• Svarīga informācija, ja plāno doties ceļojumā!

    Padomi
    Arta Lāce
    13. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Lai cik rūpīgi saplānots, pat visīsākais ceļojums tepat uz kaimiņvalstīm var nest pārsteigumus un negaidītas situācijas. Diemžēl arī ne pārāk patīkamas. Piemēram, var būt nepieciešama medicīniska palīdzība. Tāpēc jau laikus pirms brauciena sarūpē savu EVAK!

    Lūk, situācija: ārzemēs vajadzīga neatliekamā palīdzība, bet par to prasa maksāt ļoti dārgi.

    «Nolēmu uzdāvināt sev un mammai nedēļas nogales ceļojumu uz saulaino Romu, bet jau pirmajā dienā mammu piemeklēja insults un viņa ar ātrajiem nonāca slimnīcā. Tur man pieprasīja maksāt desmitos tūkstošu eiro mērāmu summu, lai gan tā bija valsts slimnīca! Labi, ka nāku no lielas dzimtas, – ar radinieku palīdzību naudu izdevās savākt. Vēlāk ārstēšanas izmaksas un arī mammas pārvešanu uz Latviju atlīdzināja apdrošinātājs, jo, par laimi, biju iegādājusies mums abām ceļojuma apdrošināšanu. Bet, ja jūs zinātu, cik daudz laika un nervu tas prasīja!» Ilga

    Ja vien mammai būtu Eiropas veselības apdrošināšanas karte jeb EVAK, šos kreņķus, iespējams, būtu izdevies aiztaupīt vai vismaz mazināt.

    EVAK būtībā ir Nacionālā veselības dienesta izsniegts apliecinājums, ka esi sociāli apdrošināts Latvijā un tev ir tiesības, īslaicīgi uzturoties (ceļojot, studējot vai esot biznesa braucienā) kādā no Eiropas Savienības vai Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstīm (Islandē, Norvēģijā, Lihtenšteinā, Šveicē vai Lielbritānijā), saņemt neatliekamo un nepieciešamo palīdzību tādā pašā apjomā un par tādām pašām pacientu iemaksām, kādas ir noteiktas vietējiem iedzīvotājiem.

    Tev droši vien rodas jautājums, kas tiek saprasts ar nepieciešamo palīdzību.

    Iedomājies, tu esi aizbraucis ceļojumā vai komandējumā uz kādu Eiropas valsti, bet tur saslimsti ar akūtu vainu, teiksim, gripu vai vēdervīrusu. Lai slimība neizjauktu visus plānus un tev nevajadzētu pirms laika atgriezties mājās, ar EVAK vari saņemt nepieciešamo palīdzību.

    Galvenais, lai ārvalsts medicīnas iestāde nodrošinātu konkrētās valsts apmaksātus pakalpojumus.

    Taču jāņem vērā, ka daudzviet daļa izdevumu tev būs tik un tā jāsedz no sava maka, jo pacienta līdzmaksājums var būt krietni lielāks nekā Latvijā noteiktie 4 eiro par speciālista konsultāciju vai 7–10 eiro dienā par ārstēšanos slimnīcā.

    Piemēram, Beļģijā neatkarīgi no nobraukto kilometru skaita jāmaksā 67,53 eiro par ātrās palīdzības izsaukumu, bet Šveicē pašam būs jāsedz puse no neatliekamās palīdzības izdevumiem.

    Savukārt, teiksim, Igaunijā, Lietuvā, Vācijā un Polijā neatliekamā palīdzība ir par baltu velti.

    Piemēram, Īrijā par ārsta konsultāciju nav jāmaksā – neliela maksa tiek piemērota tikai par recepšu izrakstīšanu, bet Zviedrijā pacienta iemaksa par vizīti pie ģimenes ārsta sasniedz 100–300 kronu (aptuveni 9–25 eiro) vai līdz 400 kronām (aptuveni 34 eiro) par speciālista konsultāciju.

    Spānijā raksturīgi, ka viesnīcas vai ceļojumu aģentūras nereti izsauc privātu pakalpojumu sniedzēju, kas labprāt gādās par tavu veselību, bet – tikai par pilnu maksu.

    Maltā valsts medicīnas iestādes ar EVAK pakalpojumus nodrošina par baltu velti, bet, ja aizmirsīsi uzrādīt EVAK valsts slimnīcas uzņemšanā, tev piestādīs rēķinu, par kuru būs jāmaksā pašam.

    Igaunijā valsts 40 eiro apmērā gadā kompensē neatliekamo zobārstniecību, teiksim, sastrutojuša zoba raušanu, bet Lietuvā ar EVAK karti tas nemaksās neko (tiesa, Lietuvā 80 procenti zobārstu strādā privāti un valsts viņu pakalpojumus neatlīdzina).

    Teju visā Eiropā ar EVAK bez maksas var veikt dialīzi, ķīmijterapiju un saņemt skābekļa terapiju, ja vien pirms brauciena esi vienojusies ar ārstniecības iestādi, kas to nodrošinās.

    Norēķini

    Ja par neatliekamās vai akūti nepieciešamās palīdzības pakalpojumiem jau paspēji samaksāt no sava maka, informē klīniku, ka esi sociāli apdrošināts Latvijā, savāc un saglabā visus dokumentus par saņemto palīdzību – ārsta atzinumus, izrakstus un maksājumu čekus, pārliecinoties, ka uz tiem ir pacienta vārds, uzvārds, dzimšanas datums vai personas kods.

    Šos dokumentus un iesniegumu ar lūgumu atmaksāt izdevumus gada laikā pēc ārstēšanās epizodes vari iesniegt Nacionālajā veselības dienestā, lai saņemtu atlīdzību.

    Pēc tam dienests sazināsies ar konkrēto valsti par atmaksājamās summas apmēru, un, kad būs saņemta atbilde, tev tiks atlīdzināti tēriņi. Tiesa, atbildes gaidīšana un līdz ar to – atlīdzības saņemšana – reizēm mēdz prasīt vairākas nedēļas vai pat mēnešus. Turklāt jāpiebilst, ka, piemērā minētajā Itālijā pat ārkārtas gadījumos un tad, ja vajadzīga intensīvā terapija, daļu ārstēšanās izdevumu tik un tā jāsedz pacientam, un kompensāciju no iestādes, kas izdevusi EVAK, vari saņemt tikai pēc atgriešanās mājās.

    Daļā valstu pietiks uzrādīt EVAK karti ārstniecības iestādei, lai saņemtu konkrētās valsts apmaksāto aprūpi bez maksas vai ar pacienta līdzmaksājumu.

    Bet citas var pieprasīt samaksu, un tad iztērēto naudu varēsi atgūt, sazinoties ar konkrētās valsts kompetento iestādi vai, atgriežoties mājās, ar Nacionālo veselības dienestu. Piemēram, par ārstēšanu Itālijā kompensāciju pēc atgriešanās mājās vari pieprasīt Nacionālajā veselības dienestā. Savukārt, vēl atrodoties Šveicē, to var prasīt šīs valsts kompetentajai iestādei.

    Ja esi pazaudēis savu Eiropas veselības apdrošināšanas karti vai esi tās izgatavošanu atlicis uz pēdējo brīdi un līdz ceļojuma sākumam nepaspēji pie tās tikt, tu vari sazināties ar Nacionālo veselības dienestu, kas iespējami operatīvi nosūtīs ārzemju ārstniecības iestādei tavu Eiropas veselības apdrošināšanas aizvietojošo sertifikātu – kartei līdzvērtīgu dokumentu papīra formātā, kas ir izsniegts uz noteiktu laika periodu.

    Sertifikātu no Latvijas var pieprasīt arī pati medicīnas iestāde, kurā ārstējies.

    Ja nu tomēr medicīnas iestāde nav gatava uzgaidīt, tev būs jāmaksā no personīgā maciņa, bet vēlāk iztērēto varēsi atgūt.

    Ja paļaujies tikai uz EVAK karti, būtu vērts jau iepriekš noskaidrot, kādu veselības aprūpi tavā ceļojuma galamērķī apmaksā valsts, kurās iestādēs to nodrošina un kāds ir līdzmaksājums, jo var gadīties, ka tad, ja nelaime tevi piemeklē, piemēram, kalnos vai kādā nomaļākā reģionā, tuvākā vieta, kur sniedz neatliekamo palīdzību, ir privātklīnika.

    Informāciju par to, kā arī ārkārtas dienestu telefona numurus un kompetento iestāžu kontaktus atradīsi vietnē: https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1021&langId=lv&intPageId=1728.

    EVAK nesedz privātās aprūpes, plānveida ārstēšanas un transportēšanas izmaksas, lai nogādātu pacientu atpakaļ Latvijā smagas saslimšanas vai nāves gadījumā.

    Tāpat EVAK nenodrošina glābšanas darbu apmaksu, teiksim, ja esi aizbraucis uz Alpiem slēpot, salauzis kāju un no kalna tevi nocēluši glābšanas dienesti.

    Piemēram, repatriācijas izdevumi var sasniegt pat 25 000–30 000 eiro, tāpēc labāk iegādāties privāto ceļojuma apdrošināšanu, kas kompensē šos tēriņus. Un pirkt to arī tad, ja brauc tikai uz vienu vai divām dienām tepat uz Igauniju vai Lietuvu, it sevišķi – kopā ar aktīviem bērniem, kas mēdz satraumēties uz līdzenas vietas.

    Kā saņemt EVAK?

    • Elektroniski EVAK kartei vai aizvietojošajam sertifikātam vari pieteikties vairākos veidos. Pirmkārt, autentificējoties vietnē eveseliba.gov.lv un meklējot pieteikuma anketu sadaļā Ģimenes ārsts un EVAK. Otrkārt, vietnē Latvija.lv izvēloties elektronisko pakalpojumu Pieteikt Eiropas veselības apdrošināšanas karti. Treškārt, nosūtot ar drošu elektronisko parakstu parakstītu vēstuli uz e-pasta adresi [email protected]. Tu vari izvēlēties, dosies kartei pakaļ pats vai vēlies, lai to piegādā pa pastu.
    • Pa pastu iesnieguma veidlapu, kura atrodama vietnē https://www.vmnvd.gov.lv/lv/evak, vari nosūtīt Nacionālajam veselības dienestam vai iesniegt klātienē kādā no Nacionālā veselības dienesta nodaļām Rīgā, Jelgavā, Daugavpilī, Kuldīgā vai Smiltenē.
    • Attālināti pasūtītu karti saņemsi divu nedēļu laikā. Klātienē pie tās vari tikt uzreiz, taču tad vispirms piesaki apmeklējumu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē