• Acis sarkanas kā trusim! Kā uzveikt konjunktivītu?

    Jautājumi un atbildes
    Santa.lv
    Santa.lv
    13. marts
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pereslavtseva Katerina/Shutterstock.com
    Ja no rīta pamosties ar apsarkušām, asarainām acīm un, iespējams, ir aizlipuši arī plakstiņi, visdrīzāk vainīgs konjunktivīts. Noskaidrojam, kas to izraisa un kā palīdzēt savām acīm!

    Kas īsti ir konjunktivīts?

    Par konjunktīvu sauc plāno gļotādiņu, kas pārklāj acs ābola un plakstiņu iekšējo virsmu. Savukārt konjunktivīts ir šīs gļotādas iekaisums. Par akūtu konjunktivītu dakteris runā, ja viena vai abas acis ir apsārtušas, ja no tām tek izdalījumi, ir jūtama acu graušana, niezes vai svešķermeņa sajūta, arī dedzināšana. Tāpat, ja ir plakstiņu apsārtums un tūska. 

    Kas to izraisa?

    Visbiežāk konjunktivītu ierosina vīrusi (lielākoties adenovīrusi), un šādā gadījumā tas sākas vienā acī un vēlāk izplatās arī otrā. Bieži vien tad var būt arī skarti augšējie elpceļi – ir aizlikts deguns, klepus, balss aizsmakums, sāp kakls. Elpceļu infekcijas pazīmes nereti sākas jau kādu dienu pirms acu iekaisuma.

    Šādu konjunktivītu visbiežāk saķer, ar netīrām rokām pieskaroties acij.

    Tāpat konjunktivītu var izraisīt arī herpesvīruss – tad vienlaikus ar izdalījumiem iespējami arī izsitumi uz plakstiņu ādas, uz pieres un galvas matainajā daļā. Savukārt alerģiskais konjunktivīts izpaužas uzreiz abās acīs, tās asaro, ir ūdeņaini izdalījumi, šķaudīšana, aizlikts deguns un atšķirībā no abiem pārējiem tipiem arī izteikta plakstiņu nieze. Alerģisku konjunktivītu izraisa organisma pastiprināta reakcija uz kādu apkārtējā vidē esošo alergēnu, tas citiem nepielīp.

    Nereti konjunktivīts ir novērojams pēc traumas, piemēram, pēc acs saskrāpēšanas ar zaru vai svešķermeņa iekļūšanas acī iespējams iedzīvoties bakteriālajā konjunktivītā. Biežāk tas piemeklē tos, kam jau ir izmainīta acs virsma, – sausās acs sindroms, hronisks plakstiņu iekaisums jeb blefarīts. Augstāks risks ir arī kontaktlēcu nēsātājiem, īpaši, tās nepareizi lietojot un kopjot.

    Kā ārstēt konjunktivītu?

    Akūts, viegli noritošs, infekciozs konjunktivīts, ja pilināsi mākslīgās asaras un liksi vēsas kompreses, visticamāk, pāries vienas divu nedēļu laikā. Tātad, ja ir pārliecība, ka noķerts vīrusa konjunktivīts, vari pie ārsta nesteigties. Taču, ja tas ir ieildzis, pasliktinās redze un parādās sāpes acī, tad gan jāmeklē daktera palīdzība.

    Ja nedēļas vai divu nedēļu laikā uzlabojumu nav, būtu vērts paņemt konjunktīvas uztriepi, lai noskaidrotu slimības izraisītāju.

    Ja tava imunitāte nav spoža, piemēram, tu slimo ar cukura diabētu, saņem ķīmijterapiju, un konjunktivīts nepāriet, vēl jo vairāk neatliec acu ārsta apmeklējumu. Ārsts pārbaudīs plakstiņus, konjunktīvu un acs virsmu, lai pārliecinātos, vai tajā nav izmaiņas, kas varētu liecināt par smagāku infekcijas norisi, un arī izvērtēs iespējamo cēloni.  

    Vai tā dēļ var zaudēt redzi? 

    Konjunktivīts var ieilgt, ja to izraisījuši visagresīvākie adenovīrusa serotipi. Tad slimības sākumā parasti ir arī augšējo elpceļu simptomi un izteikti paaugstināta ķermeņa temperatūra. Uz radzenes var veidoties neliela izmēra apduļķojumi, kas izraisa redzes pasliktināšanos un acu diskomfortu. Šiem serotipiem raksturīgi, ka uz konjunktīvas virsmas rodas plēvītes un pēc tam sarētojumi.

    Savukārt, ja agresīvi norit bakteriāls iekaisums, mēdz attīstīties radzenes iekaisums jeb keratīts, kas var nopietni pasliktināt redzi.

    Pēc infekcioza konjunktivīta nereti attīstās acu sausums, jo asaru sastāvs pēc iekaisuma ir nedaudz izmainīts. Parasti šīs sūdzības izzūd apmēram mēneša laikā. Ja lietotas antibiotikas, arī tas var pastiprināt sausuma sajūtu, tāpēc paralēli un arī vismaz vienu mēnesi pēc atveseļošanās iesaka lietot mākslīgās asaras bez konservantiem.

    Kā ātrāk atveseļot acis?

    Pilini acīs mākslīgās asaras bez konservantiem. Pat 4–6 reizes dienā. Tās mitrinās acs virsmu, atšķaidīs iekaisuma vielas un arī mazinās diskomfortu.

    Nelieto to pašu pilienu pudelīti arī veselajā acī, ja kaite skārusi tikai vienu!

    Var arī uz aizvērtiem plakstiņiem uzlikt vēsas kompreses: vates plāksnītes vai marlītes, kas samērcētas tējā un tad ieliktas ledusskapī, vai saldētavā paturētus mitrus melnās vai kumelīšu tējas maisiņus. Pēc kompreses noņemšanas seja jānoslauka ar vienreizlietojamu salveti, kas pēc tam uzreiz jāizmet. Arī tad, ja plakstiņi no rītiem ir aizlipuši, var tiem uzlikt kompreses, lai izdalījumi labāk atdalītos un acis varētu vieglāk atvērt.

    Katru reizi nepieciešams sagatavot jaunu kompresi, iepriekšējo izmetot!

    Sākoties strutainiem izdalījumiem, kas raksturīgi baktēriju izraisītam konjunktivītam, ārsts izrakstīs antibiotiku pilienus vai ziedi. Ziede paliek acī ilgāk un iedarbojas ilgstošāk.

    Ja jālieto antibiotikas, bet izdalījumu kļūst aizvien vairāk, acis – sarkanākas, parādās izteikta nepatika pret gaismu, sāpes acī un sāk pasliktināties redze, noteikti jādodas pie acu ārsta, jo tas var liecināt par radzenes iekaisumu. Īpaši jāuzmanās kontaktlēcu valkātājiem, jo to lietošana palielina bakteriālu infekciju risku.

    Svarīgi! Vienmēr pēc katras darbības, ko veic, apkopjot slimo actiņu, rūpīgi nomazgā rokas ar ziepēm!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē