• Mutē skāba garša. Vai vainīga kuņģa sula?

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    9. jūnijs
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock.com
    Daudzi domā – pie tā, ka mutē ir skāba garša, pie vainas ir paaugstināts kuņģa skābes daudzums. Skaidrojam, vai tā tiešām ir un kā novērst šo nepatīkamo problēmu. Jo sevišķi tad, ja tā ir regulāra un rada pamatīgu diskomfortu.
    • Mums diennakts laikā izdalās ap diviem litriem kuņģa sulas, kas nepieciešama ēdiena sagremošanai. Tā satur ne tikai sālsskābi, bet arī fermentus, kas sašķeļ olbaltumus.

    Lai kuņģa gļotāda neciestu no pašas saražotās sālsskābes, to sargā bikarbonātu un gļotu slānis.

    Tomēr kuņģa sulas un tās sastāvā esošās skābes daudzums ir mainīgs un atkarīgs ne tikai no kuņģa sekrēcijas, bet arī no uzņemtā uztura.

    • Ja skāba garša mutē jūtama tikai pāris reižu nedēļas laikā, par to nevajag pārāk uztraukties. Visdrīzāk tā ir saistīta ar uzturu, piemēram, ja lielā daudzumā ēstas brūklenes vai mandarīni. Tāpat iespējams, ka skābumu mutē sajuti, jo pēc sātīgas maltītes ilgstoši sēdēji, turpināji vēl kaut ko uzkost un dzēri daudz kafijas.

    Vai arī pusdienoji ātrās ēdināšanas ēstuvē, kur nebija žēlots kečups vai majonēze.

    Tāpat skābas atraugas mēdz veicināt kūpināts, taukains, pikants, cepts ēdiens, it īpaši, ja ir iekaisis žultspūslis vai žults ceļu problēmas. 

    • Ja skāba garša mutē rodas regulāri, jādodas pie ārsta noskaidrot iemeslu. Visbiežāk tā ir saistīta ar kādu kuņģa un zarnu trakta slimību, it īpaši – ar atvilni, kad kuņģa sula nokļūst barības vadā un tālāk mutes dobumā. Visbiežāk tā mēdz gadīties, ja pēc sātīgām vakariņām tūlīt dodies gulēt, saliecoties, kaut vai velkot kājās kurpes.
    • Ja vērsīsies pie ārsta ar sūdzību par skābu garšu mutē, dakteris izvaicās, kā juties pirms tam, kā tagad un kādos brīžos tā rodas. Pēc tam nosūtīs uz asins un urīna analīzēm, kā arī uz vēdera dobuma ultrasonogrāfiju.

    Ja radīsies aizdomas par kuņģa vainu, būs jāveic gastroskopija, lai apskatītu kuņģi no iekšpuses.

    Vēl reizēm, lai noteiktu kuņģa skābes daudzumu, taisa 24 stundu pH-metriju – kuņģī uz diennakti ievada speciālu tievu zondi. Vai šis izmeklējums tiks veikts, atkarīgs no ārsta ieskatiem. Kopumā šo metodi izmanto minimāli, jo tā ne vienmēr ir pietiekami informatīva.

    • Nereti skābo garšu palīdz novērst paradumu maiņa. Bieži gastroenterologi iesaka saviem pacientiem neēst produktus, kuri to izraisa, piemēram, smalkmaizītes. Savukārt, ja iemesls ir pretsāpju līdzekļi, var mēģināt samazināt to devu vai arī izvēlēties citas grupas medikamentu. Un smēķētājiem vajadzētu atmest nelāgo paradumu.
    • Ja atklās atviļņa slimību, kad kuņģa skābe iekļūst barības vadā, izrakstīs kādu medikamentu no tā saukto protonu sūkņu inhibitoru grupas, piemēram, omeprazolu vai pantoprazolu.

    Taču šīs zāles noteikti nevajadzētu lietot nepamatoti, pēc savas iniciatīvas, jo tad situācija pasliktināsies vēl vairāk.

    Izdalīsies par maz sālsskābes, ēdiens netiks kārtīgi sagremots, nespēs normāli nokļūt divpadsmitpirkstu zarnā, radīs spiediena sajūtu un nepatīkamas skābas atraugas.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē