• Jodam un briljantzaļajam – nē! jeb Kā pareizi dezinficēt brūci

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Ja brūce vai apdegums ir dziļš, noteikti nepieciešama ārsta konsultācija, taču, ja iegūta virspusēja brūce – nobrāzums,  iegriezums, vieglas pakāpes apdegums, brūces aprūpi var veikt mājas apstākļos. Tiesa, dzīšana būs atkarīga no tā, vai brūces pirmreizējā apstrāde ir veikta pareizi. Kādus līdzekļus izmantot, lai nekaitētu dzīšanas procesam, skaidro Mēness aptiekas farmaceite Ieva Virza.

    Vispirms – ūdens

    “Pirms brūces dezinfekcijas to ieteicams skalot ar tīru ūdeni vai ar kādu no speciāliem skalošanai paredzētiem šķīdumiem, kas satur betaīnu, poliheksanīdu. Skalojot brūce tiek atbrīvota no svešķermeņiem un mitrināta, un tā var novērst arī biofilmas veidošanos, kas notiek, ja āda ir attīrīta vai dezinficēta nepareizi. Dažkārt izveidojusies biofilma nav ar aci saskatāma, bet dažkārt, ja brūce apstrādāta, piemēram, ar krēmu, var šķists, ka veidojas krevelīte, taču patiesībā var būt izveidojies patogēnu mikrobu slānis, zem kā bojājums tikai padziļinās. Jāņem vērā, ka biofilma ir rezistenta pret dažādiem dezinfekcijas līdzekļiem,” skaidro farmaceite.  

    Jodam un briljantzaļajam – nē!

    Brūce ir jādezinficē, lai novērstu inficēšanos. “Dezinfekcijai lieto speciālus līdzekļus, kas domāti tieši gļotādu, ādas, brūču apstrādei. Dezinfekcijas līdzeklim nevajadzētu saturēt ādai agresīvas vielas, piemēram, spirtu, ūdeņraža pārskābi, pārskābes šķīdumu spirtā vai krāsvielas. Lai gan spirts un ūdeņraža pārskābe ir tautā labi pazīstami līdzekļi, ko, iespējams, cilvēki šādam nolūkam lietojusi gadiem, tie tomēr brūču dezinfekcijai neder, jo apdedzina brūces malas, padarot to lielāku un pasliktinot dzīšanas procesu. Savukārt krāsvielas, ko satur, piemēram, jods vai briljanta zaļais, īpaši, kopā ar spirtu, ir kairinoši līdzekļi un neļauj saskatīt ādas krāsas izmaiņas. Rezultātā var nepamanīt iekaisuma veidošanos vai infekcijas izplatīšanos blakus audos,” saka Ieva Virza.

    Kas der pareizai brūču dezinfekcijai?

    Farmaceite norāda, ka dezinfekcijai ieteicamie līdzekļi ir joda ūdens šķīdums, okdenidīna dihidrohlorīds, fenoksietanols, benzālkonija hidrohlorīds, hlorheksidīns, furagīna ūdens šķīdums. Ieteicami ir arī koloidālo sudrabu saturoši aerosoli, kam ir viegla tekstūra un kas nav kairinoši, taču jāuzmanās, jo no šiem līdzekļiem ir iespējama alerģiska reakcija.

    Svarīgi!

    Krēmus un ziedes, kam piemīt dezinficējoša darbība, uz svaigas brūces neaplicē, jo konsistence ir bieza, tā neļauj brūcei saņemt pietiekamu skābekļa daudzumu, līdz ar ko tiek kavēts dzīšanas process.

    Galvenie pareizas brūču dezinfekcijas ieguvumi

    • Mūsdienu dezinfekcijas līdzekļus brūcēm var lietot visu vecumu cilvēki, daži no līdzekļiem ir piemēroti arī zīdaiņiem.
    • Pareizi izvēlēts dezinfekcijas līdzeklis ievērojami uzlabos brūces sadzīšanu un mazinās rētas veidošanās risku.
    • Lietojot šādus līdzekļus, neveidojas rezistence, jo to darbība pret patogēnajām baktērijām ir mērķtiecīga.
    • Šos līdzekļus var droši lietot mājas apstākļos – kādu no tiem ieteicams vienmēr turēt mājas aptieciņā, lai izmantotu, tiklīdz rodas pirmās palīdzības nepieciešamība.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē