• Uzmanies - ērces jau modušās!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    14. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vakcinējoties pret kovidu, nepiemirsti, ka jāpotējas arī pret ērču encefalītu. Skaidro Dr. med. BAIBA ROZENTĀLE, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Latvijas Infektoloģijas centrs galvenā ārste, Rīgas Stradiņa universitātes profesore.

    Šogad nekas īpaši nav mainījies. Parasti marta beigās sagriežas cīruļputenis, taču sniegs ātri vien nokūst. Un – tiklīdz atlaižas zeme, ērce meklē barotāju, lai uzņemtu proteīnu un, gādājot par nākamo paaudzi, dētu oliņas. Viņa, lai pamielotos, nesmādē nevienu – ne siltasiņu dzīvniekus, ne cilvēkus.

    Kamēr vēl ir sniegs, ērces snauž un savu upuri nenoskata. Tās kļūst aktīvas, kā es saku, ledusskapja temperatūrā, kad ir plus 2–8 grādi. Taču jau pavisam agri pavasarī jāuzmanās strādājot siltumnīcā, jo ērces var tajā ienest kopā ar zemi.

    Pārbaudi, vai nav bīstama!

    Mēs Latvijas Infektoloģijas centrā gada laikā izmeklējam 4– 6 tūkstošus ērču no dažādiem reģioniem. Lai gan inficētība, salīdzinot ar agrākajiem gadiem, ir mazinājusies, bet ar nelielu pieaugumu pagājušajā gadā, tas nebūt nenozīmē, ka varam nepotēties, jo ērču inficētība mēdz būt viļņveida – ar kritumiem un kāpumiem.

    Arī šogad piesūkušos ērci vari nodot izmeklēšanai Infektoloģijas centrā. Ja dzīvo citā pilsētā, kukainis nav obligāti pašai jāved uz Rīgu. Transportēšanu uz pārbaudi var palīdzēt sarunāt ģimenes ārsts.

    Drošībā vairākus gadus

    Arī šogad Latvijā pieejamas divas vakcīnas: austriešu Ticovac un vācu Encepur, kurām ir nedaudz atšķirīga vakcinācijas shēma, bet citādi nekādas starpības nav. Pirmreizējā vakcinācijā labāk pirmajām divām vakcīnām izmantot vienas firmas ražojumu, taču revakcinēties drīkst arī ar otras firmas poti, kas pieejama vakcinācijas vietā. Parasti imunitāte saglabājas ilgāk nekā ražotāja solītos piecus vai trīs gadus. Ticovac patlaban veic klīniskos pētījumus, lai pārskatītu revakcinācijas shēmu. Tāpat kā nevajag dzert pretsāpju zāles, ja nekas nesāp, tā arī nevajag vakcinēties, ja organismā jau ir antivielas.

    Ja vakcinējies divas reizes ar vienu vai divu mēnešu intervālu, bet trešo poti pēc gada aizmirsi, jānosaka antivielas. Ja antivielu titrs ir pietiekami augsts, notiek revakcinācija, taču, ja nav, potēšanu veic no sākuma. Jo tā sauktā balsta vakcinācija paredz trīs injekcijas. Tikai tad veidojas stabila un noturīga imunitāte.

    Taču, ja inficēta ērce piesūkusies pavisam drīz pēc vakcinēšanās vai starp pirmo un otro poti, nevajag krist izmisumā. Jau divas nedēļas pēc vakcinēšanās ir izveidojies neliels antivielu titrs, kas spēj neitralizēt daļu vīrusa. Jā, kamēr izveidosies imunitāte, no ērcēm jāsargājas, bet nav arī tā, ka, piesūcoties inficētai ērcei, varētu saslimt smagāk. Vakcīnā nav dzīva vīrusa, kas spētu ierosināt slimību.

    Ja atceries par potēšanos tikai pirms sēņošanas un ogošanas sezonas, vari izmantot paātrināto vakcinācijas shēmu. Tomēr iesaku to ieplānot laikus un vakcinēties pēc pamatshēmas, pirms ērces modušās, – lai nebūtu lieka uztraukuma.

    Ja gaidi rindā arī Covid-19 vakcīnu

    Tad atceries, ka starp to un ērču encefalīta poti jāievēro mēneša intervāls. Tas tādēļ, lai varētu konstatēt blaknes Covid-19 vakcīnai, kura ir izgājusi paātrinātu reģistrāciju. Tiesa, briti starp dažādām vakcīnām ievēro tikai divu nedēļu intervālu… Mēneša intervāls attiecas arī uz vakcinēšanos pret citām infekcijām.

    Savukārt Covid-19 pārslimošana nav šķērslis, lai tūlīt pēc izveseļošanās vakcinētos pret ērču encefalītu. Izņēmums ir vienīgi smaga slimības forma, kas ārstēta slimnīcā. Tad pēc izveseļošanās par vakcināciju pret ērču encefalītu jākonsultējas ar ārstu.

    Ja nepaguvi vakcinēties

    Un – ja piesūkusies ērce… Tad to noņem, pārbauda, un, ja izrādās, ka inficēta, jāseko līdzi savai veselībai. Ja 28 dienu laikā nesaslimsti, vari droši vakcinēties.

    2019. gadā Latvijā reģistrēti 246, bet pagājušajā gadā – 200 ērču encefalīta saslimšanas gadījumi. Ar ko jārēķinās saslimstot? Visbiežāk ir paaugstināta temperatūra, laušanas sajūta kaulos un galvassāpes, kas apmēram nedēļas laikā pāriet. Daudz nopietnāka ir meningiālā forma ar smadzeņu apvalku iekaisumu, kad zūd spēja kustēties un draud invaliditāte. Diemžēl nevar prognozēt, kuram paveiksies vairāk, kuram – mazāk, tāpēc – jāvakcinējas.

    Kad nedrīkst potēties

    Tā kā encefalīta vīrusu pavairo vistas embrijos, tiem, kam ir alerģiska reakcija uz vistas olbaltumu, pote var izraisīt nopietnu alerģisku reakciju – anafilaktisko šoku vai Kvinkes tūsku. Šādos gadījumos poti nedrīkst ievadīt. Taču mierinājumam varu sacīt, ka vismaz Infektoloģijas centrā šādas smagas reakcijas nav novērotas.

    Bērnus drīkst vakcinēt pēc viena gada vecuma, jo pavisam maziņiem vakcīna nav pārbaudīta. Toties, ja esi gaidībās, pret ērču encefalītu vari vakcinēties, jo pote ir inaktivēta, kas nozīmē, ka tā nesatur dzīvu slimības izraisītāju. Vienīgi to neiesaka pirmajā trimestrī. Antivielas, kas bijušas mātei pirms grūtniecības, caur placentu saņem auglis. Tātad – ja māmiņai ir antivielas pret ērču encefalītu, arī bērniņam dzīves pirmajos 6–8 mēnešus būs imunitāte.

    Zini! 22 novados bērniem vakcīnas par brīvu

    Šogad bērnu vakcināciju no viena līdz 18 gadu vecumam valsts apmaksā Dundagas, Alsungas, Pāvilostas, Rucavas, Skrundas, Kuldīgas, Vaiņodes, Priekules, Durbes, Aizputes, Nīcas, Ventspils, Talsu, Līgatnes, Pārgaujas, Rojas, Engures, Kandavas, Mālpils, Auces un Priekuļu novadā. Ja bērns deklarēts kādā no šīm teritorijām, kur saslimstība ar ērču encefalītu ir virs vidējā Latvijā, par vakcināciju jāinteresējas pie ģimenes ārsta.

    Potēšanās varianti

    Parastā shēma

    • 1. pote
    • 2. pote. No 1 līdz 3 mēnešiem pēc pirmās. Imunitāte veidojas jau apmēram 2 nedēļu laikā.
    • 3. pote. 5–12 mēnešus pēc pirmās.
    • 3 gadus pēc 3. potes vajadzīga revakcinācija.

    Vēlāk katra nākamā revakcinācija atkarīga no vecuma un iepriekš izmantotās potes ražotāja:

    • ja potējies ar Ticovac, revakcinācija nepieciešama ik pēc 5 gadiem, bet pēc 60 gadu vecuma – ik pēc 3 gadiem;
    • ja potējies ar Encepur, līdz 50 gadu vecumam revakcinācija nepieciešama ik pēc 5 gadiem, bet vecākiem – ik pēc 3 gadiem.
    • Ja esi potēta ar dažādām vakcīnām, revakcinācijas laiks atkarīgs no pēdējās vakcīnas.

    Paātrinātā shēma

    Ar Ticovac

    •  1. pote
    •  2. pote. Pēc 2 nedēļām. Imunitāte iestāsies pēc nedēļām no šīs vakcīnas brīža.
    •  3. pote. 5–12 mēnešus pēc pirmās potes. 
    •  3 gadus pēc 3. potes nepieciešama revakcinācija. Katra nākamā revakcinācija ik pēc 5 gadiem, bet pēc 60 gadu vecuma – ik pēc 3 gadiem.

    Ar Encepur

    •  1. pote
    •  2. pote. 7. dienā pēc pirmās potes.
    •  3. pote. 21. dienā pēc pirmās potes.
    •  Pēc gada līdz pusotram nepieciešama revakcinācija.

    Pamatvakcinācijai ieteicams izmantot viena ražotāja vakcīnas, bet revakcināciju var veikt ar jebkuru vakcīnu.

    Cik maksā?

    Atkarībā no izmantotās vakcīnas un medicīnas iestādes cenrāža – no 23 līdz 35 eiro.

    Īpašais jautājums

    Agrāk māsiņa pēc potēšanas piekodināja trīs dienas neiet pirtī un nelietot alkoholu. Vai šie ierobežojumi joprojām ir spēkā?

    Mūsdienās nekādi ierobežojumi pēc vakcinēšanās nav noteikti, taču, tā kā alkohols, tāpat kā vakcīna, satur antigēnus, labāk to devu organismā nepalielināt. Pēc potēšanās nav vēlams karsēties, taču senlatviešu pirti, kurā nav karstāks par 80 grādiem, drīkst apmeklēt.

    Cik bīstamas bija ērces?

    Gads

    Inficētība (procentos)

    2015

    5,1

    2016

    4,3

    2017

    1,9

    2018

    0,65

    2019

    0,82

    2020

    2,14

    Avots: Latvijas Infektoloģijas centra dati

    Ko domā zinātnieks?

    Dr. biol. VOLDEMĀRS SPUŅGIS, entomologs jeb kukaiņu pētnieks: Ērces pārziemoja labi

    – Nav ne mazāko cerību, ka ērču šogad būs mazāk nekā citus gadus. Pirmkārt, tās ir aukstumizturīgas. Otrkārt, augsnē ir siltāka temperatūra, pat ja virs zemes ir mīnusi. Un zem sniedziņa ērcēm ir pavisam labi apstākļi ziemošanai.

    Bez taigas un suņu ērcēm pēdējā laikā Kurzemē, Zemgalē un pusē Latgales sastopamas arī ornamentētā pļavērce, ko pārnēsā aļņi un stirnas. Tās ir lielākas un tāpēc vieglāk pamanāmas. Vietām to koncentrācija ir ārkārtīgi augsta, piemēram, uz 200 metriem – ap 250 ērču. Tās, par laimi, cilvēkus par upuriem parasti neizvēlas un vairāk uzbrūk dzīvniekiem. Piemēram, Latgalē kazām redzēju tik daudz šo ērču, ka saimniece tās ķemmēja ar ķemmi. Zinu tikai vienu gadījumu, kad kādam bērnam bija piesūkusies ornamentētā pļavērce, taču nekas slikts nenotika. Novērots, ka tām visvairāk patīk matainas ķermeņa daļas.

    Pēdējos pāris gados sadarbojos ar zinātnisko institūtu Bior, kas noteica patogēnus atrastajās ērcēs. Konstatēja ne tikai ērču encefalīta, bet arī tularēmijas un babēzijas ierosinātājus, taču arī tām attiecībā uz cilvēkiem bīstamība ir ļoti zema.

    Dabas draugiem, tūristiem un mežiniekiem iesaku noteikti vakcinēties pret ērču encefalītu. Pats regulāri revakcinējos, jo sezonas laikā man piesūcas ap 30 ērču. Noteikti kāda ir bijusi arī inficēta ar encefalītu. Taču, tā kā esmu vakcinēts, mani ērces neapdraud.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē