• Cik bieži vajadzētu apmeklēt ginekologu?

    Slimības
    Santa.lv
    Santa.lv
    3. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Veselība ir pilnvērtīgas dzīves pamatnoteikums. Taču bieži vien aizmirstam par to parūpēties pirms ir sākušās ar to saistītās problēmas – sāpes un citi nepatīkami simptomi. Ikgadējas pārbaudes un ārsta vizītes var palīdzēt veselību saglabāt.

    Gandrīz puse jeb 46% aptaujāto sieviešu apmeklē ginekologu reizi gadā, taču visretāk ginekologu apmeklē jaunas sievietes (18–24 gadi) un seniores (64–75 gadi). 16% sieviešu atzina, ka nekad nav apmeklējušas ginekologu, savukārt vien 13% sieviešu reizi mēnesī veic krūšu pašpārbaudi un 20% to neveic vispār, secināts BENU Aptiekas Veselības monitoringā.

    Pirmā reize pie ginekologa… Kad?

    Ārste-rezidente ginekoloģijā un dzemdību specializācijā Katrīna Puriņa-Liberte skaidro, ka pirmo reizi ginekologu vajadzētu apmeklēt, sākoties pusaudžu vecumam, kad sākas menstruālais cikls vai arī parādās kādas sūdzības, piemēram, aizkavējoties pirmajām mēnešreizēm.

    Tomēr vēlams pirmo vizīti ieplānot, nesagaidot kādas sūdzības, bet lai iepazītos ar savu topošo ginekologu un pirmā vizīte būtu izglītojoša, ar iespēju uzzināt vairāk par savu menstruālo ciklu un higiēnu, iespējamām sūdzībām, kad būtu jāvēršas pie ginekologa, un saņemtu atbildes uz interesējošiem jautājumiem.

    Ginekologs ir tas uzticamais ārsts, kas sievietei būtu jāapmeklē visu mūžu, sākoties reproduktīvajam vecumam un līdz pat dzīves beigām. Un ieteicams – vismaz reizi gadā.

    Piemēram, jaunietēm vecumā no 18 līdz 24 gadiem ginekologu vajadzētu apmeklēt, jo šis ir reproduktīvais vecums ar aktīvu dzimumdzīvi un lielāku seksuāli transmisīvo slimību risku. Tāpēc šajā vecumposmā vajadzētu doties pie ginekologa, kas palīdzētu atrast drošu kontracepcijas metodi vai arī izglītotu par sagatavošanos plānotai grūtniecībai.

    Tas ir viens no tiem ārstiem, ar kuriem sieviete tiekas visbiežāk, tāpēc tas var būt speciālists, kurš palīdz nepalaist garām arī kādas citas veselības problēmas – ginekologs ir atbildīgs arī par sievietes krūšu veselību, tādēļ katrā vizītē tiek pārbaudītas arī krūtis. Ielaistas saslimšanas ārstēt ir daudz grūtāk nekā jau agrīni pamanītas sūdzības vai citu simptomātiku, tāpēc regulārās un savlaicīgas pārbaudes ir ļoti svarīgas.

    Pirmais ginekologa apmeklējums

    Pirmā vizīte pie ginekologa var sagādāt nelielu uztraukumu. Dr. Puriņa-Liberte pirms pirmās vizītes iesaka sagatavoties, lai sagādātu sev pēc iespējas mazāk uztraukuma un justos ērti.

    1. Veic izpēti! Pirms pirmā ginekologa apmeklējuma vajadzētu veikt iepazīšanos gan ar ārstu praksēm, gan ārstiem, lai atrastu savu uzticamo ārstu. Nereti tas ārsts, ko iesaka mamma, vecmāmiņa vai draudzenes, nederēs arī tev, jo katras sievietes vēlmes un gaidas no ginekologa mēdz būt atšķirīgas.
    2. Sagatavojies vizītei! Iepazīsties ar to, kas ir ginekologs un ko sagaidīt no pirmās vizītes. Uz vizīti noteikti ieteicams sagatavot arī menstruāciju kalendāru un informāciju par savu menstruālo ciklu – cik gados sākušās mēnešreizes, cik tās ir biežas, vai novērojams pirmsmenstruālais sindroms, un citu būtisku informāciju par ciklu.
    3. Ieplāno vizīti sev ērtā laikā! Vizīti izvēlēties mierīgā dienā, lai tā nav sasteigta. Ginekologu nevajadzētu apmeklēt menstruāciju laikā, ja nav akūtu sūdzību.
    4. Sagatavo jautājumus, kurus vēlies uzdod ārstam! Nereti, apmeklējot ārstu, mēdz būt satraukums, tāpēc mājās sagatavo jautājumus par visu, ko gribi noskaidrot, lai kas nepiemirstos.
    5. Tev nav jādodas vienai! Līdz 14 gadiem meitenēm uz vizīti jāierodas ar mammu, taču pēc 14 gadu vecuma var ierasties arī vienatnē. Topošajām māmiņām Covid-19 pandēmijas laikā uz vizīti diemžēl partneris līdzi netiek aicināts, taču, kad epidemioloģiskie apstākļi būs atgriezušies normas robežās, arī partneris varēs doties līdzi uz vizītēm.

    Krūšu pašpārbaudes

    Aptuveni divas trešdaļas aptaujāto sieviešu (68%) veic krūšu pašpārbaudi. 8% sieviešu to dara vairākas reizes mēnesī, 13% — reizi mēnesī, 12% — reizi pāris mēnešos, 12% — reizi pusgadā, bet 23% — retāk nekā reizi pusgadā. Krūšu pašpārbaudi sev neveic 20% sieviešu.  Krūšu pašpārbaudes retāk veic jaunas sievietes.

    Sievietei pašai savas krūtis ir jāiepazīst un noteikti regulāri jāseko līdzi to veselībai.

    Reizi gadā to noteikti izdarīs arī ārsts, taču krūšu pašpārbaudei būtu jākļūst par katras sievietes rutīnu ik mēnesi, jo svarīgākais ir tas, ka sieviete savas krūtis pazīst un ir pirmā, kas var pamanīt kādas pārmaiņas, pievēršot uzmanību veidojumiem un sacietējumiem.

    Svarīgākais ir krūšu pārbaudes veikt regulāri un pareizi. To ieteicams darīt uzreiz pēc mēnešreizēm vai līdz 5 dienām pēc mēnešreizēm, stāsta. Kā pareizi veikt krūšu pašpārbaudi, noteikti izstāstīs jūsu ginekologs, taču arī internetā medicīnas lapās ir pieejama noderīga informācija ikvienai sievietei par krūšu pašpārbaudes veikšanu.

    Situācija Latvijā

    Vērojot atsaucību uz valsts apmaksātajiem dzemdes kakla vēža un krūts vēža skrīninga izmeklējumiem, situācija valstī varētu būt krietni labāka, atzīst Dr. Puriņa-Liberte. Ir pacientes, kas ginekologu apmeklē reizi gadā un rūpīgi izturas pret savu veselību, bet tā ir tikai aisberga redzamā daļa.  Daļa sieviešu, iespējams, vēl nav atradušas savu ārstu vai maldīgi uzskata, ka šiem izmeklējumiem ir vajadzīga liela nauda. Vēl viens no iemesliem ir bailes no iespējamas saslimšanas. Taču sievietēm vajadzētu saprast, ka pie ārsta nav jāvēršas tikai ar sūdzībām.

    Ārstam vajadzētu būt tādam speciālistam, pie kura doties, lai rūpētos par savu veselību profilaktiski un novērstu slimības, pirms tās vēl ir sākušās.

    Dr. Puriņa-Liberte aicina ikvienu sievieti atrast savu uzticamo ārstu un pārbaudīties katru gadu. Gada sākums ir brīnišķīgs laiks, kad apmeklēt ārstu un pārbaudīt savu veselību, jo profilakse ir labas veselības pamatā. Arī Covid-19 pandēmijas laikā ambulatorie ginekoloģiskie pakalpojumi joprojām ir pieejami –protams, ievērojot visus epidemioloģiskos drošības pasākumus un rūpīgi plānojot vizītes.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē