Uz palodzes audzēti zirņu dīgsti

Augļu un sakņu dārzs
Ievas Padomu Avīze
Ievas Padomu Avīze
5. februāris
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Shutterstock
Saldus un kraukšķīgus zirņu dīgstus var izaudzēt mājās – tas ir daudz lētāk nekā pirkt tos veikalā.

8 padomi zirņu audzēšanai mājās

  1. Diedēšanai der saldo dārza zirņu sēklas. Tās izvēloties, nav tik svarīga šķirne, cik sēklu apstrādes veids – tās nedrīkst būt kodinātas ar ķīmiskajiem fungicīdiem. Ja nav mājās audzētu zirņu sēklu, visdrošāk diedzēšanai sēklas iegādāties specializētājos veikalos, piemēram, Agrimatco, Kurzemes sēklas vai Mārupes sēklas, noskaidrojot, vai sēklas nav kodinātas. Pat vienas šķirnes sēklas var būt no dažādiem piegādātājiem un tādēļ dažādi apstrādātas.
  2. Tā kā janvārī dabiskas gaismas vēl ir ļoti maz, mikrozaļumu audzēšanai jāizvēlas vislabāk izgaismotā vieta. Optimāli būtu izmantot papildapgaismošanu ar dienasgaismas spuldzēm, novietojot spuldzes 10–15 cm attālumā no sējuma.
  3. Diedzēšanai der jebkuri pārtikas plastmasas trauki (tādi, kas ir marķēti ar glāzes un dakšiņas simbolu). Piemēram, ļoti ērti izmantot plastmasas trauciņus, kuros mēdz iesaiņot cepumus un kūkas. No higiēnas viedokļa nav ieteicama tādu trauku izmantošana, kuros bijusi iesaiņota svaiga gaļa, jo tos mājas apstākļos nav iespējams sterilizēt. Der arī stikla un fajansa trauki.
  4. Par substrātu vislabāk izvēlēties kādu no veikalos pieejamajiem gatavajiem bagātinātās kūdras substrātiem. Substrāta kārtai traukā nav jābūt biezai, pietiek ar 5–6 cm. Ja kūdra ir ļoti sausa, to pirms pildīšanas traukā vajadzēs samitrināt.
  5. Sēklas pirms sēšanas noskalo: ieber sietā vai caurdurī un skalo tīrā, tekošā ūdenī, lai izskalotu putekļus un citus iespējamos netīrumus. Substrātu nolīdzina un tajā sēj noskalotos un dezinficētos zirņus, atstājot starp sēklām vien dažu milimetru atstarpes. Jāņem vērā, ka zirņu sēklas ūdenī strauji piebriest un, ja tās neizsēj tūlīt, vēlāk tās sēšanai nebūs derīgas.
  6. Sējumu aplaista ar dzeramo ūdeni, ietin polietilēna plēvē un novieto siltā vietā. Zirņi ir aukstumizturīgi, un to sēklu dīgšana sākas jau 5–7 grādu temperatūrā, tomēr optimālā temperatūra ir 20–25 grādi.
  7. Pēc dīgstu parādīšanās plēvi noņem, bet sējumu pārvieto iespējami gaišākā vietā. Jaunus augus nedrīkst pārlaistīt un arī iekaltēt, tāpēc jālaista uzmanīgi. Ja traukā nav drenāžas caurumu (plastmasas trauciņā tos var izgriezt, pirms ieber kūdru, bet stikla vai fajansa traukos caurumu parasti nav), ūdens mēdz krāties, tādēļ saknēm trūkst gaisa.
  8. Zaļumu vākšanu var sākt, līdzko šķiet, ka augi ir izauguši pietiekami lieli – ap 6–8 cm augsti. Zaļumus nogriež ar šķērēm apmēram 5 mm virs substrāta virsmas.
  9. Zirņi aug strauji, tāpēc tiem pietiek ar to barības elementu daudzumu, kāds jau ir kūdras substrātā, papildmēslošana nav vajadzīga.

Zirņu dīgsti ir ļoti veselīgi!

100 gramos svaigu zaļumu ir: *50,5 mg C vitamīna, 35 mg E vitamīna, 3,1 µg K vitamīna. Ar šo zirņu daudzumu var apēst 119% diennakts normas C vitamīna, 37% K vitamīna un 2% E vitamīna. Tāpat tajos ir daudz kālija, kalcija, fosfora un magnija.

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

Lasi citur

GADA KOSMĒTIKA 2020

 

Veselība

Vairāk

Receptes

Vairāk

Privātā Dzīve

Vairāk

Ieva

Vairāk

Mans Mazais

Vairāk

Māja un Dārzs

Vairāk

AutoBild.lv

Vairāk

Astes

Vairāk

Klubs

Vairāk

Santa+