• Zilie dārgakmeņi – krūmmellenes

    Dārzs
    Ginta Auzniece
    14. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    7/7Šķirnes, ko iesaka Māra Rudzāte

    Šķirnes, ko iesaka Māra Rudzāte

    Agras

    • Duke – agrākā Latvijā audzējamā šķirne, sala izturīga. Krūms izaug ap 1,2–1,5 m augsts. Ražīga, ogas lielas un saldas, īpaši garša uzlabojas pēc ogu atdzesēšanas. Ogas sāk gatavoties jūlija vidū un ražo apmēram divas nedēļas. Krūmi rudenī krāsojas koši sarkani.
    • North Blue – krūms zems, ap 60 cm. Ogas lielas, garšīgas, ienākas jūlija vidū.
    • Patriot – pirmās ogas ienākas jūlija vidū un ražo apmēram 3 nedēļas. Ar labu kopšanu var iegūt pat 7–8 kg ogu no krūma. Krūma augstums 1,2–1,5 m, laba salizturība. Ogas lielas, ķekari līdzīgi kā vīnogām, nedaudz saspiesti, un pēdējā raža ir ar nedaudz mazākām ogām. Rudenī lapas krāsojas no koši dzeltenām līdz koši sarkanām, tāpēc piemērota arī apstādījumiem. Labi pielāgojas gan mitrākām, gan smagākām augsnēm.

    Vidēji agras

    • Spartan – sala izturīga šķirne, ogas ļoti lielas un saldas. Krūms – vidēja auguma, ap 1,5 m.  Zied samērā vēlu, bet ogas ienākas agri. Ja laikus nenolasa, ogas birst.
    • Chippewa – izcilākā ziemcietība no visām šķirnēm. Krūms kompakts, līdz 1,2 m augsts, bet ogas nav no lielākajām. Toties ražīga!
    • Blue Gold – ienākas apmēram nedēļu vēlāk nekā Patriot. Laba sala izturība, krūmi aptuveni 1,5 m augsti, aug spēcīgi, bet slinki, tāpēc zarus vēlams retināt. Ogas ļoti garšīgas (ar upeņu garšu), vidēji lielas, labi glabājas. Ražo aptuveni 3 nedēļas.
    • Bonus – izcili lielas un skaistas ogas, arī saldas un aromātiskas. Sāk ražot jūlija beigās un ražo līdz septembra sākumam. Krūms izaug liels – līdz 1,8 m. Labi pārziemo.

    Vēlas

    • Blue Crop – vēla, bet izturīga šķirne. Spēcīgi augoši, lieli krūmi – līdz 1,8 m. Ogas saldas un lielas, ienākas augusta vidū un ražo 4 nedēļas. Var iegūt pat līdz 8–10 kg ogu no krūma. Rudenī lapas krāsojas koši sarkanas.
    • Polaris – vidēja augstuma, kompakts krūms līdz 1,2 m. Augsta ziemcietība, šķirne piemērota audzēšanai podos. Nepieciešama cita šķirne apputeksnēšanai.
    • Blue Ray – īpaši laba sala izturība, krūma augstums līdz 2 m, nepieciešama zaru retināšana. Ogas ienākas augusta vidū, ir lielas un saldas, labi glabājas, ražo apmēram 4 nedēļas, līdz 8–10 kg no krūma. Vasarā koši zaļa lapu krāsa, bet rudenī tās krāsojas tumši sarkanas. 

    Vidzemē un Latgalē, kur ir izteiktākas ziemas, labāk stādīt Patriot, Chippewa, Polaris, North Blue vai Blue Crop.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē