• 10 ieteikumi, lai mikrozaļumi uz palodzes aug un zaļo

    Kā pareizi?
    Santa.lv
    Santa.lv
    26. februāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mikrozaļumi jeb dīgsti ir lielisks mundruma un enerģijas avots, bet to audzēšana ir interesanta nodarbe gan lieliem, gan maziem dārzkopjiem. Sekojot šiem ieteikumiem, jau pēc 6–10 dienām varēsi griezt pirmo ražu!

    Vislabāk ir audzēt vienlaikus vairākas sugas, jo tad garšas var kombinēt pēc sirds patikas.

    1. Sameklē piemērotus traukus – dekoratīvi izskatīsies lēzeni māla vai fajansa trauki, bet praktiskāki ir plastmasas trauciņi, kuros fasē kulinārijas izstrādājumus. Pārdošanā mēdz būt arī speciālas mikrozaļumu audzēšanai paredzētas konstrukcijas, bieži vien tās tirgo komplektā ar sēklām.

    2. Vajadzēs arī substrātu – bagātinātu kūdru vai perlītu. Derēs arī zeme, kas domāta telpaugu audzēšanai.

    3. Jāiegādājas speciāli diedzēšanai paredzētas sēklas – tās tiek piedāvātas dārzkopības veikalos. Kuras katras sēklas mikrozaļumu audzēšanai nederēs – jābūt pārliecībai, ka tās nav kodinātas. Protams, var izmantot arī pašaudzētas sēklas.

    4. Saber traukā substrātu – nav nepieciešama bieza substrāta kārta, pietiek ar 2–4 cm.

    5. Sēklas sēj izkliedējot, biezi. Tad viegli piespiež un apber ar plānu substrāta kārtu, lai neiežūst.

    6.  Aplaista caur sietiņu ar siltu ūdeni, apsedz ar plēvi un novieto siltā vietā (18–20 grādos) diedzēšanai.

    7. Kad sēklas uzdīgušas, plēvi noņem, bet kastīti novieto iespējami gaišākā vietā, lai sējeņos veidotos vairāk hlorofila. Līdz ražas novākšanai jāgaida 6–10 dienas – atkarībā no sugas un apstākļiem.

    8. Zaļumus nogriež ar šķērēm nedaudz virs substrāta virsmas un nomazgā tekošā ūdenī. Atstātie celmiņi neturpinās augt, tādēļ nepārtrauktam patēriņam sējeņi jāaudzē atkal un atkal no jauna.

    Zini!

    Lai apsētu nelielu sējeņu kastīti (15 × 30 cm), vajadzēs 25 g rutku vai 15 g lucernas sēklu.

     

    Iecienītākie augi mikrozaļumu audzēšanai

    • Rutki – tiem raksturīga asa garša.
    • Redīsi – arī ar diezgan asu garšu, sarkanie redīsu sakņu kakliņi piešķir interesantu toni salātiem, kam tie pievienoti.
    • Lucerna – dīgstu maigā garša atgādina zaļos zirnīšus
    • Sinepes – piemīt pikanta (kā jau sinepēm!) garša.
    • Linsēklas – garša diezgan neitrāla.
    • Rukola – dīgstiem garša nav tik izteikta kā pieaugušām rukolas lapiņām, atgādina riekstu garšu.
    • Gurķi – garša un it īpaši aromāts tūlīt atsauc atmiņā pirmo dārzā novākto gurķi.
    • Brokoļi – maiga garša.
    • Zirņi – garšo pēc svaigām zirņu pākstīm.
    • Kressalāti – spēcīgi smaržo, ļoti ātri izaug.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē