• Vai nieru vēzis iedzimst?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    17. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Uz lasītājas vēstuli par nieru audzēju atbild neftrologs Māris Pļaviņš.

    Lasītājas vēstule: Mans tēvs un viņa brālis aizgāja no dzīves ar nieru vēzi, un, atklāti sakot, esmu nobažījusies, vai mani nepiemeklēs viņu liktenis. Kādas ir pirmās nieru vēža pazīmes, un ko varu darīt lietas labā jau tagad? Laima, 60 gadi

    Laima, gribu jūs nomierināt – nieru audzējs atšķirībā no zarnu, krūts un prostatas vēža nav ģenētiski noteikts jeb saistīts ar pārmantojamību.

    Tas ilgi par sevi neliek manīt, tāpēc, lai to atklātu laikus, ļoti svarīgi ir pēc 45 gadu vecuma reizi divos vai trijos gados veikt vēdera dobuma un nieru ultrasonoskopiju.

    To gan, lūdzu, izdariet! Var sacīt, ka 90 procentos gadījumu nieru audzēju atrod nejauši ultrasonoskopijas laikā, jo tas ilgstoši nekādi neizpaužas, nerada simptomus. Latvijā gada laikā atklāj ap četrsimt nieru audzēju. Turklāt  jārēķinās, ka līdz ar vecumu saslimšanas iespēja ar jebkuru audzēju tomēr pieaug.

    Nieru un arī urīnpūšļa audzēja simptoms var būt asins piejaukums urīnam.

    Īpaši jāuzmanās, ja pamana asiņainu urīnu, bet sāpju nav, vai arī urīns ir ar asins receklīšiem. Tas var liecināt par vēlāku vēža stadiju, bet arī tad iespējama veiksmīga ārstēšana ar saudzīgu nieres daļas izņemšanu, kas neietekmē dzīves kvalitāti.  

    Tā dēvēto uroepiteliālo audzēju – vienu no nieru audzēja paveidiem – var veicināt nesteroīdo pretsāpju un pretiekaisuma līdzekļu pārmērīga lietošana, kā arī smēķēšana, tāpēc iesaku atturēties no šiem nelāgajiem paradumiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē