• Īrisi. Krāšņas ziedēšanas noslēpumi

    Dārzs
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    3. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    4/8Kad un kā pārstādīt?

    Kad un kā pārstādīt?

    • Īrisi jāpārstāda tad, kad cers ir ļoti sakuplojis, tam sāk veidoties tukšs vidus un arī ziedēšana pavājinās – vidēji ik pēc 3–4 gadiem.
    • Labākais pārstādīšanas laiks ir jūlijs, kad īrisu stādi ir nobrieduši un pēc tam vēl paspēs līdz salam kārtīgi iesakņoties. Bet vispār bārdainos īrisus var pārstādīt arī ziedēšanas laikā, tad mazāk tiks traumētas jaunās saknītes, kuras tikko sākušas veidoties. Ja īrisu cerus sadala ziedēšanas laikā vai uzreiz pēc tam, jaunajā šīgada sakneņa pieauguma daļā jau veidojas jaunās saknītes – šādi stādi iesakņojas ļoti ātri, taču agrajai pārstādīšanai ir arī savs mīnuss – tā kā stāds ir mazāks, jaunais saknenis nav vēl uzkrājis pietiekamas barības rezerves. Attiecīgi savi plusi un mīnusi ir arī īrisu stādīšanai vēlu, jūlija beigās. Tad stādi savukārt ir labi nobrieduši, izveidojuši spēcīgas lapas un sakņu sistēmu, iespējams, ieriesuši arī snaudošos pumpurus sānu dzinumiem, kas nāks ārā jau rudenī vai nākamajā pavasarī.
    • Pārstādīšanu agri pavasarī vai vēlu rudenī gan Laimonis Zaķis neiesaka, jo rudenī stādītie tad nepaspēs kārtīgi apsakņoties un ziemas atkušņos var izcilāties, savukārt agri pavasarī stādītiem īrisiem nojūk dzīves cikls un tie atkopjas tikai pēc gada.
    • Kad īrisi noziedējuši, tiem izlauž ziedkātus līdz saknenim, lai novērstu puves izraisīšanos. Taču griezt lapas gan nevajag – tās atstāj, kā bijušas, lai turpina ražot un uzkrāt barības vielas saknenim un nākamajiem ziedpumpuriem.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē