• Lai tava ķīnas roze krāšņi ziedētu

    Dārzs
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    5. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Februārī ir īstais brīdis apfrizēt Ķīnas rozi, lai veidojas daudz jaunu zariņu. Pieliekot vēl mazliet pūļu, katra jaunā zara galā aizmetīsies ziedpumpurs, un diezgan droši var solīt, ka jau maijā uzplauks arī pirmie ziedi.
    • Pēc pirmās ziedēšanas iespējams piedzīvot arī vilšanos – kociņš vai krūms gan aug lielāks, bet zied arvien retāk un mazāk. Tomēr izskaidrojums tam ir pavisam vienkāršs un iemesls viegli novēršams – Ķīnas rozei ziedi veidojas tikai jauno dzinumu galos. Jo vairāk jauno dzinumu, jo lielāka iespēja sagaidīt arī vairāk ziedu.
    • Lai jauno zariņu būtu vairāk, Ķīnas roze katru gadu jāapgriež. Pats piemērotākais laiks griešanai ir tagad, kad dienas kļūst arvien garākas un saules gaismas vairāk.
    • Apgrieztā Ķīnas roze jātur 18–20 grādu siltumā, visgaišākajā vietā, kāda vien istabā ir, – pie dienvidu, dienvidrietumu, dienvidaustrumu puses loga. Kad jaunie dzinumi jau paaugušies un redzami pirmie ieriesušies pumpuri, augu vajag mazliet pagrozīt, citādi ziedi būs tikai pret logu un saules gaismu pavērstajā pusē. Griezt nevajag strauji, uzreiz par 180 grādiem, bet, piemēram, reizi nedēļā vai biežāk, kad slauka putekļus, pagriezt par 90 grādiem jeb ceturtdaļpagriezienu pulksteņa rādītāja kustības virzienā. Tā ar laiku saule tiks visam krūmam, zari augs vienmērīgi uz visām pusēm, un viss krūms arī ziedēs.
    • Uz februāra beigām, kad kļūst gaišāks un dzinumi sāk augt spēcīgāk, jau var arī mēslot. Ja puķe iestādīta plikā kūdrā, noteikti jāmēslo katru nedēļu, jo barības vielas no vieglās kūdras tā ātri izēd. Ja iestādīta smagākā dārza augsnē, kur augušas, piemēram, samtenes un kas satur arī kādu daļu māla, var iztikt arī ar reizi mēnesī.
    • Arī tad, ja Ķīnas roze ir cietusi, piemēram, tā ir kaitēkļu apsēsta un tos nevar ne nolasīt, ne citādi iznīdēt, augu var nogriezt, atstājot tikai pāris sprīžu garus, koksnainus zarus. Zarus kārtīgi nomazgā, lai tiktu vaļā no atlikušajiem kaitēkļiem. Laista, lai augsne podā visu laiku būtu viegli mitra, bet ne pārlieku slapja, jo lapu, no kurām iztvaiko ūdens, nav, tāpēc slapjumā saknes var sākt pūt. Un gaida, kad snaudošie pumpuri pamodīsies un izdzīs jaunus zariņus.

    Ko vēl apgriezt?

    Liela auguma telpaugi, kas labi pacieš apgriešanu un pēc tās skaisti ataug:

    • citronkociņi un citi citrusaugi;
    • dažādu sugu gumijkoki jeb fikusi – gan ar lielām, gan sīkām lapām;
    • vīģes, oleandri, šeflēras, monsteras un citi.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē