• Aprīlis – istabas augu pārstādīšanas laiks!

    Māja
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    Ievas Māja
    Ievas Māja
    1. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Aprīlis izsenis bijis Jurģu mēnesis, un arī istabas puķes pelnījušas Jurģus – pārcelšanos no veciem podiem uz jauniem. Aprīlis ir īstais laiks, lai pārstādītu istabas augus. Tūlīt tie sāks augt kā dulli, bet augsne izēsta, un arī saknēm vecajā podā pamaz vietas. Konsultē Zane Purne, Nacionālā Botāniskā dārza oranžērijas vadītāja un Gundega Rūse, dārzniece, radoša puķkope.

    Pirms ķeries pie augu pārstādīšanas, ar tiem noteikti jāiepazīstas – jāpainteresējas par augam vēlamo augsnes sastāvu, poda izmēru un formu. Noskaidro, vai augam pārstādīšana nepieciešama, – ir augi, kam bieža pārstādīšana nepavisam nepatīk, piemēram, klīvijai.

    Protams, vislabāk augus pārstādīt pavasarī, kad miera periods beidzies un sagaidīts gaišāks un siltāks laiks.

    Pazīmes, kas liecina, ka istabas augs jāpārstāda:

    • Piesakņots trauks. Pacel podiņu vai arī salej augsni un izgāz augu no podiņa. Ja pa puķupoda apakšas caurumu lien ārā saknes, ja tās ir savijušās uz apli pa poda iekšpusi vai ja augs ir apēdis gandrīz visu augsni – noteikti jāpārstāda!
    • Neizskaidrojami nīkuļo. Ja augs neaug, ja tas dzeltē, vīst, dzinumi ir neglīti, ļoti iespējams, vainojama tieši augsne. Varbūt augs iestādīts tam nepiemērotā substrātā vai augsne saskābusi, jo tā regulāri pārlieta, un nu jau pat bojātas auga saknes? Varbūt augsnes virskārta kļuvusi dzelžaini brūna, jo augs liets ar kaļķainu ūdeni? Daudz nedomā – pārstādi!
    • Pāraudzis. Ja auga izmērs acīmredzami neatbilst poda izmēram – vai nu lielā podā ļoti mazs augs, vai arī tieši otrādi – tas jau kāpj pāri poda malām, dzinumiem par šauru, lapas no saspiestības kļūst arvien vārgākas.

    Pārstādīšanas priekšdarbi

    • Sagatavo augsni!

    Lai arī dārzkopības preču veikalā nopērkams universālais substrāts augu pārstādīšanai, viena augsne visiem istabas augiem tomēr nederēs. Kaktusiem labāk izvēlēties tiem piemērotu substrātu, tāpat sanpaulijām. Ja augi ir ļoti dažādi un katrs tikai vienā podiņā, universālais substrāts jāielabo atbilstoši katra auga prasībām. 

    Augsnei, kurā pārstādīs augus, jābūt mitrai, bet ne slapjai.

    • Sagatavo podus!

    Parasti augu stāda par izmēru lielākā podā, nekā tas audzis. Tomēr var gadīties, ka sen nepārstādītam augam izrādīsies tik daudz sakņu, ka vienu izmēru lielāks pods būs par šauru. Bet iespējams arī, ka lielāku podu augam nemaz nevajadzēs – varēsi stādīt vecajā, vien nomainot substrātu.

    Izvēle starp māla, plastmasas vai kāda citu materiālu podiem paliek saimnieces ziņā: gan labās, gan sliktās īpašības ir visiem, tādēļ rezultātu galvenokārt nosaka tas, cik prasmīgi augi tiek laistīti.

    Svarīgi izvēlēties arī pareizās formas puķupodus: ir augi, kam saknes iet dziļumā, un ir tādi, kam tās iet plašumā, – tas nu jānoskaidro pirms pārstādīšanas. 

    • Sagatavo palīglīdzekļus!

    Tie jāizvēlas atkarībā no tā, kādi augi būs jāpārstāda. Noteikti sagatavo substrātu, drenāžas materiālu (māla podu lauskas, keramzītu, oļus), podus, cimdus, asu, gari nazi, āmuru (gadījumam, ja nu māla pods būs jāsaplēš), asu suku un ziepes, ar ko izmazgāt vecos podus. Iespējams, vajadzēs arī etiķi, lai nomazgātu kaļķa nosēdumus no vecajiem puķupodiem.

    Sagatavo arī kokogles pulveri, ar ko apkaisīt brūces saknēm.

    8 pārstādīšanas pamatlikumi

    1. Nepārstādi augus to ziedēšanas laikā.
    2. Vislabāk augus pārstādīt augoša Mēness fāzē.
    3. Ja rīt plāno pārstādīt augus, šodien tos aplej.
    4. Nekad nerauj augu no poda aiz lapām vai dzinumiem! Nekad nemēģini izņemt augu ar spēku! Vislabāk – apgāz podu otrādi un tad izņem no tā augu.  Ja augs neļaujas, ar asu nazi jāatdala augsne gar poda malām vai pat jāsaplēš pods.
    5. Jāsargās traucēt auga saknes. Ja tās veselas, vispār nav jāaiztiek. Bojātās un sakaltušās jānogriež, brūce jāapkaisa ar kokogles pulveri. Sapinušās saknes jāatšķetina ar pirkstiem vai koka irbuli.
    6. Vecā augsne no saknēm jānotrauc tik, cik tas iespējams, netraumējot augu.
    7. Augs jaunajā podā jāliek pašā centrā. Brīvajās vietās ap poda malām ber augsni un piespiež to. Augsne labi sablīvējas, ja podu padauza pret galdu.
    8. Augs pēc pārstādīšanas jānovieto siltā un gaišā vietā, bet ne tiešos saules staros. Mēslot augu var sākt vien pēc mēneša.

    Jaunais pods

    Ieber tajā divus centimetrus drenāžas – keramzītu, oļus, rupju granti. Ir puķkopes, kas drenāžu neizmanto un par augu labsajūtu nesūdzas. Visticamāk, šīs puķkopes ir ideāli izpratušas un ievēro augu laistīšanas gudrības – ne par daudz, ne par maz. Tomēr iesācējām drenāžas kārta podā jāber noteikti. Tā ne tikai regulē mitruma līmeni, bet arī aizkavē augsnes izskalošanos no podiņa.

    Auga sakņu kaklam būs jāatrodas pāris centimetru zemāk par poda augšējo malu, tādēļ virs drenāžas uzber tik daudz augsnes, lai tā satiekas ar auga sakņu galiem.

    Talka lielajiem augiem

    Ja jāpārstāda tādi augi, ko vienam pacelt nav pa spēkam – jārīko talka, saucot kādu palīgā. Ja pārstādīšana tomēr nav iespējama, var pret jaunu nomainīt gan augsnes virskārtu, gan augsni ap poda ārējām malām. Ja augs ir ļoti vecs un tā pods pieaudzis pilns ar saknēm, bet pārstādīt nav iespējams, var izgriezt sakņu kārtu ap poda ārējām malām un vietā iebērt svaigu substrātu.

    Lielu augu pārstādīšanu krietni atvieglo auga apgriešana. Tos sadali un iestādi mazākos podos.

    Īpašie gadījumi

    Ko iesākt, ja uz pārstādīšanu rindā stāv zarains, adatains, ļoti slaids un ļoti kupls augs? Nezini no kuras puses ķerties klāt? Mēs parādīsim!

    Zarainais

    1. Izplet pirkstus un ieliec plaukstu ar starp auga dzinumiem uz augsnes.
    2. Apgāz podu otrādi un noņem to no auga saknēm.
    3. Liec augu jau sagatavotajā jaunajā podā, aizpildi to ar augsni, viegli piespiežot.

    Adatainais

    1. Nekādā gadījumā nepārstādi kaktusu ar kailām plaukstām – cimdus vajag noteikti! Turklāt vērts padomāt ne tikai par sevi, bet arī par kaktusu – atspiežoties pret cietiem cimdiem, kaktusa adatas lūzīs.
    2. Saloki vairākās kārtās audumu (jo garākas adatas kaktusam, jo biezāku auduma kārtu vajadzēs).
    3. Uzliec to uz plaukstas un izgāz uz tā adataini. Ja kaktuss jānoliek, arī tad to novieto uz vairākās kārtās salocīta auduma.
    4. Ar koka irbuli notrauc no saknēm veco drenāžas materiālu un augsni.
    5. Liec kaktusu jaunajā podā, ar karoti ber jaunu substrātu un pieblietē ar karotes kātu.

    Slaidais

    1. Ņem pārtikas plēvi un iesaiņo tajā augu.
    2. Noguldi augu tā, lai tas ir atbalstīts. Tam labi derēs saburzītas avīzes.
    3. Tad noņem augam podu, pārliec jaunajā, pārgriez un noņem pārtikas plēvi.

    Kuplais

    1. Ja augam daudz lapu vai dzinumu, pārstādīšanu atvieglos to savākšana.
    2. Sadali lapas vairākās daļās. Sastiprini katru daļu ar auduma vai agrotīkla strēmelēm, lentēm.
    3. Pārstādi augu jaunā podā un tad attin to.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē