• Tīklenes deģenerācija – vai tiešām neizārstējama?

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    26. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Uz lasītājas jautājumu par acu veselību atbild oftalmoloģe, ķirurģe Māra Briede.

    Lasītājas vēstule: Man ir tīklenes deģenerācija. Labajai acij jau bija piecas injekcijas ar anti-VEGF 2021.–2022. gadā, bet redzēt burtus vairs nevaru, tikai attēlus gar acs malām. Zinu arī, ka šai acij nekas neuzlabosies. Kreisajā acī bija trīs injekcijas ar anti-VEGF 2022. gadā. Vēl varu palasīt, bet jau grūti saskatīt sīkākus burtus un kļūst arvien sliktāk. 2022. gada 3. maijā bija kataraktas operācija kreisajai acij, bet 15. novembrī labajai acij – tai gan nekas neuzlabojās. Ārstējos Ventspils slimnīcā. Pērn «Dr. Lūkina acu klīnikā» kreiso aci apstrādāja ar lāzeru, bet redze arvien pasliktinās. Acu vitamīnus lietoju jau 2 gadus: «Ocutein» un «Ocuval», kaņepju eļļu. Brilles abām acīm ir +4.

    Vai tiešām nav nekādu medikamentu, pilienu vai citu līdzekļu, kas šo procesu apturētu? Ja iespējams, padomu jautājiet «Latvijas Amerikas acu centrā» vai Stradiņa slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikā. Zita U.

    Izlasot jūsu vēstuli, sapratu, ka esat labi informēta par savu acu veselību… Vecuma mākulas deģenerācija ir biežākais akluma cēlonis cilvēkiem krietni gados: ar laiku tīklenes centrālās daļas mākulas apvidū samazinās fotoreceptoru šūnu blīvums, šūnas zaudē melanīna granulas un veidojas lipofuscīna granulas.

    Izšķir divas senilās mākulas deģenerācijas formas: sausā forma un mitrā.

    Visizplatītākā ir sausā forma, kad tīklenē veidojas Bruha membrānas nelieli defekti jeb drūzas, kas parasti simptomus nerada. Apmēram katram desmitajam vai piektajam  attīstās mitrā forma, tad tīklenes deģeneratīvo izmaiņu dēļ veidojas lielāki Bruha membrānas defekti un sākas šķidruma uzkrāšanās tīklenes audos.

    Tīklenes mitrās formas gadījumos zem tīklenes sāk augt fibrovaskulāri audi un veidojas rētas.

    Pie sausās formas ārstēšanas iespējas ir ierobežotas, proti, smēķētājiem atmest smēķēšanu, antioksidantu un vitamīnu terapija, kas pēc dažu pētījumu datiem, palēnina distrofijas progresu. Jūs, Zitas kundze, varat turpināt lietot vitamīnus, tikai skatieties, lai tajos būtu pēc iespējas vairāk luteīna.

    Ja ir mitrā forma, šobrīd visā pasaulē par visefektīvāko ārstēšanas metodi uzskata anti-VEGF intravitreālās injekcijas. Asinsvadu endotēlija augšanas faktors (VEGF) rosina asinsvadu caurlaidību un iekaisuma procesu, kas ir vecuma mākulas deģenerācijas pamatā.

    Ar šīm injekcijām tiek nomākta šo asinsvadu veidošanās, samazināta to caurlaidība.

    Pašlaik Latvijā iespējamas intravitreālās injekcijas ar Avastin (Bevacizumab), kas maksā 160 eiro, Eylea (Aflibercept), kura cena ir 785 eiro, un ar jauno medikamentu Vabysmo (Faricimab), vienas devas cena ir  1038 eiro. Tiesa, arī pēc injekcijām mākulas deģerācijas process var atjaunoties un tad atkal nepieciešama pote acī. Starp tām var pilināt acu pilienus Nevanac, Yellox vai Uniclophen, kuri arī varētu samazināt tūsku tīklenē.

    Vēl pie ārstēšanas metodēm pieder lāzerkoagulācija, kuru esat saņēmusi Dr. Lūkina acu klīnikā.

    Diemžēl novērojumi liecina, ka ar šo metodi iespējams novērst slimības progresu, bet var būtiski pasliktināties redzes asums.

    Zitas kundze, lai šobrīd spriestu par jūsu tīklenes stāvokli, nepieciešama atkārtota vizīte pie acu ārsta, lai veiktu acs koherento tomogrāfiju jeb OCT. Diemžēl šī slimība progresē un izārstēt to nav iespējams, taču var censties palēnināt tās progresēšanu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē