• FOTO: Soctīklus spridzina milzu pūpēžu bildes; vieni fotografē, bet citi liek uz pannas

    Dabas pērles
    Ilvija Melne
    Ilvija Melne
    30. augusts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Augustā daudzviet Zemgalē piemājas dārzos, mauriņos un pļavās izauguši milzu apaļpūpēži. Vieni tos tikai fotografē, bet citi arī liek uz pannas!

    Pūpēži tik strauji izauguši lietainā un siltā laika dēļ. Šie pūpēži var izplesties diametrā 50 un vairāk centimetru, bet svars var sasniegt pat desmit kilogramus.

    Iedzīvotāji milzu pūpēžus iemūžina fotogrāfijās un tās publicē arī sociālās saziņas vietnē Facebook. Mārupiete Dace Felkere-Fjodorova pļavā ar garu zāli atradusi īpaši iespaidīgu eksemplāru, kura apkārtmērs sasniedzis 165 centimetrus.

    Dabas muzeja mikoloģe Inita Dāniele, kura izveidojusi Neparasto un ēdamo sēņu TOP 10, atklāj, ka milzu apaļpūpēžus var droši lietot uzturā: “Tas ir ēdams, kamēr iekšpusē stingrs un balts. Ja iekšpuse kaut drusku sāk dzeltēt – tad vairs nē, un kur nu vēl, ja iekšā melna un putoša sporu masa! Tie jāmeklē galvenokārt ārpus meža – pļavās, ganībās, krūmājos, arī dārzos. Skatāmies tik, vai puslīdz tīrā vidē audzis!”

    Iespaidīgie pūpēži sajūsmina arī pieredzējušo mikoloģi: “Stāsta, ka tie varot izaugt pat gulošas aitas lielumā. Tik lielu gan neesmu redzējusi, bet futbolbumbas izmērus tie pārsniedz it bieži!”

    Milzu apaļpūpēdis ir pats lielākais pūpēdis pasaulē. Aug rudens pusē, parasti no augusta līdz oktobrim, ar barības vielām bagātā augsnē puslīdz atklātās zālainās vietās, piemēram, parkos, dārzos, mežmalās, arī kapsētās.

    Mūsdienās Latvijā šie pūpēži sastopami bieži, bet vēl 20.gadsimta beigās tie skaitījās reti sastopama un aizsargājama suga.

     
     

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē