• Magnēti – burvju nūjiņa veselībai?

    Netradicionālā medicīna
    Anda Hailova
    28. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Magnētisko vulkānisko iežu pozitīvā ietekme uz organismu, iekaisumiem, čūlām, tūsku, spēja dziedināt brūces un slimības bija zināma jau 800 gadus pirms mūsu ēras. Stāsta Dzintra Vāvere, fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste, algoloģe.

    Divas teorijas

    Magnētus veido no dzelzs, niķeļa, kobalta vai bārija sakausējuma, un tie piesaista dažādas metāla daļiņas. Viena no teorijām ir tāda, ka, tā kā asinīs ir dzelzs, novietojot uz ādas, magnētiskā indukcija caur ādu iekļūst apkārtējos audos un asinsritē. Asinīs esošā dzelzs piesaistās pie magnētiskā lauka, liekot asinīm aktīvāk pārvietoties un uzlabojot asins mikrocirkulāciju vietā, kur magnēts pielikts.

    Uzliekot to uz asinsvadiem vai simpātiskajiem ganglijiem, iedarbība ir plašāka – tiek normalizēta veģetatīvās nervu sistēmas darbība.

    Piemēram, guļot uz magnētiskā (Bemera) matracīša, kurā pa zonām izvietoti selenoīdi, kuros rit skrejošie magnētiskie lauki, to iedarbība skar visu augumu – stimulē asinsriti no galvas līdz pat pēdām, uzlabo vielmaiņu kaulos, saitēs un cīpslās, arī irdenajos saistaudos un muskuļos. Tikai šīs procedūras laikā galvgaļa tuvumā nedrīkst atrasties ne mobilais tālrunis, ne elektriskās rozetes, ne elektriskā galda lampa.

    Cita teorija skaidro, ka metodes efektivitāte balstās uz organisma šķidrajai videi piemītošo augsto elektrovadītspēju. Iedarbību izraisa vāju elektrisko strāvu rašanās šajā vidē, jo ārējais magnētiskais lauks asinīs un limfā rada elektrodzinējspēku. Magnetomehāniskais efekts realizējas elektriski aktīvās šūnās un audos: nervu šūnās, centrālās nervu sistēmas struktūrās, muskuļaudos un asinsvados.

    Ko labu dara?

    Ar magnētu iespējams palīdzēt daudzos gadījumos – mazināt sāpes, iekaisumu, limfātisko tūsku, uzlabot mikrocirkulāciju audos, normalizēt asinsspiedienu, nomierināt, veicināt iemigšanu. Šī metode ieteicama arī pie jebkurām locītavu problēmām, piemēram, to stīvuma, bursīta (šķidrums locītavā), tendinīta (saišu iekaisuma), kalcinātiem jeb nelīdzenumiem skrimšļos, osteofītiem jeb radziņiem… Arī tad, ja celī bijusi meniska trauma vai daļējs saišu plīsums.

    Jebkurā no šīm situācijām magnētterapija aktivizēs mikrocirkulāciju slimajā vietā, uzlabos vielmaiņu un mazinās simptomus un sūdzības.

    Magnētus drīkst likt arī tad, ja roka vai kāja ieģipsēta jau traumas pirmajās stundās. Tāpat, ja pie sasistās vietas vai sastieptās locītavas laikus pieliksi magnētu, atveseļošanās laiks būs krietni īsāks, asins izplūdums jeb hematoma ātrāk uzsūksies. Magnētiskā lauka pretsāpju iedarbība tiek izskaidrota ar to, ka magnētiskie impulsi iedarbojas uz nervgaliem, kas vada sāpju signālu uz smadzenēm. Sāpju impulsa vadīšana gar nervu vājinās, un impulss norimst, nesasniedzot galvas smadzenes.

    Ķīmijterapijas pacientiem no intensīvas ķīmijas ievadīšanas bieži iekaist vēnas sieniņas, vēna apdeg, sāp, rodas blīvi audi…

    Ar magnētterapijas palīdzību audus var padarīt irdenākus, mazināt tūsku, sāpes un iekaisumu.

    Man bijuši arī pacienti, kuri sūdzējušies, ka, mainoties laikapstākļiem, viņi sen sadzijušajā kaula lūzuma vietā jūt nelielas sāpes. Tā ir kaula plēve, kas joprojām ir jutīga. Varam sekmīgi palīdzēt ar procedūrām. Veic trīs reizes nedēļā vai arī – divu trīs nedēļu kursu. Pēc tam nedēļu ietur pauzīti, jo svarīgi organismam ļaut atelpoties, lai tas pats sāk ražot bioloģiski aktīvās vielas un lai uzturētu, kā mēs sakām, homeostāzi jeb normālu vielmaiņu ar līdzsvarotu pH līmeni. Protams, šādas situācijās mēdz lietot arī citas fizikālās medicīnas tehnoloģijas.

    Ar ko kombinēt?

    Kā zināt ­– pietiek, ja ir viena veida magnētiskās terapijas procedūras, vai labāk kombinēt vairākas?

    Monoterapiju jeb vienu procedūras veidu vari izmantot, ja ir jau saņemtas daudzas procedūras un fizikālās terapijas ārsts grib izvērtēt, vai konkrētā procedūra tev palīdzēs vai ne. Tā kā ambulatoras fizikālās terapijas procedūras nav valsts apmaksāts pakalpojums, dažreiz, ekonomējot līdzekļus, no visiem magnētterapijas veidiem vari izvēlēties vienu – ar vislielāko ārstniecisko efektu. 

    Ja veiksi dažādas procedūras, organismam tiks doti vairāki fizioloģiskie stimuli, kas cits citu pastiprinās, papildinās, līdzsvaros organisma sistēmu funkcijas un veicinās pašizārstēšanos.

    Piecas, sešas procedūras plus ārstnieciskā vingrošana, sadalot šīs aktivitātes visas dienas garumā, tavam organismam, visticamāk, nebūs pārslodze. Starp tām ir jābūt atpūtas pauzēm (15–30 minūtes ilgas) un jādzer silts šķidrums. Bet, ja ieskriesi procedūru kabinetā kādā pauzītē starp ikdienas darbiem un uzreiz ļausies vairākām procedūrām pēc kārtas… Tad gan var palikt sliktāk!

    Cik ilgi?

    Vēlamais ārstēšanās kursa ilgums ar magnētiem ir divas nedēļas. Bet – jo garāks būs kurss, jo ilgāks veselības noturības efekts. Taču arī viena procedūra nedēļā ir labāk, nekā nedarīt neko. Piemēram, kāds mūsu pacients jau otro reizi varēja atcelt ceļa protezēšanas operāciju, jo reizi nedēļā nāca uz divām procedūrām, kas viņam mazināja sāpes ceļos. Protams, tā nenotiek visos gadījumos.

    Vēl noteikti paturi prātā, ka ir situācijas, kad nekādus magnētus nemaz nedrīkst izmantot.

    Piemēram, ja ir asiņošana, ļoti zems asinsspiediens, onkoloģiskās slimības, asinsvadu aneirisma, implantēti sirds ritma devēji.

    Magnēta procedūru CV

    • Fizikālajā medicīnā izmanto zemas un vidējas indukcijas magnētiskos laukus – līdz 35–50 mT (militeslas). Pretiekaisuma darbība ir maiga, mēreni izteikta, stabila un ar ilgstošu pēcdarbību.
    • Vienas procedūra ilgst 10–20–30–40 minūtes vai vairāk – atkarībā no veselības problēmas.
    • Procedūras vēlams veikt katru dienu vai pārdienās, kopā 6–20 procedūras. Ja ir locītavu slimības vai hroniska venoza mazspēja – līdz 30 reizēm.
    • Efekts saglabājas 3–6 mēnešus, dažkārt pat ilgāk.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē