• Ej, izzini, sajūsminies – un iepazīsti Latviju saudzīgi

    Atpūta
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    4. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: flickr.com/liepaja_lv
    4/6Zirgu sala Liepājā

    Zirgu sala Liepājā

    Zirgu sala Liepājas ezerā ir lielisks piemērs, kā teritoriju ar sliktu vēsturi pārvērst iedzīvotājiem un pilsētas viesiem patīkamā un populārā vietā. Līdz pagājušā gadsimta 60. gadiem tur atradās Liepājas izgāztuve un šī teritorija bija slēgta.

    2018. gadā antropogēno slodzi mazinošas infrastruktūras izbūves projekta ietvaros tika izveidotas dabas pastaigu takas ar veselības maršruta elementiem un atpūtas vietām. Konkursā Regio Stars Latvija 2019 Zirgu salas dabas taka saņēma 1. vietu kategorijā Ilgtspējīga izaugsme: Zaļās, zilās un pelēkās infrastruktūras savienošana.

    Zirgu sala ir viena no divām Liepājas ezerā esošajām Liepājas pilsētas pašvaldībai piederošajām salām. Kopējā salas platība ir aptuveni 22,3 ha.

    Zirgu salas apmeklētājus priecē kilometru gara pastaigu taka, kas pa šauro dambi ved līdz 10 metrus augstajam putnu vērošanas tornim – šī ezera daļa iekļauta Natura 2000 teritorijā. Veicot salas vidusdaļā esošās agrākās atkritumu izgāztuves daļas rekultivāciju, 2020. gada nogalē izbūvēts veloceliņš, ko ziemā var izmantot arī slēpošanai.

    Takas sākumā izveidots celiņu tīklojums ar platu koka laipu gar ezera karstu un vairākām skatu platformām ezerā. Laipa ir pieejama arī cilvēkiem ratiņkrēslos un vecākiem ar bērnu ratiņiem.

    Papildus ērtībām ir gan soliņi un atkritumu urnas, gan automašīnu stāvlaukums ar informācijas stendu par dabas vērtībām ezerā un tā apkārtnē, gan ceļš līdz tiltam uz Golodova dambi.

    Liepājas ezers ir viens no lielākajiem un nozīmīgākajiem ezeriem ar iesāļiem ūdeņiem raksturīgām augu sugām. Tas ir lagūnas tipa ezers, kas veidojies, atkāpjoties Baltijas jūrai. Sākotnēji ezera teritorija tika veidota kā ornitoloģiskais liegums ligzdojošo un caurceļojošo putnu aizsardzībai – ezerā ligzdo vairāk nekā 100 putnu sugu. 

    Pavasara un rudens migrāciju laikos ezers kalpo kā atpūtas un barošanās vieta, arī vairākām retām putnu sugām, piemēram, lielajam un mazajam dumpim. Ja, esot pie ezera, sadzirdat regulāru dobju skaņu, kas izklausās tā, it kā kāds pūstu gar pudeles kaklu, tad esat sadzirdējuši lielo dumpi – retu, aizsargājamu putnu.

    Liepājas ezerā konstatēti divi Eiropas Savienības aizsargājamie biotopi, kā arī ap 40 retu un aizsargājamu augu sugu. Ezera austrumu krastā ir vērtīgi pļavu biotopi, no kuriem lielākā nozīme ir molīniju pļavām un jūrmalas pļavu fragmentiem ar iesāļiem jūrmalas biotopiem raksturīgām augu sugām.

     

    Eiropas Reģionālās attīstības fonda projekts Nr. 5.4.1.1/17/A/011 Antropogēno slodzi mazinošas infrastruktūras izbūve dabas lieguma “Liepājas ezers” Zirgu salā 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē