• Neirologs skaidro datortomogrāfijas rezultātus

    Slimības
    Indra Ozoliņa
    27. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Lasītājai atbild Guntis Karelis, neirologs, Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra Gaiļezers Neiroloģijas un neiroķirurģijas klīnikas vadītājs, Rīgas Stradiņa universitātes profesors.

    Lasītājas vēstule: Manai mammai (būs 80 gadi) pēdējā laikā ir problēmas ar atmiņu, reibst un sāp galva. Ģimenes ārsts mammu nosūtīja uz datortomogrāfiju galvai, un, kamēr viņa gaida vizīti pie neirologa, vēlos saprast, cik nopietna ir diagnoze. Ārsta slēdzienā rakstīts: «Pēc CT ainas mērena ventrikulu dilatācija, vaskulāra leikoencefalopātija, kortikāla atrofija lielajās puslodēs.» Ceru, ka varēsiet šo izskaidrot un nomierināt mani. Paldies! Laura

    Laura, varu jūs tik tiešām nomierināt – uztraukumam nav pamata, un droši gaidiet, kad pienāks rinda vizītei pie neirologa. Atmiņas traucējumi, reiboņi un galvassāpes var būt saistīti ar šīm diagnozēm, kas norādītas datortomogrāfijas izmeklējuma aprakstā, taču tās visas ir hroniskas slimības – atradnes, kas neprasa neatliekamu specifisku ārstēšanu.

    Mērena ventrikulu dilatācija nozīmē nelielu smadzeņu vēderiņu sistēmas paplašināšanos, kam grūti pateikt iemeslu.

    To var precizēt neirologs konsultācijas laikā, simptomi ir nespecifiski.

    Vaskulāra leikoencefalopātija ir hroniska slimība, kurai mēdz būt dažādi cēloņi, piemēram, augsts asinsspiediens vai galvas smadzeņu asinsvadu slimības. Ja mamma dzer asinsspiedienu samazinošas zāles, tās noteikti jāturpina lietot.   

    Kortikāla atrofija lielajās puslodēs varētu būt saistīta ar novecošanu.

    Visiem cilvēkiem pakāpeniski samazinās smadzeņu apjoms, tas ir normāls process. Kā viens no iemesliem var būt neiroģeneratīvas slimības izpausme, bet, neredzot jūsu mammu un viņas izmeklējumu rezultātus, negribu iepriekš satraukt. Lai saņemtu sīkāku skaidrojumu un ieteikumus, nepieciešama neirologa konsultācija. Varbūt vajadzēs papildu izmeklējumus.

    Domāju, ka izārstēt mammu viņas cienījamā vecumā pilnībā  – tā, ka atmiņa ir izcila, galva vairs nekad nesāp un nereibst – nevarēs, taču atvieglot simptomus ar neirologa izrakstītiem medikamentiem noteikti būs iespējams.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē