml.

      Pašgatavots liķieris – šim dzērienam var izvēlēties martini vai dažādu dizainu kokteiļu glāzes ar 200 ml vai lielāku tilpumu.

      Karstie kafijas dzērieni un karstvīns – ja glāzē lej karstu dzērienu, galvenais nosacījums: tai jābūt no izturīga rūdītā vai dubultā stikla. Tas nekļūs trausls karstā temperatūrā, un, turot glāzi, nekarsīs rokas. Kafijas dzērienus, piemēram, latte, bieži lej caurspīdīgās stikla glāzēs, lai redzētu tā kārtas un dzēriens būtu arī vizuāli baudāms. Karstiem dzērieniem var izmantot glāzi ar osiņu vai stikla krūzi, kuru tilpums ir 200 ml. Karsto dzērienu pasniegšanai aktuāli izvēlēties burciņas ar osiņu, ko var izmantot arī desertu un smūtiju pasniegšanai.

      Sula – parasti cilindra formas glāzes. Mēdz izmantot arī kā ūdens glāzes. Tilpums 200 ml. Sulu, tāpat kā ūdeni, mēdz pasniegt arī universālā vai vīna glāzē.

      Viskijs – zemas, cilindra formas glāzes bez kājas. Glāzes augstums mēdz atšķirties, bet tilpums parasti ir aptuveni 300 ml.

      Šerijs un liķieris – šo glāžu tilpums ir līdz 120 ml. Tās var būt gan ar kājiņu, gan bez tās.

      Kam paredzētas universālās glāzes?

      Šo glāžu dizains atgādina vīna glāzes, un to tilpums parasti ir līdz 420 ml. Ja nav vietas vai negribas katram dzērienam pirkt atsevišķu glāzi, universālā glāze ir kā vidusceļš – tajā var liet gan vīnu, gan ūdeni, gan sulu.

      Kā kopt glāzes?

      Iegādājoties glāzes, īpaši, ja to ir daudz, jāapdomā, kā tās plānots mazgāt – ar rokām vai trauku mazgājamajā mašīnā.

      • Ar rokām rekomendē mazgāt glāzes ar ļoti garām un tievām kājiņām, jo tās ir vistrauslākās un, mazgājot trauku mašīnā, mēdz saplīst.
      • Ar rokām vēsā vai siltā ūdenī vēlams mazgāt arī kristāla glāzes, jo kristāls ir trausls materiāls, kuram nav piemērota karsta ūdens temperatūra.
      • Ja glāzes ir pavisam jaunas, tās pirms lietošanas jāizskalo. Ir firmas, kas savu nosaukumu iestrādā uz glāzes kājiņas, taču parasti uz glāzēm ir arī uzlīme, ko būtu ieteicams noņemt. Ja uzlīmi neizdodas noplēst, to var atmiekšķēt ūdenī, noņemt un atlikumu notīrīt ar viegli abrazīvu virtuves sūklīti. Var izmantot nedaudz etiķa.
      • Glāzes mazgā siltā ūdenī, taču skalo ar aukstu vai vēsu, vēlams tekošu, ūdeni.
      • Lai nepaliktu nosēdumi, glāžu mazgāšanai vajadzētu izmantot pavisam maz trauku mazgājamā līdzekļa.
      • Skalošanas ūdenim var pievienot nedaudz etiķa, kas saglabās glāzes spīdumu.
      • Lai nepaliktu ūdens traipi, glāzes vajadzētu uzreiz noslaucīt, nevis likt žāvēties. Lai glāze spīdētu, to ieteicams nopulēt ar mikrošķiedras drāniņu vai dvieli, kas nepūkojas.

       

       

       

       

      Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

      0 komentāri

      Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

      Pievienot komentāru

      Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

      Satura mārketings

       

      Veselība

      Vairāk

      Receptes

      Vairāk

      Personības

      Vairāk

      Skaistums un mode

      Vairāk

      Bērni

      Vairāk

      Māja un dārzs

      Vairāk

      Izklaide

      Vairāk

      Labākai dzīvei

      Vairāk

      Aktuāli

      Vairāk

      Abonē