• Acīs tuksnesis. Ko darīt?

    Slimības
    Anda Hailova
    16. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Jo sevišķi tie, kas ikdienā daudz strādā pie datora, bieži saskaras ar sausās acs sindromu. Kā ar to cīnīties, stāsta oftalmologs Ralfs Birķis.

    Lasītājas jautājums: Tagad televīzijā reklamē jaunu līdzekli, kas sausās acs sindromu varot novērst, ja tiek uzsmidzināts uz plakstiņiem. Tomēr man nekādi negribas ticēt, ka tam ir tāds pats efekts kā mākslīgo asaru pilieniem. Man šis jautājums ir ļoti aktuāls, jo daudz strādāju pie datora, dažreiz vakarā acis ir tā nomocījušās no skatīšanās ekrānā, ka nezinu, kur likties. Linda

    Mūsu acis pastāvīgi klāj asaru plēvīte, kas pasargā radzeni no ārēju faktoru ietekmes, apgādā ar barības vielām, aizvada vielmaiņas blakusproduktus un konjunktīvas jeb acs ābola gļotādas maisā iekļuvušās vielas.

    Taču, ilgstoši skatoties tuvumā, mēs mirkšķinām trīs reizes retāk, kā rezultātā asaru plēvīte nespēj pilnvērtīgi atjaunoties, cieš tās kvantitatīvās un kvalitatīvās īpašības.

    Asaru plēvītes īpašības ietekmē arī  vecums (sākot no 45 gadiem), medikamentu lietošana, vispārējas slimības, piemēram, artrīts, Šēgrēna sindroms, vairogdziedzera slimības, diabēts, arī apkārtējās vides faktori – kondicionieri, piespiedu ventilācija. Tas viss var izraisīt plakstiņu niezi, graušanu, sausuma sajūtu acīs, apsārtumu vai – gluži pretēji – pastiprinātu asarošanu, acu nogurumu, nepatiku pret spilgtu gaismu.

    Kā tev, Linda, mazināt nepatīkamās sajūtas? Pirmkārt, ievērojot režīmu: ik pēc pusstundas darba vismaz uz 10–15 sekundēm aizver acis.

    Ja tas nav iespējams, vari lietot aizvietojošu terapiju – mākslīgās asaras, tas jādara pastāvīgi vismaz divas reizes dienā.

    Pēdējā laikā popularitāti ieguvuši līdzekļi, kas uzlabo acu plēvītes kvalitatīvās īpašības jeb tās lipīdu slāņa kvalitāti, tādējādi samazinot asaru plēvītes plīšanu un izgarošanu. Runa ir par izsmidzināmiem aerosoliem, kas satur liposomas. Jā, tos tik tiešam uzsmidzina uz plakstiņiem. Mirkšķinot aerosols nonāk acīs, stabilizē lipīdu slāni. Rezultātā samazinās diskomforts un citi sausās acs simptomi.

    Un vēlreiz: svarīgākais ir režīms, kad darbs pie datora mijas ar acu atpūtināšanu, un tikai pēc tam seko medikamenti, kuri lietojami pastāvīgi.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē