• Vai tev jau ir baskāju apavi? Izrādās, tie ir sevišķi veselīgi un stilīgi!

    Padomi
    Indra Ozoliņa
    17. maijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Andriano.cz/Shutterstock.com
    Kamēr daudzi ortopēdi iesaka valkāt apavus uz neliela papēdīša, baskāju filozofija ir vainagojusies ar baskāju apaviem. Traumatologs ortopēds Juris Brūklis iepazīstina ar šiem apaviem un nosauc sešas situācijas, kurās labāk būtu izvēlēties tieši tos.

    Kas ir baskāju apavi?

    Baskāju apavi ir pasaulē augoša, bet joprojām diezgan šaura niša, jo cilvēki ir pārņemti ar mītiem par to, kādiem apaviem jābūt. Un, jā – nišas produkti vienmēr ir dārgāki nekā masu produkcija. Baskāju apavi maksā, sākot no 100 eiro, vienīgi bērniem var nopirkt lētākus.

    Iespējams iegādāties arī baskāju ziemas un pārgājienu zābakus, kā arī vasaras sandales. 

    Pareizi staigājot baskāju apavos, tiek sperts īsāks solis. No papēža  svars pāriet uz pēdas ārmalu, un atspēriena brīdī tiek vairāk darbināti pirksti, īpaši īkšķis, kas spiežas pie zemes, un tādā veidā iegūstam papildu atsperīgumu.

    Baskāju apavi negatīvi neiespaido pēdas formu, nemaina stāju un nesamazina balansa spēju.

    Staigāšana ar baskāju apaviem atgādina pārvietošanos basām kājām – īsiem maigākiem soļiem, atspēriena brīdī aktīvāk iesaistot mazos pēdas muskuļus.

    Kādi izskatās baskāju apavi?

    Daba cilvēkam ir paredzējusi staigāt bez apaviem, taču mēs dzīvojam vidē, kur tas ne vienmēr iespējams – ak, netīrs, akmeņi, sasisti stikli, un, protams, mūsdienu sabiedrībā nav arī pieņemts staigāt basām kājām. Tāpēc labs kompromiss būtu baskāju apavi.  

    Tiem jāatbilst trim galvenajiem kritērijiem.

    1. PIRMAIS: jābūt platai purngala daļai, kur katram pirkstam ir sava vieta un tie netiek saspiesti kopā.
    2. OTRS nosacījums: pēc iespējas plānāka zole, lai, sperot soli, piedalītos visas pēdas daļas un pēc iespējas labāk kustētos muskuļi.
    3. Un TREŠAIS noteikums: iespējami mazāks kritums no papēža uz purngalu, proti, lai papēdis būtu pēc iespējas vienā līmenī ar visu pēdu, nevis pacelts uz augšu, kā tas ir parastajos apavos.

    Protams, visi baskāju apavi nav vienādi. Daļai ir biezāka zole, bet citiem, piemēram, vairākiem Camper modeļiem, iekšējā zole ir ar nelielu papēža pacēlumu, kas īsti neatbilst šo apavu kritērijiem. Tie mēdz būt vairāk vai mazāk plati, citiem ir ekstrēmi plāna zole. Piemēram, caur Merrel kurpēm, ko nopirku, var sajust pat sīkus akmentiņus.

    Skriešanai domāti baskāju apavi.
    Skriešanai domāti baskāju apavi.

    Kad labāk izvēlēties baskāju apavus

    • Ja gribi pamēģināt ko jaunu un pamainīt skriešanas vai vienkārši iešanas tehniku. Staigājot pa mežu baskāju apavos, rodas pilnīgi citas sajūtas, jo var sajust čiekurus, skujas un saknes, tomēr plānā zolīte mazina diskomfortu, ko rada asumi uz iešanas virsmas. Jo zemāka ir zole, jo labāka tā sauktā propriorecepcija jeb balansa sajūta. Tas ir loģiski – uzkāpjot uz bieza porolona, pēda grīļojas, bet, nostājoties uz zemes ar basām kājām, jūtamies stabili.

    Ja, staigājot baskāju apavos, rodas sāpes pēdā, visticamāk, ar tiem slājam pārāk gariem soļiem.

    Skrējējiem jārēķinās, ka ar baskāju apaviem skriešana ir pavisam citāda. Agrāk noskrēju maratonu bez sāpēm, taču ar baskāju apaviem pirmajos mēnešos jau pēc pieciem kilometriem sāka piedzīties ikri. Tas lika saprast, ka pirms tam esmu skrējis nepareizi, pārāk maz pieslēdzot amortizējošo ikru muskuli.

    • Ja sirgsti ar Mortona neiromu, arī iesaku pamēģināt baskāju apavus. Par šo kaiti liecina dedzinošas stipras sāpes pēdas pleznas daļā, un tās īpaši raksturīgas, valkājot šaurus apavus. Nereti pacienti man ir stāstījuši, ka, braucot automašīnā, gribas novilkt kurpes. Tas nozīmē, ka tās ir par šauru un saspiež nervus, kas inervē pēdas pirkstus.
    • Ja parastajos apavos ir hallux valgus deformācijas sāpes.
    • Ja nodarbojies ar ūdenssportu. Ir baskāju apavi no speciāla neoprēna auduma, kas ieteicami, lai būtu ērtāk iebrist ūdenstilpē ar akmeņainu dibenu.
    • Bērniem. Lai gan viņiem ir ieteicams staigāt basām kājām, iesaku baskāju apavus, lai attīstītos un nostiprinātos pēdiņa, papildus trenējot pēdas muskuļus.
    • Var noderēt pēdas deformāciju profilaksei. Lai gan tas nav zinātniski pierādīts, un tomēr! Šauros apavos ar biezu zoli daudz sliktāk strādā mazie pēdas muskuļi, kuri pirkstus spiež pie zemes. Tad mēdz veidoties āmurveida deformācija un rasties cita veida sāpes, jo veidojas pārslodze pleznas kaula galviņai un papēdim. Baskāju apavos daudz labāk strādā pēdas muskulatūra.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē