• Vai bez zālēm ir iespējams pazemināt asinsspiedienu?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. jūnijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Jā, tas ir iespējams! Rūpīgi mainot dzīves ritmu, asinsspiedienu tiešām var regulēt bez zālēm.

    Mūsdienu klasiskā medicīna spēj paveikt daudz – ar zālēm pazemināt holesterīna līmeni un normalizēt asinsspiedienu, pa maziem caurumiņiem ielikt asinsvados stentus, nomainīt sirds vārstuļus un pat pārstādīt sirdi… Tikai: ja netiks mainīts tas, kāpēc veselībā vispār kaut kas aizgājis greizi, vērienīgajai ārstēšanai nebūs jēgas, jo agrāk vai vēlāk viss atgriezīsies vecajās sliedēs.

    Kas ir antropozofija?

    Antropozofā medicīna ir viens no komplementārās jeb papildinošās terapijas veidiem, un tās pamatlicējs ir filozofs Rūdolfs Šteiners. Šī metode iet roku rokā ar uzskatu, ka katram cilvēkam ir savs sirdsdarbības ritms, elpošanas ritms, nieru un citu orgānu ritms, kas saistīts ar cilvēka vecumu un fizioloģiju, un papildinošās terapijas stūrakmens ir pareizā ritma atjaunošana.

    Antropozofās medicīnas metodes bieži izmanto arī cilvēkiem ar augstu asinsspiedienu.

    No klasiskās medicīnas viedokļa raugoties, visiem šiem cilvēkiem ir viena kopīga pazīme – augsts asinsspiediens, taču pārējās personību raksturojošās pazīmes katram ir pilnīgi citādas: raksturs, izskats, domāšana. Klasiskā medicīna visus, kam ir paaugstināts asinsspiediens, ārstē pēc vienas shēmas: asinsspiedienu pazeminošas zāles, mazāk sāls uzturā, vairāk kustību. Taču, iedziļinoties katra cilvēka individuālajās pazīmēs un raksturā, katram var pielāgot to, kas tieši viņam dos vislielāko uzlabojumu. Jo nebūt nav tā, ka visiem sāls un cukurs kaitē vienādi. Lūk, tā ir antropozofijas pievienotā vērtība – ārstēt atbilstoši individuālajām pazīmēm.

    Vēl antropozofijā tiek meklēta atbilde uz jautājumu – kurā brīdī tev parādījās sūdzības? Ja tu šo brīdi (piemēram, pārslodze darbā, negulētas naktis, kreņķi privātajā dzīvē) vari vērst par labu un izgriezt no savas dzīves – ideāli, dari tā!

    Domas, jūtas un darbi

    Antropozofā medicīna cilvēkus iedala divos fenotipos: nervu maņu jeb nervozais fenotips un vielmaiņas fenotips. Vizuāli šos fenotipus antropozofijā ataino kā cilvēku pilnā augumā – nervu maņu tips (galva un ķermeņa augšdaļa) ir atbildīgs par domāšanu, uztveri, bet vielmaiņas (no vidukļa uz leju) – par kustībām. Pa vidu – sirds un plaušu rajonā – atrodas ritmiskā sistēma, kas stabilizē gan augšējā, gan apakšējā fenotipa dzīves ritmu.

    Pieņemot, ka visas šīs sistēmas ir harmonijā, būtu jāsanāk tā: es domāju, ko es daru, es jūtu, ko es daru, un es gribu darīt to, ko es daru.

    Jo veselības problēmas parasti sākas tieši tad, kad domas, jūtas un darbi ilgstoši nav bijuši saskaņā cits ar citu. Un tam savukārt skaidrojumu asinsspiediena kontekstā var atrast pat klasiskajā medicīnā – proti, dzīvojot emocionālas vai fiziskas spriedzes apstākļos, sašaurinās asinsvadi, kas ir galvenais iemesls, kāpēc paaugstinās asinsspiediens.

    Kuram tipam piederi tu?

    Nervu maņu jeb nervozais fenotips

    Pazīmes:

    • Tev raksturīgi vienmēr būt kustībā, par tevi saka – straujas dabas jeb kā vāvere ritenī, nekad nekam nav laika.
    • Teicamnieces sindroms, bet dari lietas autopilotā un parasti nespēj atbildēt – kad, cikos, ko un kur darīji.
    • Ļoti emocionāla, saasināta uztvere.
    • Saraustīta, strauja elpošana.
    • Asinsspiediens mainīgs – te augšā, te lejā.
    • Kalsnas miesasbūves, tieva, var pat teikt – caurbira.
    • Miega traucējumi, grūtības iemigt, parasti guli ļoti maz stundu.
    • Tu neatvēli laiku atpūtai, jo šķiet – visu varu un neesmu jau nemaz nogurusi!
    • Labi rādītāji asinsanalīzēs.

    Ko darīt?

    Runājot filozofiski, šos cilvēkus vajag samīļot, sasildīt un izguldīt – lai liktu viņiem apstāties mūžīgajā skrējienā.

    Galvenais, ko nervu maņu tipa cilvēkiem iesaka antropozofajā medicīnā, ir trauksmainā dienas ritma maiņa uz mieru, kura trūkumu tu pati, visticamāk, nemaz neapzinies. Jo īpaši, ja asinsspiediena svārstības vai paaugstināšanās jau liek par sevi manīt, šis ir brīdis, kad vāveres riteni labāk izslēgt. Kā to izdarīt?

    Patiesībā ļoti vienkārši – nebaidies teikt NĒ jauniem projektiem, darba piedāvājumiem, darbam brīvdienās un vēlos vakaros.

    • Atvēli vairāk laika miegam – vismaz 8 vai 9 stundas. Ja tas neizdodas un šķiet, ka miegs nenāk (un tā varētu būt, ja esi pieradusi skriet un darīt), ņem talkā dabiskus nomierinošus, relaksējošus līdzekļus, kas uzlabo miegu. Tām, kurām arī tā neizdodas tikt pie ilgākām miega stundām, mudinu ievērot dzelžainu režīmu – kā skolas laikā, proti, jāievieš savs miega rituāls. Citam palīdz mierīgas mūzikas paklausīšanās, jau esot gultā, cits izmanto miega lietotnes telefonā, kas ar īpašiem uzdevumiem it kā atslēdz, relaksē prātu, kādam miegu piesauc romāna palasīšana.
    • Lai piebremzētu dzīves skrējienu, nomierinātos, smaržini māju ar nomierinošiem aromātiem, piemēram, tādiem, kas satur lavandas, sandalkoka, kanēļa, pačūlijas vai ciedra smaržu, pret sliktu miegu palīdz mandarīna ēteriskā eļļa.
    • Nav striktu diētas ierobežojumu, jo tava enerģija nepārtraukti tiek tērēta, tāpēc savu reizi drīksti gan sāļu, gan saldu, gan treknu.
    • Dzer šķidrumu. It īpaši siltu, jo tāds paplašina asinsvadus.
    • Zāles. Izvēloties medikamentus no klasiskās medicīnas arsenāla, nervu maņu fenotipam no visām asinsspiedienu koriģējošajām zālēm piemērotas būs tās, kurām raksturīgi nobremzēt veģetatīvo nervu sistēmu un trakojošo sirdi, piemēram, bēta blokatori. Bet – ne situācijā, ja dari smagu, fizisku darbu.

    Vielmaiņas fenotips

    Pazīmes:

    • Tu esi mierīga, nosvērta, lēni pieņem lēmumus.
    • Var būt vāja atmiņa un nespēks.
    • Elpo lēni, sekli, nemanāmi.
    • Raksturīga nosliece uz lieko svaru.
    • Ļoti iespējams, ka tev ir tūska, piemēram, uz kājām, potītēm.
    • Stabili augsts asinsspiediens, ko tu pati vari nemaz nejust.
    • Asinsanalīzēs bieži paaugstināti glikozes, urīnskābes, holesterīna un triglicerīdu rādītāji, bet samazināts labā (LDL) holesterīna rādītājs.
    • Nereti jau noteikta diagnoze – metabolais sindroms.

    Ko darīt?

    Pretstatā nervu maņu tipa cilvēkiem, kuriem nepieciešams nomierināties, atslābt, tev – tieši otrādi – ir jāiekustina gan jūtas, gan ķermenis, jo tādā veidā tu iekustināsi arī gauso vielmaiņu. Daudzi par to neaizdomājas, bet patiesībā pozitīvas emocijas un pievēršanās tam, kas no sirds patīk un sagādā prieku, uzlabo asinsriti tikpat labi kā fiziskas kustības. Ej uz zumbu, atsāc nūjot, nopērc suni, kurš piespiedīs doties pastaigās, ej uz darbu kājām, dauzies kopā ar bērniem vai mazbērniem!

    • Kustini smadzenes – piemēram, minot krustvārdu mīklas vai sudoku.
    • Izslēdz no uztura sāli – šī tavā gadījumā ir viena no galvenajām rekomendācijām.
    • Nē – baltmaizei un bulciņām! Un tas attiecas uz visiem cukurainajiem produktiem un viegli sagremojamiem ogļhidrātiem: limonādēm, saldumiem, balto miltu izstrādājumiem. Šo ēdienkartes sadaļu ieteicams aizstāt ar septiņu krāsu augļiem un dārzeņiem – katru dienu!
    • Necenties izdzert trīs litrus šķidruma dienā, jo cilvēkiem ar vāju vielmaiņu, šķidrums mēdz uzkrāties organismā. Šoreiz mazāk būs labāk.
    • Vari lietot uzmundrinošas ēteriskās eļļiņas, piemēram, citronu vai ingvera.
    • Zāles. No pieejamām zāļu grupām pret augstu asinsspiedienu jāizvēlas tādas, kas nepasliktinās vielmaiņu vēl vairāk. Noteikti šī tipa cilvēkiem nevajadzētu lietot bēta blokatorus.

    GGS likums

    Neatkarīgi no tā, kuram antropozofijas tipam piederi, tev jādomā, lai ikdienā pietiekami saņem GGS jeb – gaisu, gaismu un sauli. Tā tu uzņemsi D vitamīnu, kas ir viens no dabiskajiem asinsspiediena normalizētājiem.

    Raksti dienasgrāmatu!

    Ja esi apņēmusies ieviest savā dzīves ritmā pārmaiņas, sāc ar dienasgrāmatas rakstīšanu. Tajā raksti visu, ko dienas gaitā esi darījusi, piedzīvojusi, kur devusies, cik daudz laika pavadījusi kustībā, ko un cikos apēdusi un, protams, kāds bijis tavs asinsspiediens. Uzlikts uz papīra, tavs dienas režīms būs uzskatāmāks, un, vakarā pārdomājot uzrakstīto, varēs pamanīt tajā kļūdas. Un tā būs labākā motivācija kaut ko mainīt!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē