• 6 padomi, kā pasargāt sevi no sirds kaitēm jebkurā vecumā

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    8. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: lenetstan/Shutterstock.com
    Sirds ir mūsu motors. Lai mēs varētu pilnvērtīgi dzīvot un baudīt visu, ko dzīve piedāvā, šim motoram ir jādarbojas nevainojami. Lai tā notiktu, jau samērā agrā vecumā jāsāk ievērot pavisam vienkāršus padomus.Tas pa spēkam ikvienam!

    6 ieteikumi sirds un asinsvadu veselībai

    1. Kontrolē asinsspiedienu. Normāls asinsspiediens ir līdz 120/80 mm Hg. Paaugstināts asinsspiediens – virs 140/90 mm Hg – var veicināt vai izraisīt koronāru sirds slimību, miokarda infarktu vai insultu.
    2. Mēri pulsu. Paātrināta sirdsdarbības frekvence – virs 60 sitieniem minūtē miera stāvoklī – vistiešākajā veidā saistīta ar hipertensijas, aterosklerozes un sirds un asinsvadu slimību rašanos.

      Samazinot sirdspukstu skaitu par 10 sitieniem minūtē, iespēja nomirt no sirds un asinsvadu slimībām samazinās par 26 %.
    3. Seko līdzi holesterīna līmenim asinīs. Jo augstāks kopējā holesterīna (virs 5 mmol/l), triglicerīdu (virs 1,7 mmol/l) un ZBLH (virs 3 mmol/l) līmenis, jo lielāka varbūtība saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām.
    4. Aktīvi kusties. Enerģiskas pastaigas un fiziski vingrinājumi nozīmīgi samazina ne tikai svaru, bet arī kardiovaskulāro slimību risku. Ieteicams aktīvi kustēties, ātri iet vai skriet lēnā tempā vismaz 30 minūtes dienā.
    5. Ēd un dzer gudrāk. Dienā vajadzētu uzņemt vismaz 200 gramu dārzeņu un augļu, samazināt gaļas patēriņu, nelietot uzturā treknus piena produktus, sāļus ēdienus, bet tā vietā uzņemt labos taukus.

      Aptuveni divas reizes nedēļā ēdienkartē nepieciešams iekļaut zivis, lietot olīveļļu, pilngraudu produktus, kā arī riekstus – aptuveni 30 gramus dienā.

      Jāatsakās no saldiem, gāzētiem dzērieniem, kuros ir daudz cukura, kā arī alkohola. Seko līdzi tam, lai dienā tiktu izdzerts vismaz 1,5 litri ūdens.
    6. Paredzi laiku atpūtai. Stress, negatīvas emocijas, trauksme, dusmas un depresija graujoši atsaucas uz cilvēka organismu, tajā skaitā uz sirds veselību. Vajadzētu atrast pozitīvu un veselīgu veidu, kā tikt galā ar emocionālo diskomfortu, atrast sev hobiju vai vairākus, dodieties pie dabas, pavadīt laiku ar cilvēkiem, kuri pozitīvi ietekmē, un atpūsties adekvāti darbam.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē