• Māras Upmanes-Holšteines veselības formula

    Veselības formula
    Vija Stepiņa-Baikova
    Vija Stepiņa-Baikova
    25. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Matīss Markovskis
    Māra ir lieliska mūziķe – grupas Astro’n’out dvēsele. Darbojas Imanta Ziedoņa fondā Viegli. Brīnišķīga mamma trim ķipariem. Māra saka: esmu dzīvotgribas pilns cilvēks. Un, skatoties uz viņu, tu absolūti tam tici. Iedvesmojies arī tu!

    Mana fiziskās veselības formula

    No rīta vienmēr izdzeru glāzi ūdens un D vitamīnu. Tas man ir svarīgi. Īstenībā es savu fiziskās veselības formulu vēl meklēju, bet tas, kas ļoti palīdz, ir garās pastaigas. Cenšos arī iet uz trenažieru zāli, kur man ir brīnišķīgs treneris Kārlis, lai gan viņš reizēm mani rāj, ka esmu pārāk slinka skolniece.

    Pats galvenais, kam es sekoju līdzi, – lai slodze nav par lielu, jo tad man tas man nesagādā prieku un man kļūst krietni grūtāk pierunāt sevi darīt kaut ko savā labā.

    Man lieliski palīdz arī dažādas masāžas, pilates. Man ir arī savs homeopāts, pie kā vēršos. Piemēram, tiklīdz ir pirmie simptomi balss aizsmakumam, izmantoju homeopātijas preparātus.

    Kad man bija pēcdzemdību jūtīgais posms, man ļoti patika un noderēja Baha ziedu terapija emocionālam līdzsvaram. To joprojām šad tad izmantoju. Jaunākais mans atklājums ir pēdu masāža, kas līdzsvaro visu ķermeni, aizskarot un izkustinot visus iekšējos orgānus.

    Mana garīgās veselības formula

    Man ļoti, ļoti patīk jūra, un īpaši vasarā cenšos maksimāli daudz būt pie ūdens, pie jūras. Tas mani ļoti nomierina. To, cik izdevusies vasara, es mēru pēc tā, cik bieži izdevies būt pie jūras.

    Netālu no mājām man ir priežu mežs, tur regulāri dodos pastaigā. Šis ieradums pie manis atnāca kovidlaikā.

    Nebiju ar bērniem tā staigājusi, pat ar ratiem ne, bet tad šīs pastaigas atklāju kā mani ļoti uzmundrinošas un nomierinošas – kas nu tai brīdī man vairāk nepieciešams.

    Man ļoti būtisks ir pateicības vingrinājums, ko veicu regulāri pie sevis. Dažreiz apzinātāk, klausoties gida balsi Youtube, ar kuru kopā mēs izejam 15 minūšu pateicības vingrinājumu, iztēlojoties visus brīnišķīgos brīžus ne tikai no pagātnes, bet arī no nākotnes, tādējādi sevi it kā motivējot darboties uz priekšu. Citreiz vienkārši no rīta pavisam aši, esot dušā, iztēlojos, kā es vēlētos pavadīt šo dienu, un pārdomāju, par ko esmu pateicīga. Tā es sevi ļoti patīkami pārslēdzu.

    Arī pirms koncertiem mēdzu nolīst klusumā, ielikt austiņas un noklausīties kādu meditāciju. Šis man ir ļoti svarīgi pēdējo gadu rituāls.

    Vēl man ir ļoti būtiski saplānot nākamo nedēļu, jo, tiklīdz ir morāla un fiziska pārslodze, es veselības ziņā plīstu nost. Tāpēc esmu sapratusi, ka man svētdienas vakarā ir jābūt laikam, lai saliktu nākamās nedēļas kalendāru un objektīvi izvērtētu, ko es varu un ko es nevaru. Jo visu nekad nevar izdarīt. Izvelku trīs prioritātes un tiecos paveikt tās šai nedēļā. Tad esmu mierīgāka, jo vairs nav sajūtas, ka visa pasaule gāžas virsū.

    Mana ģimenes veselības formula

    Ģimenes veselības formula mums ir izaicinošs jautājums, jo mēs to esam meklējuši un ilgu laiku arī bijuši disbalansā. Šobrīd pats galvenais, man šķiet, ir tas, ka mēs ļaujam cits citam būt. Akceptējam arī bērnu individuālās vēlmes un vajadzības. Katram ir iespēja piedāvāt kādu foršu ģimenes aktivitāti, un mēs šad tad ieplānojam ģimenes randiņus un kaut kur dodamies, visbiežāk pie zvēriem.

    Ar lielo meitu cenšamies ik pa brīdim aizbraukt pie zirgiem, tas viņu ļoti nomierina, mēģinājām arī trenēties izjādēs. Briežu parkā mūs jau pazīst pēc sejas, un Siguldas zoo mums ir ļoti mīļa vieta.

    Ar abiem lielākajiem bērniem esam gājuši smilšu terapijā, puikam bijusi arī silto graudu terapija, kas ir latviešu izgudrota pieeja, – mums tas brīnišķīgi palīdzēja.

    Tādā ļoti praktiskā līmenī – mums ļoti patīk gatavot smūtijus, bērniem tie ļoti garšo. Tā nu mums vienmēr ledusskapī ir saldētas ogas. Reizēm taisām arī mazliet neveselīgākus – ar saldējumu. Mums patīk eksperimentēt, bērni ik pa laikam paši izgudro receptes, un mēs domājam: hm, vai tas saderēs kopā?

    Mums arī ir savs lors, kam mēs uzticamies, puikam savs onkologs, kuram regulāri priecīgi atrādāmies, un, protams, ģimenes ārsts, kuram nebaidāmies zvanīt, tiklīdz ir kādas šaubas par veselību.

    Man šķiet, ka tas ir ļoti svarīgi – zināt, ka tev ir komanda, kurai tu vari uzticēties ģimenes veselības ziņā.

    Mana mājokļa harmonijas formula

    Šeit labākā formula laikam ir – pārāk neapaugt ar lietām. Mēs iepazināmies ar Danu ar kasti un mēģinājām ieviest konkrētas sistēmas, jo mums ir ļoti mazs namiņš un ļoti daudz mantu. Tāpēc tas mums bija tāds kārtīgs izaicinājums. Mēs ar šo uzdevumu netiekam lieliski galā, taču esam progresā uz arvien labāku sistēmu ieviešanu.

    Tas, ka mēs mēģinām neapaugt ar netīro trauku vai drēbju kaudzēm, – tas noteikti palīdz.

    Palīdz arī tas, ka mums ir mazs dārziņš pie mājas, un, kad bērniem nāk kāds niķis, jebkurā brīdī kādu var izsūtīt pastaigā un, piemēram, aplaistīt puķes. Tas ļoti nomierina un rada harmoniju mājās.

    Mums patīk kopā gatavot. Bērniem vienmēr, ja nav, ko darīt, nostrādā variants – uzcepam banānmaizi vai kēksiņus! Man šķiet, ka īstā mājas smarža ir tā, ja tur smaržo pēc mājās gatavota ēdiena.

    Mana dzīvesprieka formula

    Es šo formulu meklēju, zaudēju, atkal meklēju. Bet man šķiet, ka pašā pamatā es esmu dzīvotgribas un dzīvesprieka pilns cilvēks. Tas ir tāpēc, ka es varu darboties profesijā, kas mani piepilda. Mūzika ir mans bērnības sapnis, un iespēja tajā būt katru dienu ir absolūts prieka avots. Protams, ir arī izaicinājumi, bet tu to dari sev, un katrs izaicinājums ir tā vērts, lai to pārvarētu.

    Mana ģimene, mājas ir mana miera osta. Jā, ir dažādi brīži, mums visiem ģimenē ir dažādi niķīgāki un atsvešinātāki posmi, bet mēs cits citu ļoti atbalstām.

    Arī ja līdz galam nesaprotam, kāpēc otrs kaut ko vēlas darīt, tik un tā atbalstām.

    Vēl man ļoti svarīgi ir draugi un sarunas ar draugiem. Tā sajūta, ka es neesmu viena, ka man apkārt ir cilts. Mēs kopīgi ejam uz mūsu mērķiem.

    Un man joprojām ir mana vecvecmamma! Viņa ir bijusi mūsu mafijas boss un saturējusi visu ģimeni cieši ap savu apaļo galdu. Tā man šķiet liela bagātība, ka man ir liela ģimene.

    Man ļoti patīk ceļot, patīk palutināt sevi ar labu kosmētiku. Jā, vēl man arī ļoti garšo melnā šokolāde. Vispār ēdiens man var ļoti pacelt noskaņojumu vai to sagraut.

    Un pateicības! Pateicību pilna sirds – novērtēt to, kas mums ir. Jo biežāk mēs to sev atgādinām, jo priecīgāk varam dzīvot.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē