• 9 padomi, lai peonijas ziedētu ilgi un bagātīgi

    Peonijas
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    10. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixbay
    Peonija neapšaubāmi ir pēdējo gadu modes puķe. Stādi ir gana dārgi, tādēļ svarīgi zināt, kā peonijas kopt, lai tās ziedētu gadu gadiem.

    9 padomi peoniju audzēšanai

    1. Kad peonijas nozied, vecos ziedus ieteicams uzreiz nogriezt, jo tie neglīti izskatās un birst. Savukārt vēlu rudenī, kad uznāk pirmās salnas, cera virszemes daļas nogriež un sadedzina.
    2. Gadās, ka labi ieaugas arī pilnziedā stādītās peonijas, tomēr labākais laiks sakneņu dalīšanai ir rudens puse – augusts, septembris. Ja šādi laikus pārstāda un atdalītie sakneņi ir ar pietiekami spēcīgu sakņu sistēmu, jaunais cers var uzziedēt jau nākamajā gadā. Bagātīga ziedēšana pēc pārstādīšanas gan sagaidāma tikai trešajā, ceturtajā gadā. Vislabākos atdaleņus var iegūt no 3–4 gadus veciem augiem.
    3. Pirms stādīšanas svarīgi sagatavot vietu – jārok ap 70 × 70 × 70 cm bedre, tad divas trešdaļas jāieber augsnes maisījums (vienādās daļās lapu zeme un trūdvielas, kam pievienoti pelni vai pāris sauju komplekso minerālmēslu). Atlikušo bedres tilpumu aizpilda ar svaigu, auglīgu augsni bez mēslojuma piedevas. Gumi stādāmajā vietā jāieliek tā, lai pumpuri atrastos 5 cm zem augsnes virskārtas. Svarīgi neiestādīt pārāk dziļi, citādi peonijas neziedēs. Pēc iestādīšanas peonijas kārtīgi salaista un mulčē ar sausu, neitrālu kūdru.
    4. Pelni ir labs peoniju mēslojums arī turpmāk. Tie nodrošina augu ar mikroelementiem viegli uzņemamā formā, turklāt labi aizsargā pret sēņu slimībām. Pelnus var uzkaisīt pavasarī un rudenī.
    5. Peonijām nav vajadzīga bieža, bet gan bagātīga laistīšana. Ja ir ilgāks sausuma periods, katram ceram jāuzlej 2–3 spaiņi ūdens.
    6. Diezgan izplatīta kļūda ir peonijas pārlieku čubināt un mēslot. Peonijām patīk, ka tās neaiztiek. Ja zeme ir normāla, auglīga, ielabota, augs pats atradīs barības vielas. Ja būs mazliet badā – nekas, sliktāk augs tieši pārbarotas peonijas.
    7. Ar minerālmēsliem jāuzmanās, un tas īpaši jāpiekodina tiem, kuri piedzīvojuši padomju laikus. Tolaik no kompleksajiem minerālmēsliem augi varēja izmantot tikai 30% barības vielu – pārējais saturs bija balastvielas. Toties šos minerālmēslus varēja devīgi bērt, un nekas slikts nenotika. Bet mūsdienās minerālmēsli ir krietni spēcīgāki, augi tos spēj izmantot līdz pat 99%, tāpēc var viegli pārmēslot, apdedzināt saknes utt.
    8. Nevajag pārspīlēt arī ar pārāk rūpīgu piesegšanu, jo peonijas ir gana izturīgas puķes. Izņēmums ir jauni stādījumi, tos ieteicams uz ziemu apklāt ar kūdru vai trūdvielām, bet pavasarī laikus, tiklīdz sniegs nokusis, piesegumu noņemt.
    9. Peoniju šķirnes līdz 50 cm augstumā balstīt nevajag, augstākas – vajag. Noteikti jābalsta peonijas ar lielajiem, smagajiem ziediem, kurus kāti nespēj noturēt, īpaši, ja ir lietains un vējains laiks.

    Nogriez pareizi! Griežot peoniju ziedus likšanai vāzē, jāskatās, lai augam paliek pietiekami daudz lapu, tad ceram būs vieglāk baroties un kuplot. Vismaz 2–3 lapām jāpaliek pie ziedkāta, nevajag griezt ziedu ar visām lapām līdz zemei.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē