• Vai glaukomas pilieni var radīt ādas problēmas?

    Jautājumi un atbildes
    Indra Ozoliņa
    20. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pearl PhotoPix/Shutterstock.com
    Diezin vai kāds ņemtos apgalvot, ka ir kāds medikaments, kuram itin nekad nav iespējamas nevienas, pilnīgi nevienas blaknes. Taču vai tiešām arī acu pilieniem tādas ir? Lasītājai Inesei atbild oftalmoloģe Dace Lietuviete.

    Lasītājas vēstule: Manai mammai ir 85 gadi, un viņa jau divus gadus cīnās ar niezošiem izsitumiem uz visa ķermeņa. Esam konsultējušies ar ģimenes ārsti un dermatoloģi, taču tos nav izdevies izārstēt.

    Esmu izlasījusi visu mammas lietoto zāļu blaknes, taču neaizdomājos, ka būtu jāpievērš uzmanība arī acu pilienu blaknēm. Izrādās, šīs zāles uzsūcas organismā un kā blaknes zāļu anotācijās ir norādīti izsitumi un nieze. Mamma ir pierakstīta pie acu ārsta, bet vēlos uzzināt arī citu acu dakteru viedokli.

    Viņai ir operēta katarakta abām acīm, ir glaukoma. Acu spiediens tiek regulāri kontrolēts un ir ļoti labs. Pēc kataraktas operācijas var lasīt bez brillēm. Jau vismaz trīs gadus tiek lietoti šādi acu pilieni: «Cosopt» 20 mg/5 mg/ml abās acīs pa vienam pilienam divas reizes dienā un «Latanoprost Actavis» 50 mikrogrami/ml abās acīs vienu reizi dienā. Inese

    Jā, Inese, šie glaukomas medikamenti iedarbojas ne tikai uz acīm, bet ietekmē visu organismu, piemēram, var mainīt asins sastāvu, kā arī, iekļūstot aizdegunē, radīt nepatīkamu sajūtu kaklā. Vispārēju alerģisku reakciju tie izraisa samērā reti, biežāk novēro plakstiņu kairinājumu – apsārtumu un niezi.

    Ja citi izsitumu iemesli nav atrasti un ir aizdomas, ka tie varētu būt acu pilienu dēļ, iesaku par šo gadījumu ziņot Zāļu valsts aģentūrai.

    Ko varētu lietas labā darīt? Jūsu minētie medikamenti satur konservantus, kurus bieži vien pievieno glaukomas zālēm. Kad apmeklēsiet acu ārstu, palūdziet, lai mammai izraksta pilienus bez konservantiem, ko iesaka pacientiem ar alerģisku reakciju.

    Kamēr mamma turpina izmantot konservantus saturošas glaukomas zāles, pusstundu pēc to lietošanas vajag acīs iepilināt mākslīgās asaras bez konservantiem, kuras konservantu, ko satur glaukomas zāles, nedaudz paskalos ārā.

    Šī viela neizraisa alerģisku reakciju uzreiz, bet tikai uzkrājoties organismā un gļotādā.

    Iespējams, tas varētu palīdzēt mazināt arī vispārēju alerģisku reakciju.

    Lai pārliecinātos, vai pie vainas patiešām ir šīs zāles, vērsieties pie alergologa, paņemot līdzi pilienus. Alergologs var veikt testus, lai pārbaudītu ādas jutību uz dažādām vielām un arī uz šiem acu pilieniem, nosakot, vai tie izraisa alerģisku reakciju. Tikai atcerieties, ka pirms vizītes pie alergologa divas nedēļas nedrīkst lietot antihistamīna preparātus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē