• Arī pēc krāsas var noteikt to, kas kurā dārzenī labs!

    Aktuāli
    Ilze Klapere
    11. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    3/4Svaigs, vārīts, cepts?

    Svaigs, vārīts, cepts?

    Ir ierasts domāt, ka vislabāk (veselīgāk) ir dārzeņus ēst svaigā veidā, jo, vārot, cepot vai citādi termiski apstrādājot, ejot bojā vērtīgās vielas. Jā un nē! Ir dažas darbības, ar kurām mēs paši varam sabojāt pasākumu – piemēram, ja ābolu nomizo, jārēķinās, ka līdz ar mizu kompostā aizies teju desmit reižu vairāk antioksidantu, nekā to paliks nomizotajā auglī. Labāk kārtīgi nomazgāt un ēst ar visu mizu!

    Un, vai zināji, ka daži dārzeņi termiskās apstrādes laikā antioksidantus zaudē, bet citos to daudzums pat palielinās?

    Pētījumi liecina, ka, piemēram, ziedkāpostos vārīšanas laikā zudībā iet daudzas labas vielas, tāpat arī zaļajos zirnīšos un kabačos. Savukārt sarkanās bietes, zaļās pupiņas un ķiploki gatavošanas laikā savu antioksidantu kapacitāti saglabā.

    Bet selerija izceļas ar to, ka termiskās apstrādes rezultātā antioksidantu kapaciāte pat pieaug (izņemot vārīšanu, kuras laikā notiek neliels, tomēr samazinājums).

    Kādā citā pētījumā zinātnieki salīdzinājuši vairākus dārzeņus – lapu jeb kalē kāpostus, spinātus, galviņkāpostus un šalotes sīpolus. Noskaidrojās, ka gan svaigā veidā, gan pēc termiskas apstrādes antioksidantu aktivitāte visaugstākā ir šalotēs, tad seko spināti, galviņkāposti un lapu kāposti.

    Spinātos ir arī ievērojams fenolu saturs, tiem seko lapu kāposti, šalotes un kāposti. Apstrādājot termiski, visvairāk antioksidantu saglabā šalotes un kāposti.

    Tāpat ir izpētīts, ka antioksidants likopēns, kas atrodas tomātos, vairāk ir sastopams tieši termiski apstrādātos, nevis svaigos. Tāpēc ēdam uz veselību gan pašu gatavotās tomātu mērces un tomātus želejā, gan veikalā nopērkamos konservētos tomātus savā sulā!

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē