• Kāpēc iekaist lūpu kaktiņi?

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    25. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Goffkein.pro
    Iekaisuši, sprēgājoši lūpu kaktiņi rada pamatīgu diskomfortu. Lai efektīvi varētu problēmu novērst, jāzina, kāpēc tā radusies.

    Lūk, biežākie iemesli, kāpēc var rasties mutes kaktiņu iekaisums jeb angulārs heilīts.

    • Ziemā ārā ir vēss, bet telpās silts un sauss gaiss, tāpēc āda vairāk žūst un zaudē dabisko mitrumu. Ja cilvēkam piemīt paradums bieži aplaizīt lūpas, tad nav ko brīnīties par saplaisājušiem mutes kaktiņiem. Tie ieplīst tāpēc, ka siekalas satur enzīmus, kas šķeļ barības vielas, un, ja tās pastāvīgi saskaras ar ādu, veidojas iekaisums.

    Tas var būt mitrojošs, ar pūslīšiem, krevelēm un sāpīgām plaisām, kas pakāpeniski padziļinās, un izveidojas tā dēvētās fisūras.

    • Mutes kaktiņu iekaisumu var ierosināt arī citi kairinājumi, piemēram, zobārsta apmeklējums, kad mutes kaktiņi tikuši traumēti vai lietoti specifiski dezinfekcijas līdzekļi.
    • Biežākie infekcijas aģenti, kāpēc ieplīst lūpu kaktiņi, ir sēnīte Candida un zeltainais stafilokoks. Sēnīšu infekcijas gadījumā mutes kaktiņā būs balti, drupani biezpienveida nogulsnējumi. Savukārt par zeltainā stafilokoka klātbūtni liecinās dzeltenīgas, mitrojošas kreveles. Vizuālās pazīmes palīdz noskaidrot diagnozi, un ne vienmēr infekcijas izraisītāju vajag noteikt ar analīzēm laboratoriski. 
    • Tāpat heilītu mēdz izraisīt vitamīnu trūkums – it īpaši, ja pieturies pie striktas diētas un neuzņem pilnvērtīgu uzturu.

    Visbiežāk mutes kaktiņi plaisā tāpēc, ka trūkst B grupas vitamīnu – B2 jeb riboflavīna, B7 un B12 –, kā arī dzelzs, cinka, selēna un omega taukskābju.

    Cilvēki paši bieži vien domā, ka vainīgs A vitamīna trūkums, taču tam šajā gadījumā nav izšķirīgas nozīmes.

    • No zarnu trakta slimībām mutes kaktiņu plaisāšanu nereti izraisa Krona slimība un čūlainais kolīts, jo ir izmainīta barības vielu uzsūkšanās un zarnu mikroflora. Tāpat pie vainas var būt celiakija vai disbakterioze, ko mēdz veicināt, piemēram, antibiotiku vai kortikosteroīdu lietošana. Lūpu kaktiņi mēdz plaisāt, ja ir sistēmiskas saistaudu slimības, piemēram, Šegrēna sindroms, kad organismā mainās sekrēcijas dziedzeru darbība.
    • Vēl pie vainas var būt ādas slimības. Piemēram, mutes kaktiņu iekaisums mēdz veidoties pie atopiskā dermatīta, kad jau kopš bērnības ir sausa un jutīga āda, bet tad iekaisums būs arī citās ķermeņa vietās, piemēram, uz acu plakstiņiem un kakla.
    • Lūpu kaktiņu plaisāšanu saista arī ar smēķēšanu, jo šis nelāgais paradums samazina ādas elastību un turgoru, tāpēc mutes kaktiņos izteiktāk veidojas krunciņas, kurās sakrājas mitrums, un tas veido labvēlīgu vidi iekaisumam.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē