• Mūžībā aizgājusi pasaulē vecākā panda

    Daba un dzīvnieki
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    23. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kadrs no video
    Mūžībā aizgājusi pasaulē vecākā panda, kas savulaik kļuva par Ķīnas pandu diplomātijas simbolu un devusi vairāk nekā 150 pēcnācējus, vēsta ārzemju mediji.

    Sjiņ Sjina, kuras vārds (Xin Xing) Ķīnas mandarīnu valodā nozīmē Jaunā zvaigzne, piedzima savvaļā, pandu audzētavā Sečuanas provincē. Savu rekordilgo mūžu – 38 gadus jeb 110 gadus pēc cilvēku dzīves ekvivalenta – pavadīja Čuncjinas zooloģiskajā dārzā, kurā nonāca viena gada vecumā. Kopš tā laika panda ir labojusi visiespējamos savas sugas rekordus.

    Vispirms jau viņa slavena ar saviem pēcnācējiem – Sjiņ Sjina ir mamma kopumā 153 pandām, kuras izklīdušas pa visas pasaules zoodārziem. Šis ir īpašs rekords, jo lielajām pandām nebrīvē ir salīdzinoši zems vairošanās procents. Mātītes ovulē tikai vienu reizi gadā, pavasarī, un apaugļoties var tikai vienas līdz triju dienu robežās.

    Vēl viņi bijusi branga apetīte: ik dienu panda apēdusi 70 mārciņas bambusa dzinumu, lapu un augļu, raksta The New York Times.

    Sjiņ Sjina kļuva arī par vecāko pandu, dzīvojošu nebrīvē. Kopumā mazāk par 30 šiem dzīvniekiem zoodārzos un parkos nodzīvojuši ilgāk par 30 gadiem, bet savvaļā lielo pandu dzīves ilgums ir starp 14 un 20 gadiem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē