• Galva griežas! Kā rīkoties, ja uznācis reibonis

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Tunatura/Shutterstock.com
    Par reiboni dēvējam sajūtas, kad šķiet: vai nu apkārtējie priekšmeti griežas ap tevi, vai arī tu pats griezies attiecībā pret apkārtējo telpu. Par reiboni mēdz saukt arī pirmsģīboņa sajūtu un līdzsvara traucējumus.

    Ir 3 veidu reiboņi

    • Vestibulārie reiboņi. Tie tālāk iedalās neiroloģiskajos un ausu patoloģiju reiboņos. Neiroloģisko reiboņu iemesli var būt dažādi. Piemēram, vecāka gadagājuma cilvēkiem reiboņi nereti rodas, jo nervu sistēmas struktūras pamazām izsmeļ savas potences un vairs nepilda savas funkcijas tik labi kā agrāk.

    Tāpat reiboņus var radīt slimības, kas skar iekšējo ausi, arī labdabīgi un ļaundabīgi audzēji, multiplā skleroze, smadzeņu audzēji, epilepsija, migrēna, toksisku faktoru ietekme uz nervu šūnām.

    Reiboņiem var būt saistība ar mugurkaulu – mugurkaula deformācijas, muskuļu saspringuma dēļ rodas kairinājums asinsvados, nervu galiņos, kas noved pie reiboņa.

    • Nevestibulārie reiboņi. Tie saistīti ar sirds, asinsrites, endokrīnajām slimībām, piemēram, cukura diabētu. Reiboņi var liecināt arī par anēmiju. Tāpēc pirmais izmeklējums, sūdzoties par reiboņiem, ir analīzes. Reiboņus spēj izraisīt atsevišķu medikamentu lietošana, psihiskas slimības, pārāk liela emocionālā spriedze. Nevestibulāros reiboņus var pavadīt tādas sajūtas kā melns gar acīm, tukšuma vai ģībšanas sajūta.
    • Fizioloģiskie reiboņi. Tie var uznākt ikvienam – šādus reiboņus izjūtam, piemēram, šūpojoties šūpolēs, vizinoties karuselī, atrodoties lielā augstumā, kalnos, arī jūrasslimība tiek pieskaitīta fizioloģiskajiem reiboņiem.

    Svarīgi! Ar ārstu jākonsultējas visos gadījumos, jo neviena no šīm situācijām nav normāls veselības stāvoklis!

    6 ieteikumi, kā rīkoties, ja uznāk reibonis

    1. Apsēdies vai apgulies – ieņem pozu, kurā jūties, cik vien iespējams, komfortabli.
    2. Pēc iespējas mazāk kusties un grozi galvu. Tieši kustības parasti provocē un pastiprina reiboni.
    3. Vairies strauji pagriezt galvu. Atrodi galvai stabilu atbalstu – uz spilvena, krēsla atzveltnes, pie sienas.
    4. Ja tev ir paaugstināts asinsspiediens, izmēri, vai tas nav strauji uzlēcis – arī tas var būt reiboņa iemesls. Ja tā, palīdzēs asinsspiedienu pazeminošas zāles. Tikai atceries, ka asinsspiedienu nedrīkst zemināt ļoti strauji, jo tad vēl vairāk var pasliktināties pašsajūta. Ja spiediens ir krietni paaugstināts un iepriekš asinsspiedienu pazeminošas zāles nav lietotas, uz savu galvu zāles nedzer – labāk izsauc ātro palīdzību.
    5. Ja līdztekus reibonim ir arī slikta dūša vai vemšana, nevajag dzert pārāk daudz ūdens – tas vēl vairāk var sakairināt kuņģi.
    6. Ja reiboni pavada redzes dubultošanās, runas traucējumi, ķermeņa vienas vai otras puses vājums vai paralīze, tirpšana, jušanas traucējumi, tas var vēstīt par asinsizplūdumu smadzenēs jeb insultu – tad obligāti jāsauc ātrā palīdzība. Tāpat arī tad, ja reiboni pavada izteikti slikta dūša un vemšana.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē