• Vai acu pilieni var apturēt kataraktu?

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Alexander Raths/Shutterstock.com
    Lasītājai atbild oftalmoloģe jeb acu ārste Marija Klindžāne.

    Lasītājas vēstule: Manai mammai (81 gads) konstatēta katarakta. Jau gadus piecus sešus vedu viņu uz kontrolēm pie vienas un tās pašas acu ārstes, bet mammai joprojām netiek piedāvāta operācija – vēl nevajagot. Izraksta acu pilienus «SensiVit», un viss. Pilieni nemaksā dārgi. Kāda tiem ir jēga? Nekur neesmu lasījusi, ka ar pilieniem varētu apturēt kataraktas attīstību. Antonija

    Lēcas apduļķojumu jeb kataraktu var konstatēt pietiekami agrīni, taču tās progresēšana mēdz būt ārkārtīgi individuāla. Ir pacienti, kas jau ilgstoši reizi gadā nāk pārbaudīties, bet, ja redzes funkcija nepasliktinās un briļļu korekcijas stiprums nemainās, nav nepieciešamības veikt kataraktas operāciju.

    Diagnoze vēl neko nenozīmē.

    Ir gadījumi, kad katarakta sākas no lēcas perifērijas, un, kamēr apduļķojums neskar centrālo optisko zonu, redzes asums var ilgstoši nemainīties. Tā ir tā dēvētā kortikālā katarakta. Ja šī slimība neietekmē redzes funkcijas, tad var būt tā, ka operācija piecus sešus gadus nav nepieciešama. Taču operāciju nevajadzētu arī novilcināt. Ja redzes asums mainās un bieži vajag jaunas brilles, tad, visticamāk, jāplāno kataraktas operācija.

    Ja radušās šaubas, iespējams pakonsultēties arī ar operējošu ķirurgu, lai iegūtu citu viedokli.

    Otrs viedoklis vienmēr ir labi – sirdsmieram!

    Pilieni SensiVit ir mākslīgās asaras jeb mitrinoši pilieni pret acu graušanu, diskomfortu, sausuma sajūtu acīs, miglošanos. Preparāts paredzēts tikai acu labsajūtai, bet tādu medikamentu, ar kuriem varētu izārstēt kataraktu, diemžēl nav. Vienīgā ārstēšanas metode ir operācija, kuras laikā apduļķoto lēcu nomaina pret mākslīgu lēcu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē