• Aizdomīgais ārsta apzīmējums — internists

    Jautājumi un atbildes
    Ginta Auzniece-Jaunzeme
    29. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Ja pie ārsta vārda rakstīts — internists, vai šis speciālists var konsultēt ar neiroloģiju saistītos jautājumos? Atbild Veselības inspekcijas Veselības aprūpes departamenta vadītāja vietniece Dace Roze.

    Lasītājas jautājums: Pēc paziņas ieteikuma vēlējos pierakstīties pie neirologa rajona poliklīnikā, bet, aplūkojot strādājošo ārstu sarakstu šajā iestādē, pie konkrētā daktera vārda rakstīts – internists. Pārliecinājos, ka arī Veselības inspekcijas mājaslapas sarakstā pie ārstu sertificētajām profesijām nekas nav minēts par neiroloģiju. Poliklīnikas reģistratūrā gan apgalvo, ka daktere pieņemot kā neirologs. Kāpēc tā, un kam tādā situācijā ticēt? Vai tādam ārstam var uzticēties ar neiroloģiju saistītos jautājumos?

    Atbild Veselības inspekcijas Veselības aprūpes departamenta vadītāja vietniece Dace Roze:

    Internists ir ārsts, kurš studiju laikā apguvis internās medicīnas jeb iekšķīgo slimību diagnostiku un ārstēšanu, tajā skaitā arī neiroloģijas pamatjautājumus. Līdz ar to viņam būtu jāprot orientēties neiroloģisko slimību diagnostikā un ārstēšanā, lai gan specialitāte, kurā ārsts sertificēts, ir internists. Arī Ministru kabineta noteikumos Nr. 268 teikts, ka, lai veiktu ārstniecisko darbību, internistam jābūt teorētiskajām zināšanām un praktiskām iemaņām akūtu neiroloģisku stāvokļu simptomu un ārstēšanas stratēģijas izstrādē.

    Tātad – nav tā, ka ārsts internists nedrīkstētu konsultēt neiroloģijas jautājumos. Arī ģimenes ārsts drīkst veikt, piemēram, ausu apskati, veikt ausu skalošanu, taču LOR speciālists spēcīgāk pārzinās savu jomu. Tāpēc, ja tev tiešām nepieciešama neirologa konsultācija, iesaku vērsties iestādē, kur tiek nodrošināta sertificēta neirologa pieņemšana un konsultācija.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē