• Vairogdziedzera operācija. Kas tev par to jāzina?

    Slimības
    Anda Hailova
    27. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Atmiņas par vairogdziedzera operāciju visbiežāk saistās ar neuzkrītošu lokveida rētu uz kakla. Iemesli, kāpēc tā veikta, var būt dažādi. Bet kā īsti tā notiek, un kas jāzina par laiku pēc operācijas? Stāsta endokrīnais ķirurgs Zenons Narbuts.

    Tātad, lūk, kā viss notiks slimnīcā un pēc atgriešanās mājās!

    Slimnīcā

    Pirms operācijas

    Parasti vairogdziedzera operācija ir plānveida, un tas nozīmē, ka jau iepriekš ambulatorajā konsultācijā ķirurgs būs pastāstījis par operācijas apjomu. Tātad – vai tās laikā izņems visu vairogdziedzeri vai arī kopā operēs kakla limfmezglus, vai arī operēs vienu vairogdziedzera daivu. Visbiežāk operācija nepieciešama vairogdziedzera mezglu dēļ, ja tie kļuvuši pārāk lieli vai stipri traucē. Tāpēc pacientes – šī liga biežāk skar sievietes – parasti interesējas: «Dakter, vai tos mezglus griezīsiet ārā?»

    Nē, pašus mezglus neviens negriež ārā, bet izoperē vai nu visu vairogdziedzeri, vai vienu tā pusi.

    Jo – mezgli mēdz ataugt, bet saaugumu dēļ atkārtota operācija var radīt sarežģījumus.  

    Ķirurga uzdevums ir arī izskaidrot iespējamās operācijas blaknes un pēcoperācijas perioda norisi. Viņa rīcībā jau ir tavu analīžu rezultāti.

    Ambulatorās konsultācijas laikā ķirurgs tā sauktajā vairogdziedzera protokolā uzzīmē mezglu atrašanās vietu. Atzīmē arī to, vai šie mezgli ir labdabīgi, aizdomīgi vai ļaundabīgi (par to var spriest pēc vairogdziedzera punkcijas rezultātiem), kā arī to, vai tie ir toksiski vai atrodas aiz krūškaula videnē. Protokols kalpo kā informācijas avots ķirurgam operācijas dienā. 

    Operācijas dienā

    Slimnīcā tev jāierodas operācijas dienas rītā tukšā dūšā, un, iespējams, jau pēc stundas tevi vedīs uz operāciju, kuras ilgums var būt no stundas līdz pat trim vai četrām (ja, piemēram, jāoperē ļoti liels vairogdziedzeris, kas ieaudzis krūškurvī). Operācija notiek vispārējā anestēzijā, un tiek izmantota intubācijas caurulīte. Grieziens ir caur kaklu, lokveida.

    Operācijas uzdevums, protams, ir izoperēt vairogdziedzeri, bet ne mazāk svarīgi ir izvairīties no komplikācijām, un tās galvenokārt ir trīs: asiņošana, atgriezeniskā balsenes nerva bojājumi (šis nervs atbildīgs par balss saišu kustību) un turpat aiz vairogdziedzera esošu četru mazītiņu epitēlijķermenīšu (3–5 mm lieli) bojājumi.

    Epitēlijķermenīši operācijas laikā jāsargā kā acuraugs. Ja tie tiek bojāti, neveidojas parathormons un līdz ar to asinīs samazinās kalcija līmenis, kas var izraisīt sejas un roku tirpšanu, krampjus.

    Lai kompensētu kalcija līmeni, papildus vajadzēs lietot kalciju ar D vitamīnu tabletēs vai ievadot caur vēnu.

    Ķirurgs ļoti centīsies tavus epitēlijķermenīšus glābt, piemēram, ja operācijas laikā būs redzams, ka to nu nekādi nav iespējams izdarīt, epitēlijķermenīti pārstādīs kakla muskulī – ar cerību, ka tas tur ieaugs un ar laiku sāks darboties. Par katru epitēlijķermenīti operācijas laikā jācīnās kā par pēdējo, jo nekad nevar zināt, kas notiks ar pārējiem.

    Antibiotikas nav nepieciešamas ne pirms, ne pēc vairogdziedzera operācijas, jo kaklā brūces infekcijas risks ir ļoti mazs. Izņēmuma gadījums ir pacienti ar slikti kompensētu cukura diabētu vai samazinātu imunitāti.

    Pēc operācijas

    Pirmās četras līdz sešas stundas jāpaliek mierīgi gultā. Tas vajadzīgs, lai nepiedzīvotu iespējamu pēcoperācijas komplikāciju – asiņošanu, par ko liecinās kakla piepampums. Tā likvidēšanai visbiežāk būs nepieciešama atkārtota operācija. Pēc sešām stundām šīs komplikācijas risks kļūst jau daudz, daudz mazāks.

    Pirmajā stundā ir pareizi gulēt uz muguras, pēc tam jau var griezties uz vieniem vai otriem sāniem.

    Pacients atrodas piepaceltā stāvoklī, lai var pats pa malciņam padzerties. Vakarā jau drīkst paēst vieglas vakariņas.

    Noteikti tiks pārbaudīts, kā darbojas epitēlijķermenīši, tas būs redzams pēc kalcija un parathormona līmeņa analīzē. Ja tā liecinās, ka kalcija daudzums asinīs nav pietiekams, uzreiz būs jālieto tabletes, kas aizvieto trūkstošo kalciju un D vitamīnu. Visticamāk, tās būs jālieto kādu laiku, bet retos gadījumos – visu mūžu, ja epitēlijķermenīši tomēr ir aizgājuši bojā.

    Pēc ķirurģijas kakla apvidū pretsāpju zāles ne vienmēr un ne visiem nepieciešamas.

    Taču vēlreiz uzsveru – ja pēc operācijas pirmās stundas laikā jūtamas ļoti stipras sāpes kaklā un ir pietūkums, tas var liecināt par asiņošanu. Par to noteikti pastāsti māsiņai, kas pieaicinās ārstu! Jāsaprot, ka vairogdziedzeris ir endokrīns orgāns, tam jāsūta asinsritē hormoni un jāsaņem atpakaļ signāli, turklāt operācijas laikā tiek sieti desmitiem sīku asinsvadu, tāpēc, piemēram, noklepojoties, kāds asinsvads var sākt asiņot. Pēc statistikas datiem, asiņošanas dēļ atkārtoti operē vienu no simt pacientiem.

    Var būt balss piesmakums. Ja operācijas laikā ticis piespiests, iestiepts vai bojāts balss nervs vai arī intubācijas caurulīte nospiedusi balss saites un balss skan citādi nekā pirms operācijas, pastāsti par to ķirurgam.

    Turpat slimnīcā nozīmēs LOR konsultāciju un pārbaudīs, vai un kā kustas balss saites. Konstatējot, piemēram, vienas puses balss saišu mazkustīgumu vai nekustīgumu, tevi nosūtīs tālāk pie fonopēda, kas mācīs speciāli elpot un runāt. Tas viss – lai tu ātrāk atgūtu normālu balsi. Papildus ārsts var ieteikt prettūskas medikamentus.

    Pusgada vai – vēlākais – gada laikā situācijai ar balsi vajadzētu normalizēties. Ja tā nenotiek – tātad nervs gājis bojā un balss saites kustība neatjaunosies. Ja balss piesmakuma iemesls ir tikai intubācijas caurulītes radīta tūska balsenes zonā, tā parasti pāriet divu nedēļu laikā, tā ka par to nevajag uztraukties.

    Izrakstīšanas dienā

    Parasti mājās var doties nākamajā dienā pēc operācijas, tātad slimnīcā tiek pārlaista viena nakts.

    Ķirurgs apskatīs brūci, nomainīs pārsēju un pastāstīs, kādas šuves izmantotas – iekšējās pašas uzsūksies, bet citas būs jāizņem pēc nedēļas.

    Ja izoperēta viena daiva, četriem no pieciem pacientiem ar to pietiek – pēc operācijas viņiem nav jālieto vairogdziedzera hormonu tabletītes.

    Vai arī tu būsi starp tiem četriem, dakteris lems pēc analīzēs redzamā. Ja tomēr izņemts viss vairogdziedzeris, rēķinies, ka visu atlikušo mūžu nāksies lietot vairogdziedzera hormonus tablešu veidā, kuru devu sākumā ieteiks ķirurgs. Rēķinies, ka devas pielāgošanas process var ievilkties pusgada garumā, tā ir diezgan piņķerīga padarīšana, ja tā var teikt. 

    Tevi arī informēs, kad jāatnāk uz slimnīcu pēc vairogdziedzera audu histoloģisko analīžu rezultātiem (rezultāti, vai nav bijis ļauno šūnu, jāgaida apmēram 2 nedēļas).

    Mājās

    Pirmā nedēļa un mēnesis

    • Par kopšanu. Mājās jau nākamajā dienā droši var noņemt plāksteri un kaklu mazgāt ar ziepēm un ūdeni. Plāksteri uz brūces vairs neliec, lai brūcei tiek klāt gaiss un tā dabiski dzīst. Parasti brūce sadzīst nedēļas laikā.

    Ja nepieciešams, pēc nedēļas jāņem ārā šuves, to var izdarīt ģimenes ārsts vai ķirurgs jebkurā veselības centrā.

    Mēneša laikā pacienta aprūpē iesaistās viņa ģimenes ārsts un endokrinologs.

    Protams, izvairies no izteiktas fiziskas aktivitātes un pielūko, lai kakls nav stipri jāatliec.

    Tā kā esmu redzējis pacientus ar alerģiju, apsārtumiem pēc rētu mazinošas ziedes lietošanas, pirmās divas nedēļas neiesaku to smērēt. Labāk, ka brūce pati sadzīst. Parasti, satiekot pacientu pusgada laikā pēc operācijas, redzu, ka rēta ir bāla, gandrīz nemanāma, jo kakls ir vieta, kas labi dzīst.

    Par zālēm un tālāko ārstēšanu. Ja izoperētā vairogdziedzera audu laboratoriska pārbaude liecina vai apstiprina, ka situācija ir ļaundabīga, ja tas būs nepieciešams, mēnesi pēc operācijas jādodas uz Latvijas Onkoloģijas centru, lai sāktu saņemt radioaktīvā joda terapiju (Latvijā vienīgā vieta, kur tā pieejama). Ārsti par to jau būs informējuši un pārrunājuši turpmāko ārstēšanas taktiku ar Onkoloģijas centra speciālistiem. Tad pirmā mēneša laikā pēc operācijas vairogdziedzera hormonus lietot nevajag.

    Par laimi, šie hormoni organismā cirkulē vēl apmēram mēnesi pēc operācijas. Parasti nekādas problēmas nerodas, vienīgi var būt jūtams nogurums.

    Apmēram pēc mēneša un otrreiz pēc pusgada jāatrādās ķirurgam, kurš vairogdziedzeri operēja, līdzi ņemot vairogdziedzera hormonu un kalcija analīzes. Tās liecinās, vai organismā ir pietiekams hormonu daudzums. Tas pats – ja lietots kalcijs un D vitamīns, pēc analīzēm varēs spriest, vai to lietošanu nepieciešams turpināt.

    Arī ķirurgam ir svarīgi zināt, kāds ir ķirurģijas rezultāts, kā sadzijusi rēta, kā jūties pēc operācijas, bet ilgtermiņā ģimenes ārsts un endokrinologs būs tie, kas tev noteiks, cik lielu vairogdziedzera hormonu devu nāksies lietot. 

    Ievēro! Ja pēc vairogdziedzera operācijas ārsts nozīmēs vairogdziedzera hormonus tabletēs, to deva ir ļoti rūpīgi jāpielāgo. Devas pielāgošanas process nereti ievelkas pusgada garumā. Tā ir diezgan piņķerīga padarīšana, ja tā var teikt. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē