• Elektriskās tējkannas izvēle – iesaka meistars

    Sadzīves tehnika
    Jolanta Tomševica
    12. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Elektriskā tējkanna ir tā sadzīves ierīce, kas atrodama gandrīz katrā mājoklī. Tā kā tai ir pietiekami vienkārša uzbūve, šķiet, ka tējkannas iegāde nu gan nav pārāk sarežģīta lieta. Tomēr, ja vēlies, lai tava tējkanna kalpotu ilgi un kvalitatīvi, ir lietas, ko ieteicams ņemt vērā. Konsultē Marks Kacs, firmas General Serviss sadzīves tehnikas remonta meistars.

    Pērkot elektrisko tējkannu, noteikti jāpievērš uzmanība ražotāja zīmolam. Pazīstams ražotāja vārds tomēr ir sava veida garantija, ka ierīce būs kvalitatīva. Iegādājoties nezināma ražotāja preci, turklāt vēl par zemu cenu, jārēķinās, ka tā var ļoti ātri sabojāties.

    Jaunākie tējkannu modeļi gandrīz visi ir ar slēpto sildelementu. Tie ir izturīgāki un vieglāk tīrāmi nekā modeļi ar atklātām spirālēm. Nereti klienti sūdzas, ka plastmasas tējkannās ūdens iegūst specifisku aromātu. Mans padoms: iegādājoties šādu tējkannu, tajā divas reizes jāuzvāra ūdens, kam pievienota citronskābe, un jāizskalo. Pēc tam smakai vajadzētu izzust.

    Tomēr gadās, ka lētajiem izstrādājumiem nepatīkamais aromāts tik un tā nepazūd.

    Tāpēc iesaku tik ļoti naudu netaupīt un iegādāties kvalitatīvu elektrisko tējkannu – ne lētāku par 25–30 eiro, jo nekvalitatīvas tējkannas remonts izmaksās dārgāk.

    Ekonomiskākas ir tējkannas, kam iespējams noregulēt dažādu ūdens sildīšanas temperatūru – tad ūdeni var uzvārīt vienreiz, bet vēlāk tikai uzsildīt. Izdevīgas ir arī termosu tējkannas – tās atmaksājas ilgtermiņā.

    Bieži pircēji paši sabojā kvalitatīvu tējkannu, to nepareizi lietojot. Piemēram, karstā tējkannā uzreiz pēc ūdens uzvārīšanas nedrīkst liet jaunu aukstā ūdens porciju. Vispirms jāatver tējkannas vāks un jāļauj tai trīs minūtes atdzist. Tas tāpēc, ka, tējkannu ražojot, tiek izmantoti tādi materiāli, kas reaģē uz pēkšņām temperatūras svārstībām, kā rezultātā korpusā vai sildelementā var rasties plaisas. Lai tējkanna kalpotu ilgāk, tā noteikti periodiski jāatkaļķo.»

    Lēti, apšaubāmas kvalitātes izstrādājumi var pat izrādīties drauds veselībai, jo nekvalitatīva plastmasa lielā karstumā izdala kaitīgas vielas ar nepatīkamu smaku.

    Ja, iegādājoties tējkannu, plastmasā ir redzami defekti vai nelīdzenas salaidumvietas, šo ierīci nepērc.

    Biežāk problēmas rada sliktas kvalitātes ierīces no krāsainas plastmasas. Ja pērc lētu tējkannu, tad noteikti neizvēlies spilgtas krāsas plastmasas izstrādājumu.

    Ja nolem iegādāties ierīci par demokrātisku cenu, izvēlies tējkannu ar pēc iespējas mazāk papildfunkcijām. Zema cena un vienkāršs modelis ir pieņemams risinājums, taču lēta tējkanna ar dažādām ekstrām ātri vien liks sevī vilties, jo mirgojošās lampiņas, kloķīši un tamlīdzīgas detaļas ātri izies no ierindas. Turklāt, labot ierīci nebūs vērts, jo remonts izmaksās dārgāk nekā pati tējkanna.

    Svarīgākais izvēloties:

    1. Jauda.
      Tā nosaka, cik ātri uzsildīsies ūdens. Tradicionāli tējkannām tā ir aptuveni no 1000 līdz 3000 W. Modeļiem ar slēgto sildelementu nepieciešama lielāka jauda, ar atklāto spirāli – mazāka. Izvēloties ļoti jaudīgu tējkannu, jāņem vērā, ka, darbojoties vienlaikus ar vēl kādu elektroierīci, tā var izsist no ierindas vecu elektroinstalāciju – piemēram, vasarnīcā.
    2. Minimālais ūdens daudzums.
      Ja sildelements ir atvērtā spirāle, tai noteikti jābūt pilnībā nosegtai ar ūdeni, tāpēc šīm tējkannām minimālais uzsildāmā ūdens daudzums ir 0,3–0,5 l. Tējkannās ar slēgto sildelementu vajadzības gadījumā var uzvārīt arī mazāku ūdens daudzumu – aptuveni glāzi.
    3. Automātiskā atslēgšanās vai temperatūras iestatīšanas iespēja. 
      Parasti tējkannām ir automātiskā atslēgšanās funkcija – tā izslēdzas, tiklīdz ūdens sasniedzis 100 grādu temperatūru. Bet ir modeļi, kam iespējams izvēlēties temperatūru, līdz kādai ūdens jāsasilda (tas ir krietni vien ekonomiskāk).
    4. Cena.
      Vislētākās ir ierīces: plastmasas korpuss + atklāts sildelements. Ja izvēlas tādu, tad vislabāk baltu, jo nenolups krāsa un kaitīgās vielas nenonāks ūdenī. Vidējā cenu kategorija: plastmasas vai cita materiāla korpuss + slēgts sildelements. Dārgas ierīces: nerūsējošā tērauda tējkannas, termosi, dizaina tējkannas. Vēl jāņem vērā, ka tējkannas ar lielāku jaudu (2000, 3000 W) maksā aptuveni pusotras līdz divas reizes dārgāk.
    5. Tilpums.
      Var atrast ļoti dažādu lielumu elektriskās tējkannas – no 0,8 litriem līdz pat 3 litiem, taču visbiežāk pārdošanā ir 1,5–1,7 l tējkannas. Jo lielāks tējkannas tilpums, jo vairāk elektroenerģijas tā patērēs, lai uzsildītu ūdeni. Izvēloties jāsamēro tējkannas tilpums un jauda – maza tējkanna ar pārāk lielu jaudu būs ļoti neekonomiska.
    6. Materiāls:
    • plastmasa ir lēta, viegla, nesakarst, bet atdziest lēnāk, dažkārt ūdenim rodas nepatīkams aromāts un piegarša;
    • nerūsējošais tērauds ir izturīgs, to vieglāk kopt, ūdenim nav piegaršas;
    • keramika ir labas kvalitātes materiāls, bet smaga;
    • stikla tējkannu pērkot, jāraugās, lai kvalitāte būtu tiešām ļoti laba, jo ne tik kvalitatīvs stikls var sasprāgt un ir grūti kopjams, taču šādā tējkannā vārīts ūdens ir labs.

    VEIKALĀ

    1. Apskati sildelementu – drošāks, ekonomiskāks un ērtāks būs slēptais sildelements. Ja izvēlies ierīci ar atklātu spirāli, pārbaudi, vai uz tās nav rūsas – tā liecina, ka prece ir nekvalitatīva.

    2. Pārbaudi drošības funkcijas:

    • liels un ērts vāks – svarīgi, lai vāks fiksētos arī atvērtā stāvoklī, citādi tējkannā, iespējams, būs grūti ieliet ūdeni. Visērtākās ir kannas ar noņemamu vāku. Snīpim jābūt pietiekami izvirzītam uz āru, lai izlejot ūdens netecētu garām krūzei;
    • šķidruma mērskala – svarīgi, lai būtu skaidri saredzama minimālā un maksimālā ūdens iedaļa, citādi, ielejot par maz ūdens, tējkanna var nedarboties, bet, pārsniedzot pieļaujamo daudzumu, ūdens var šļakstīties pāri malām, applaucējot cilvēkam rokas;
    • automātiskā atslēgšanās – parasti tējkanna atslēdzas, kad ūdens uzvārījies, bet noderīgi, ja šāds režīms darbojas arī tad, kad tējkannā ir pārāk maz ūdens.

    3. Novērtē papildfunkcijas:

    • filtrs – lai apkaļķojuma daļiņas, kas atdalījušās no tējkannas sieniņām, neiekļūtu tējas tasītē, daudziem modeļiem paredzēti speciāli filtri. Ļoti noderīga funkcija, tikai jāņem vērā, ka filtri jātīra, citādi to caurplūde ievērojami samazinās;
    • vada fiksācija pamatnē – vēlams, lai vadam būtu vairākas vada fiksācijas vietas tējkannas pamatnē, tad ierīci varēsi novietot tā, kā parocīgāk. Visērtāk, ja tējkannai ir tā sauktā 360 grādu pamatne, kas nozīmē, ka gan pamatni, gan tējkannu uz pamatnes var grozīt, kā nepieciešams;
    • signāls – plašā mājā būs noderīga tējkanna ar signālu, kas vēsta, ka ūdens uzvārījies.

    Kop pareizi!

    Pat pašas kvalitatīvākās un dārgākās elektriskās tējkannas nav pasargātas no sildelementa un visas ūdens tvertnes apkaļķošanās. No tās neglābs arī filtrēta ūdens izmantošana un sildelementi ar īpašiem pārklājumiem.

    Vienīgais veids, kā cīnīties ar apkaļķošanos, ir regulāra tējkannas tīrīšana.

    Un tā nepieciešama ne tikai tīrības dēļ (kaļķakmens saduļķo ūdeni) – katlakmens var izraisīt sildelementa pārdegšanu vai tējkannas izslēgšanos arī tad, kad ūdens vēl nav uzvārījies.

    Lai likvidētu katlakmeni, var izmantot speciālus līdzekļus vai arī tautas metodes. Piemēram, litrā ūdens izšķīdina tējkaroti citronskābes un dzeramās sodas, šķidrumu uzvāra un atstāj pa nakti tējkannā. Pēc tam izskalo. Līdzīgi var izmantot arī etiķa šķīdumu.

    Elektrisko tējkannu veidi

    Tējkanna ar atklātu sildelementu

    Sildelements ir spirāle, ko viegli ieraudzīt, atverot tējkannas vāku. Tā var būt gan no nerūsējošā tērauda, gan hromēta.

    Plusi

    • darbojas klusi
    • lēta

    Mīnusi

    • grope vadam ir tējkannas sānos, tāpēc iespējams novietot tikai vienā pozīcijā
    • lēnāk uzsilst
    • nepieciešams lielāks ūdens daudzums, lai nosegtu spirāli
    • grūtāk tīrīt no kaļķakmens

    Derēs: ja tējkannu lieto reti vai periodiski (piemēram, vasaras mājās)

    Tējkanna ar slēptu sildelementu

    Diskveida sildelements veidots no nerūsējošā tērauda. Atverot tējkannas vāciņu, tas nav redzams, jo paslēpts zem plānas metāla plāksnes tējkannas dibenā. Diskveida sildelementam nav tiešas saskares ar ūdeni, tāpēc tas kalpo ilgāk nekā atklātā spirāle.

    Plusi

    • ātri uzsilst
    • un uzsilšanas laiks, ilgāk kalpojot, nepalielinās
    • var vārīt arī tikai vienu glāzi ūdens
    • grope vadam ir pamatnes centrā, tāpēc tējkannu var novietot no dažādām pusēm un grozīt, kā nepieciešams
    • vieglāk attīrīt no kaļķakmens nogulsnēm

    Mīnuss

    • darbojas skaļāk nekā tējkanna ar atklātu sildelementu

    Derēs: intensīvai un regulārai lietošanai

    Termosa tējkanna

    Korpuss izgatavots no termoizturīga materiāla ar dubultām sienām, kas saglabā siltumu, kamēr ārējais korpuss saglabājas vēss.

    Plusi

    • ūdens saglabā 95–98 grādu temperatūru visu laiku, kamēr tējkanna pievienota elektrotīklam, līdz verdošai temperatūrai silto ūdeni iespējams uzkarsēt minūtes laikā.
    • ļoti ekonomiski augstas temperatūras saglabāšanai

    Mīnuss

    • salīdzinoši dārgi

    Derēs: ģimenei, kam patīk ilgstoši tējas dzeršanas rituāli lielā radu vai draugu lokā

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē