• Jaungada apņemšanās izplēn? 5 ieteikumi, kas palīdz turēties pie mērķa

    Psiholoģija
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    19. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Kateryna Onyshchuk / Shutterstock
    Ir cilvēki, kas plāno un izvirza mērķus, un cilvēki, kas to īsti nedara. Taču skaidrs ir tas, ka plāns tomēr ir svarīgs, jo tas palīdz sasniegt mērķus, turklāt tas ir labs stresa vadības elements. Plāns dod sajūtu, ka vari kaut ko kontrolēt, bet kontroles jušana mums ir ļoti svarīga. Kā izveidot veiksmīgu plānu un, kad tas ir gatavs, – kā pie tā pieturēties?

    Ikviens mērķis balstās uz trim vaļiem

    1. Lai tas ir tavs, no tavām vērtībām izrietošs mērķis. Lai tā nav vispārīga apņemšanās, ko sabiedrība kaut kādā veidā no tevis pieprasa. Lai tas nav izplūdis, bet ir gana konkrēts mērķis, kuru sasniedzot tu labi zini, kā jutīsies. 
    2. Ja gribi sasniegt mērķi, dari! Ja vēlies satikt dzīves partneri, nesēdi istabā, cerot, ka atnāks brīvs, pievilcīgs elektriķis un jums būs dzirksts. Dod sev atļauju piereģistrēties kādā iepazīšanās portālā un nedomā, ka tas ir muļķīgi. Tad jau redzēs, kas sanāks. 
    3. Paredzi arī šķēršļus, kas būs ceļā uz mērķi, un pie pirmajām grūtībām neapstājies. Ja no mērķa viegli atsakies, tad tas nebija tavās iekšējās vērtībās balstīts. Ja ik dienu nostaigā 10 000 soļu, vienkārši mehāniski izpildot darbību, jo tā vajag, un nejautājot sev, kāpēc, tad kādā brīdī tas vienkārši beigsies. Turpretim, ja mērķis ir dziļi personīgs un atbilst tavām vērtībām, tavām šā brīža vajadzībām, tev nenāks ne prātā mocīties šaubās un padoties pirmo grūtību priekšā. 

    Ieteikumi, kas palīdz plānot dzīvi

    1. Mainām taktiku, nemainām mērķi. Ir svarīgi, piemēram, uzturēt labu fizisko formu, bet nesanāk katru dienu noiet vajadzīgo soļu daudzumu? Tas nav iemesls atlikt fiziskās aktivitātes. Tikai – citādas.
    2. Neatliec uz rītdienu to, ko var izdarīt šodien! Mainīgos apstākļos nevar paredzēt, ko nesīs rītdiena vai nākamā nedēļa, tāpēc labāk neko neatlikt.
    3. Izmanto laika logus! Kad sakrājusies darbu kaudzīte, visus sašķiro trijās grupās: tādi, kas prasa ne vairāk par piecām minūtēm, tādi, kas prasa ne vairāk par 30 minūtēm, un tādi, kas prasa ne vairāk par stundu. Kad kaut kādu apstākļu dēļ ir pavēries laika logs, piemēram, 10 minūtes, izdari divas lietas no attiecīgās darbu kaudzītes. Ja laika logs ir lielāks – ņem darbu no atbilstošās grupas. Tā secīgi un plānveidīgi būs izpildīts daudz piņķerīgu uzdevumu.
    4. Labāk regulāri nekā ideāli. Ja nevar sarīkot draudzeņu tradicionālo pirts pasākumu ar pilnu komplektu – pēršanos, medus maskām, peldi dīķī un sarunām –, vismaz sarunas nevajadzētu aizmirst. Ja ne citādi, tad kaut vai telefonā. 
    5. Met bumbu, nevis ķer! Nav viegli, kad nākas steidzīgi un neatliekami reaģēt uz dzīves piespēlētajām situācijām. Tas rada ne vien haosu, bet arī stresu. Labākā pozīcijā vienmēr ir tas, kurš bumbu met, nevis tas, kurš ķer. Modernā valodā to sauc – būt proaktīvam, tātad darboties, apsteidzot situāciju. Vienkāršs piemērs: ziemas riepas labāk nomainīt tad, kad pirmais sniegs vēl tikai gaidāms, nevis dienā, kad jau uzsnidzis. Tad ceļš jau ir slidens, bet autoservisos – nervozas rindas…

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē