• Ar ko pabarot zālienu rudenī?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    14. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Rudenī zālienam pamazām jāgatavojas ziemas miegam – augšanu veicinoša mēslojuma vietā jāizvēlas tāds, kas palīdzēs nostiprināt zālītes saknes un paaugstinās tās ziemcietību.

    Mārtiņš Kārklevalks, sertificēts dārznieks, ainavu būves uzņēmuma Alejas projekti projektu vadītājs. 

    Līdz augusta beigām iesaku mēslot ar zāliena mēslojumu, kam ir augsts slāpekļa saturs, piemēram, NPK 22–11–11, 24–6–12 vai 27–6–6. Ar to arī pietiks. Septembrī vēl var uzbērt rudens mēslojumu ar NPK 5–10–20. Rudenī liela slāpekļa deva nedrīkst būt, jo tā veicinās zāliena intensīvu augšanu, nevis sagatavošanos un nobriešanu ziemai, kā arī lielāku slimību, piemēram, puves un sniega pelējuma, veidošanās risku ziemā. 

    Zālītes nobriešanu un līdz ar to ziemcietību veicina kālijs, taču rudens mēslojumu iesaku lietot ļoti uzmanīgi, lai nepārdozētu fosforu, ko zāle daudz nepatērē, bet tas neizskalojas no augsnes un bieži tiek pārdozēts.  

    Sintija Liepa, Baltic Agro dārzkopības produktu menedžere:

    Gatavojoties rudenim un ziemai, zālienu iesaku mēslot ar mēslojumu, kas satur maz vai nemaz slāpekļa. Rudenī vairs nevajag dzīt zaļumu, bet galvenais mērķis ir nostiprināt saknes. Rudens mēslojumu izmanto no augusta līdz oktobra vidum atkarībā no laika apstākļiem – ja aukstums iestājas agri, tad mēslošanu beidz ātrāk. To vienmērīgi iekaisa zālienā, nepārsniedzot ieteicamo normu, un pēc tam aplaista. Mēslojumu nav vēlams lietot uz ļoti sausas augsnes. Tas nodrošina labāku ziemcietību, zāliena izturību pret slimībām, kā arī pret arī sniega un sala nelabvēlīgo ietekmi. 

    Ja dārzā ir skāba augsne, zem pH 5, tad ziemā zālienā izkliedē granulēto dārza kaļķi. Vislabāk to darīt, kad zeme ir sasalusi un uzsnidzis sniegs. Dārza kaļķis ir universāls kaļķa mēslojums, kas satur augiem nepieciešamo kalciju, magniju un kāliju. Sniegam kūstot, kaļķis iesūksies zemē, samazinās pH līmeni, uzlabos augsnes struktūru, ūdens un gaisa apmaiņu augiem, kā arī mazinās sūnas veidošanos. Granulēto kaļķi ir ērti lietot, jo tas neput. Dažādu tipu augsnēs kaļķošanas devas būs dažādas. Tomēr pirms kaļķošanas ieteicams pārbaudīt, vai tiešām augsnei ir zems pH līmenis. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē