• Kā ārstēt urīna nesaturēšanu?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    17. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ANN PATCHANAN/Shutterstock.com
    Mana mamma pērk urīna nesaturēšanai paredzētos ieliktņus, bet pie ārsta neiet. Saprotu, ka lietas labā kaut kas tomēr ir jādara, jo tā lieta var progresēt. Esmu dzirdējusi, ka urīna nesaturēšanai var būt vairāki cēloņi un līdz ar to – arī ārstēšanas metodes. Bet ar ko vispār sākt? Un vai izmeklējumi nav ļoti nepatīkami?

    Tiešām – nesaturēšanas veidi mēdz būt dažādi. Ir pavēles tipa nesaturēšana, kad sfinkters jeb urīnizvadkanāla slēdzējmuskulis nav vainojams; ir slodzes tipa nesaturēšana, kur patiešām ir novājināts sfinktera jeb slēdža mehānisms; ir jauktā tipa nesaturēšana.

    Un ir arī visādas citas nesaturēšanas, kas saistītas ar kādu citu problēmu.

    Atrisinot pamatproblēmu, pāriet arī šīs nepatīkamā lieta. Neiroloģiskajiem pacientiem tās jau ir funkcionālas problēmas, kas saistītas ar nervu darbību. Tāpēc, pirms sākt kaut ko lietas labā darīt, ir jāapmeklē ārsts. Šajā gadījumā – urologs, un jāveic diagnostika.

    Kādi izmeklējumi vajadzīgi?

    Visbiežāk sāk ar urīna analīzēm un ultrasonoskopiju – to var veikt ar ģimenes ārsta norīkojumu jebkurā medicīnas iestādē. Šie izmeklējumi vajadzīgi, lai noskaidrotu, vai nav kādas patoloģijas.

    Noslēdzošais etaps ir urodinamiskā izmeklēšana, uz kuru parasti izveidojas rinda.

    Tāpēc cilvēks atnāk uz konsultāciju pie urologa, tiek saplānoti izmeklējumi, kas jāveic līdz urodinamikai, kamēr pienāks viņa kārta. Kad cilvēks sagaida savu rindu uz urodinamiku, viņš ierodas ar visu analīžu rezultātiem. Tad urologs veic izmeklējumu un apstiprina vai neapstiprina diagnozi.

    Kas ir urodinamika?

    Urodinamika ir funkcionālais izmeklējums, kurš atšķir nesaturēšanas veidus un līdz ar to dod iespēju ārstam saprast, kādu ārstēšanu pacientam piedāvāt – zāles vai operāciju, vai arī, ja process ir sākumstadijā, tad pietiek ar muskuļu trenēšanu.

    Izmeklējuma laikā cilvēkam ievieto divus tievus katetrus – vienu urīnpūslī, otru taisnajā zarnā aptuveni trīs centimetru dziļumā, lai mērītu iekšējo spiedienu urīnpūslī un zarnā. Izšķir vairākus izmeklējuma veidus.

    • Pildīšanas cistometrija

    Šā izmeklējuma laikā vienlaikus mēra spiedienu urīnpūslī un spiedienu vēdera dobumā. Analizējot šos rādījumus, var iegūt informāciju par urīna uzkrāšanas fāzi: urīnpūšļa jutību, ietilpību, elasticitāti un urīnizvadkanāla funkciju.

    • Mikcijas cistometrija

    Šīs procedūras laikā iespējams iegūt informāciju gan par urīna uzkrāšanas, gan urīna izvadīšanas fāzi, iespējams arī izmērīt atlieku urīnu pēc čurāšanas.

    • Uretras spiediena profilometrija

    Šā izmeklējuma laikā tiek mērīts spiediens dažādos urīnizvadkanāla punktos, izvērtējot tā funkciju. Tātad iespējams gan analizēt urīna saturēšanas funkciju, gan diagnosticēt sašaurinājumus urīnizvadkanālā. Ar šo izmeklējumu arī izvērtē, vai sievietēm urīna nesaturēšanas cēlonis ir slēdzējmuskuļa vājums.

    Svarīgi paveikt visus posmus!

    Lai noteiktu diagnozi, kāda nesaturēšana cilvēkam ir, un lai piedāvātu korektu ārstēšanas plānu, ir vajadzīgi visi trīs posmi. Izmeklējums ilgst apmēram stundu. Ja sieviete gatava kaut ko tālāk darīt, tiek plānots nākamais soli, tai skaitā operācija.

    Tās laikā bez ārējiem griezieniem caur maksti ieliek mazo uretrālo slingu – polipropilēna sietiņu. To ievieto tieši zem uretras jeb urīnizvadkanāla, vidējā trešdaļā maksts priekšējā sienā, kura ir atslābusi. Līdz ar to maksts priekšējā siena saņem papildu balstiņu.

    Laikā līdz trim mēnešiem sietiņš cauraug ar pacientes audiem, un tas vēl nostiprina efektu.

    Vienīgais grieziens makstī, kas nav redzams, sadzīst nedēļas laikā. Piesardzības nosacījumi – necelt smagumus un nebraukt ar riteni – jāievēro trīs mēnešus, kamēr sietiņš vēl nav apaudzis un nostiprinājies ar saviem audiem. Sietiņš turas visu mūžu.

    Zini! Botulīna toksīna injekcijas vairāk attiecināmas uz tiem pacientiem, kuriem urīnpūslis ir pilnīgi nekontrolējams un pāraktīvs nervu kairinājuma dēļ. Tad lieto botulīna injekcijas, ja zāles nav palīdzējušas. Botulīnu injicē tieši urīnpūšļa sieniņā, lai vienkārši paralizētu tā kontrakcijas. Efekts nav uz visu mūžu, injekcijas jāatkārto pēc 6–12 mēnešiem.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē