• Kā sev palīdzēt, ja satraumēta acs

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    19. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Prostock-studio/Shutterstock.com
    Tagad, kad sākas dārza darbi, āra aktivitātes, veco zaru dedzināšana un grilēšana, arvien vairāk jāsargā acis, lai negūtu tā sauktās perforējošajās traumas jeb svešķermeņus acīs un acu apdegumus.
    • Smiltis vai zeme acīs

    Ja kaplējot acī trāpa zemes pikucis vai arī zemi acīs iepūtis vējš – nekādā gadījumā neberzē acis, bet viegli (neatvelkot un neraustot plakstiņus!) paskalo acis tekošā ūdenī.

    • Acs nobrāzumi

    Tie var notikt, uzduroties uz zariem vai, pēc kaut kā liecoties, – uz zāles stiebriem. Pēc savas dabas šīs ir virspusējas traumas, tās neskar acs iekšieni, taču ir ļoti sāpīgas.

    Ir stipras sāpes acī, asarošana, graušanas sajūta, reizēm miglošanās, kas nepāriet.

    Vēršoties pie ārsta, viņš uzreiz traumēto vietu apstrādās ar zālēm un izrakstīs medikamentus, kas jālieto, lai acs ātrāk sadzītu. Visticamāk, būs vajadzīgas arī pretiekaisuma zāles un acs virskārtiņu atjaunojoši pilieni.

    • Svešķermenis acī

    Pie vainas var būt gan darbs ar fleksi, trimmeri, pat ar āmuru. Ja kāda šķembiņa būs trāpījusi acī, to pats ievainotais redzēs spogulī kā melnu punktiņu uz radzenes (acs virsējā slānīša).

    Sākumā var arī nebūt īpašu sūdzību, tāpēc, ja šādi darbi ir ikdiena, profilaktiski ik pa laikam jāpapēta savas acis spogulī.

    Ja nav sajusts, ka tieši šajā brīdī kaut kas ielidojis acī, sūdzības var parādīties tikai pēc dažām dienām, kad svešķermenis jau būs radījis iekaisumu. Parastas metāla daļiņas ieduršanās radzenē ir traumpunkta acu ārstu ikdiena. Svešķermeni izņem, brūcīti sadziedē ar zālēm, un viss ir kārtībā. Trakāk, ja svešķermenis ar lielu švunku ietriecas acs dziļumā.

    • Termisks radzenes apdegums

    Nekādā gadījumā nedrīkst metināt bez brillēm! Ja iegūts šāds apdegums, naktī zibšņosies acīs, būs stipra graušanas sajūta un asarošana. Palīdzēs bezrecepšu gels Corneregel. Ja sūdzības būs izraisījis tikai radzenes apdegums, šis līdzeklis atjaunos radzenes virskārtu, dziedēs acs brūcītes, un kļūs vieglāk.

    Nekad tā nedari!

    1.   Neberzē acis – tā tu acs epitēliju saskrāpēsi vēl vairāk.
    2.   Nevelc ārā redzamu iedūrušos svešķermeni – darot to nemākulīgi, iedzīsi to vēl dziļāk acī.
    3.   Neliec uz traumētās acs pārsējus, neaizsaitē to.
    4.   Nesāc dziedēt aci ar tautas metodēm: gurķu šķēlītēm un kartupeļu pusītēm, tējas maisiņiem uz cietušās acs – pataupi to citam gadījumam.

    Padoms. Ja acs nobrāzta vai kā citādi ievainota, labāk būtu negaidīt līdz nākamajam rītam, bet uzreiz doties pie speciālista.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē