• Četri mīti par mazuļa acīm

    Slimības
    25. marts, 2009
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt


    1. Šķielēšana ar gadiem pāriet.

    Nepareizi, apgalvo Latvijas – Amerikas acu centra speciālisti. Bērniem, kuri šķielē, var attīstīties vājāka redze vienā acī, jo smadzenes «izslēdz» vai ignorē attēlu, kas nāk no šķielējošās vai «slinkās» acs. Acī, kuru «nelieto» vai kura šķielē, neattīstās laba redze līdz brīdim, kamēr tai neliek strādāt (visbiežāk aizklājot otru aci). Bērns, kurš šķielē, jāved pie acu ārsta. Ārstēšanai izmanto brilles, acu pilienus, dažkārt vajadzīga pat operācija.

    2.Sēdēšana tuvu televizoram kaitē bērna acīm.

    Nepareizi. Bērni spēj labāk fokusēt skatienu uz tuviem priekšmetiem bez acu noguruma nekā pieaugušie. Viņiem bieži attīstās pieradums turēt priekšmetus tuvu acīm vai sēdēt ļoti tuvu televizoram. Nav pierādījumu, ka tas kaitētu acīm, un šis pieradums izzūd, bērniem kļūstot vecākiem.

    3. Burkānu ēšana uzlabo redzi.

    Nepareizi. Burkānos ir daudz A vitamīna, kas nepieciešams redzei, bet arī daudzi citi pārtikas produkti satur A vitamīnu, redzei nepieciešams tikai to daudzums. Sabalansēta pārtika ar vai bez burkāniem nodrošina nepieciešamo vitamīnu devu, lai būtu laba redze.

    4. Darbošanās krēslainā apgaismojumā kaitē acīm.

    Nepareizi. Darbojoties slikti apgaismotā telpā, acis netiek bojātas. Gadsimtiem ilgi lasīšana un šūšana vakarā notika sveču gaismā, pie gāzes vai petrolejas lampām. Taču labs apgaismojums, protams, padara lasīšanu vieglāku un novērš acu nogurumu.

    Teksts: Ilze Saltā

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē