• Vai tiešām ausī sēra korķis? Lūk, rīcības plāns!

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    29. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Ne vienmēr auss aizkrišana un diskomforts ausī nozīmē, ka tajā izveidojies sēra korķis. Signāls, ka izveidojies sēra korķis, var būt regulāra auss aizkrišana pēc mazgāšanās vai peldēšanās. Biežākais iemesls, kāpēc rodas sēra korķis, ir ausu tīrīšana.

    Plāniņš, kā rīkoties

    • Vari mēģināt korķi izšķīdināt ar speciāliem sēra sablīvējumus šķīdinošiem pilieniem. Tos iepilini auss ejā un pēc 10–20 minūtēm ausi izskalo ar iepakojumā pievienoto klizmiņu. Ja korķis ir liels un to neizdodas izšķīdināt pirmajā reizē, procedūru atkārto. Aptiekās nopērkami arī pilieni, kas satur eļļu, bet tie sēra korķi šķīdinās mazāk efektīvi.
    • Vērsies pie ārsta. Dakteris var izmantot divu veidu paņēmienus, kā dabūt laukā sēra korķi, – skalošanu un mehānisku evakuāciju. Arī skalošanu veic divējādi. Pirmajā variantā vienkārši izskalo ar šļirci un siltu ūdeni no krāna.

    Pašam mājās to nevajadzētu darīt, jo, izmantojot šo metodi, teorētiski var pārplēst bungplēvīti vai ar šļirci traumēt auss eju.

    Ārstiem šādas blaknes gadās ārkārtīgi reti.

    Otrs variants ir izmantot automātisku skalotāju ar pulsveida vai konstantu ūdens strūklu, kuras stiprumu kontrolē ar slēdzīti, lai strūkla nebūtu par stipru un nevarētu bojāt bungplēvīti. Ja ārsts tevi redz pirmoreiz un nezina, vai bungplēvītē nav cauruma, tad ausi nav ieteicams skalot, jo ūdens var iekļūt bungdobumā un izraisīt infekciju vai iekšējās auss bojājumu. Tad drošāka ir mehāniska sēra korķa izņemšana ar sūknīti vai āķīti.

    Protams, arī izmantojot šo paņēmienu, var būt sarežģījumi – visbiežāk tiek saskrāpēta auss eja, ja procedūras laikā izkusties.

    Sūkņa skaņa var izraisīt akūtu iekšējās auss bojājumu. Bet arī tā gadās ļoti, ļoti reti. Sajūtas, izņemot sēra korķi, atkarīgas no tā lieluma un konsistences. Ārējās auss eja ir inervēta ar daudziem nervgaliem un ir ļoti jutīga. Ja korķis būs ļoti ciets un radījis izgulējumu un lokālu iekaisumu, ārsts izmantos vietējo anestēziju.

    • Ja auss ejas anatomisko īpatnību dēļ sēra korķi veidojas regulāri, iespējama ķirurģiska ārstēšana, izveidojot normālu ārējās auss ejas anatomiju. Tā ir diezgan vienkārša operācija, ko var veikt arī vietējā anestēzijā.

    Tā nekad nedari!

    • Netīri ausis ar vates kociņu vai kabatlakatiņa stūri! Ja nepatīk, ka sērs ausī redzams no ārpuses, ārējās auss ejas gliemežnīcu vari patīrīt ar rādītājpirksta spilventiņu. Mazo pirkstiņu labāk šim nolūkam neizmantot, jo dažreiz auss eja ir tik plata, ka to var iebāzt par dziļu.
    • Nemēģini sēra korķi izdabūt laukā ar asu priekšmetu, piemēram, ar adāmdatu, jo šādi to vari iebakstīt vēl dziļāk, saskrāpēt auss eju, izraisīt ārējās auss ejas iekaisumu, pārplēst bungplēvīti, un – pats trakākais – infekcija var iekļūt vidusausī.
    • Sēra korķa šķīdināšanai neizmanto ūdeņraža pārskābi vai citas kairinošas vielas! Noturot tās ausī par ilgu, var sakairināt auss ejas ādu, samazināt ādas barjeras funkciju un izraisīt infekciju.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē