• Kas palīdz nemierīgām kājām?

    Veselība
    Indra Ozoliņa
    17. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Nemierīgo kāju sindroms ir visai nepatīkama kaite, kas ne pa jokam apgrūtina dzīvi. Uz lasītājas jautājumu par šo ligu atbild neiroloģe Santa Ašmane.

    Lasītājas jautājums: Man ir nemierīgu kāju sindroms. Beidzot pēc ilgiem gadiem, mokoties ar iemigšanu vakaros, esmu nonākusi līdz medikamentam, kurš noņem šīs ārkārtīgi nepatīkamās sajūtas apakšstilbos, proti, pramipeksolam. Agrāk lietoju gan trankvilizatorus, gan asinsrites uzlabotājus, gan neiroleptiķus, bet bez pozitīva efekta. Pēdējie simptomus pat pastiprināja. Vai šo medikamentu drīkst lietot ilgstoši? Līga

    Līga, es patiešām priecājos, ka jūsu pašsajūta ir uzlabojusies. Pramipeksols pieder pie dopamīna agonistu grupas medikamentiem, kas visā pasaulē ir pirmā izvēle nemierīgu kāju ārstēšanā. Neirologi parasti izraksta tieši šīs zāles.

    Tās pamatā izmanto Pārkinsona slimības ārstēšanai, bet apmēram 80 procentos gadījumu šie medikamenti nomierina arī nemierīgas kājas.

    Tikai gribu pabrīdināt, ka ar laiku to iedarbība var pakāpeniski mazināties, un tad ir jāpalielina deva. 

    Labs nomierinošs efekts ir arī antikonvulsantiem – gabapentīna grupas medikamentiem, bet ar vieglu nemierīgo kāju sindromu nereti izdodas tikt galā, palietojot dzelzs, magnija, kalcija un folijskābes preparātus, kā arī C un E vitamīnu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē