• Īrisi. Krāšņas ziedēšanas noslēpumi

    Dārzs
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    3. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    8/8Šķirņu daudzveidība pasaulē

    Šķirņu daudzveidība pasaulē

    Uzplaukums īrisu selekcijas darbā sākās pagājušā gadsimta 70. un 80. gados – šajā laikā ievērojami mainījās ziedu lielums, veidojās kruzuļojums un uzlabojās formas, pēc tam parādījās jaunas krāsas, dažādi toņu salikumi un raksti, kontrastainas bārdiņas, plankumi un atšķirīgu krāsu apmales, tīklveida zīmējumi uz ziedlapām, tika sekcionēti arī tā dēvētie ragainie īrisi. Lūk, daži populāri piemēri.

    Zonālie plankumi ziedos, kad lielāks vai mazāks plankums itin kā izspiež pamatkrāsu no apakšējo ziedlapu centra. Populāras šī tipa šķirnes: ‘Starship Enterprise’, ‘Last Laugh’, ‘Gipsy Lord’, ‘Rio’ u. c.
    Gipsy Lord
    Gipsy Lord
    Luminata tipa ziedi, kad uz gaišas krāsas fona ir zilu vai violetu toņu tīklveida zīmējums, svītrojums vai punktējums. Pie mums biežāk sastopamas šķirnes: ‘Fancy Woman’, ‘Entangled’, ‘High Master’, ‘Cimarron Trail’, ‘Telephaty’ u. c.
    Cimarron Trail
    Cimarron Trail
    Jauni krāsojuma tipi ar dažādu toņu violetu dzīslojumu uz balta fona, kuru apņem dzeltena apmalīte, raksturīga selekcionāra Ernsta (Richard C. Ernst) šķirnēm, kuru pirmsākums ir šķirne ‘Wild Jasmine’. Latvijā redzētas šķirnes: ‘Carnival Ride’, ‘Phoebe’s Frolic’, ‘Ring Around Rosie’, ‘Whispering Spirits’ u. c.
    Whispering Spirits
    Whispering Spirits
    Neparastas krāsas un savdabīgi toņi vienā ziedā. Piemēram, brūni pelēkie pasteļtoņi šķirnei ‘Guatemala’, zilgans tonējums uz maigi lavandsārtām ziedlapām ‘Stop Flirting’,  ‘Shadow Warrior’ ar violetu plankumu uz dzeltenām ziedlapām, ‘Berry Scary’ ar pasteļvioleto krāsu un milzīgo purpurvioleto plankumu u. c. šķirnes.
    Berry Scary
    Berry Scary
    Gaišās apmalītes ap tumšajām ziedlapām raksturīgas daudzām Austrālijā selekcionētām (Barry Blyth) šķirnēm: ‘Ancient Echoes’, ‘Indulgence’, ‘Glamour Pants’, ‘Rogue Trader’.
    Ancient Echoes
    Ancient Echoes
    Apgriezto (reverso) divtoņu šķirnes, no kurām pirmās ieguva zilo toņu gammā. Latvijā pirmā šķirne bija ‘Edge of Winter’. Zināmas arī šķirnes, kuru tumši zilās augšējās ziedlapas kontrastē ar gandrīz baltām apakšējām: ‘Crowned Heads’, ‘Brussels’, Wintry Sky’, ‘Alpenview’, ‘In Reverse’ u. c.
    Belgian Princess
    Belgian Princess
  •  
  • Apvērsumu selekcijā radīja izcilā šķirne ‘Fogbound’ (Keith Keppel): krustojot to ar jau minētajām, kā arī citu krāsu – sārtajām, ceriņrozā, dzeltenajām – šķirnēm, apgriezto divtoņu šķirnes tika iegūtas arī pārējo krāsu īrisu ziedos, piemēram: ‘Belgian Princess’, ‘Modern Woman’, ‘Half Dollar’, ‘Opposing Forces’, ‘Romancer’, ‘Romantic Melody’ u. c.
  • Ragainie īrisi, dēvēti arī par kosmosa laikmeta īrisiem (Space Age Iris). Šķirnēm raksturīgi, ka bārdiņas gals atrāvies no ziedlapas plātnes, veidojot ragu.
  • 0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē