• Kadiķis – maģiskais koks, kas jāstāda mājas tuvumā

    Dārzs
    Lolita Lūse
    Lolita Lūse
    25. decembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    4/4Trīs svarīgi jautājumi par kadiķi

    Trīs svarīgi jautājumi par kadiķi

    Trīs svarīgi jautājumi par kadiķiem

    1. Vai tiesa, ka vienā pagalmā nevajag stādīt kadiķus un bumbierus, jo abiem šiem augiem ir viena kaite: bumbieru-kadiķu rūsa?
      Jā, gan bumbieri, gan kadiķi slimo ar bumbieru-kadiķu rūsu. Bumbieres katru gadu ar šo kaiti inficējas no jauna: kadiķos ir rūsa, un tās sporas ik pavasari atlido uz bumbieri. Mitrā pavasarī slimība izplatās straujāk, sausā – gausāk. Tomēr tas vien, ka pagalmā neaudzēsi kadiķus, bumbieres no rūsas nepasargās, – ja slimi kadiķi būs kaimiņam, iespējams, slimība skars arī tavus augļkokus. Prātīgākais risinājums: pavasarī sēnes sporu izlidošanas laikā bumbieres jāmiglo ar fungicīdiem. Savukārt kadiķus ārstēt no rūsas nav nekādas īpašās vajadzības.

    2. Kadiķi savvaļā aug visai nabadzīgā augsnē. Vai tādā man kadiķus stādīt arī dārzā?
      Tas, ka kadiķim vajadzīga nabadzīga smilts, ir visai nosacīti. Pavasaros stādu gadatirgos var pavērot, cik ļoti atšķiras vienas un tās pašas šķirnes kadiķi, kas auguši atšķirīgās augsnēs. Tiem, kas auguši smiltī, būs neizteiksmīgāks tonis kā tiem, kas auguši mālainākā augsnē. Kadiķim dārzā noteikti vajag ielabot augsni un vajag to pabarot, bet nepārspīlējot.

    3. Lielākais kreņķis ir kadiķu apdegšana agra pavasara saulē. Vai tur var ko līdzēt?
      Neliela auguma kadiķus, protams, var noēnot, bet tos, kas sasnieguši jau četru metru augstumu, diez vai izdosies pasargāt. Ir uzskats, ka dārzā jāstāda izturīgākās šķirnes, tomēr daudz svarīgāk ir kadiķus pareizi kopt. Ja rudenī stādījumu labi salaista, ja laikus pabaro ar rudenim tik piemēroto kālija mēslojumu, kadiķa dzinumi paspēj nobriest un pavasara saule tos neskar tik nežēlīgi. Vēl dārzkopju vidū klejo tāds humora pilns padoms: kadiķu dzīvžogu vajag stādīt mājas dienvidu pusē – kad pienāks pavasaris, uz dārzu vērstā stāda ziemeļu puse būs vesela, bet kaimiņa pusē – apdegusi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē